Lucca, a jak bedziesz chcial uzyc obiektywu z tilt lub shift?
Lucca, a jak bedziesz chcial uzyc obiektywu z tilt lub shift?
Hmm to jaki mam kupić obiektyw szerokokątny z Nikona do Olka....?
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Qbic, zapytaj siebie jaki szerokokatny z canona moze
przeciez nie o to chodzi zeby kupwoac obiektywy z nikona do olka
tylko ze jesli juz mamy kupic cos nie z olka, chocby tego canona o ktorym mowa w tym temacie
to lepiej kupic nikona, bo obiektywy sa blizniacze jak w canonie, a mozemy zawsze uzywac tego obiektywu takze na canonie, manualnie, zgadza sie, ale manualnie uzywalibysmy go tez w olympusie przeciez
nikonowski tamron 28-75mm f 2.8 na olku 510:
a tu obiektw z przejsciem na olka
obiektyw dziala normlanie, tzn nie ma problemow z ostrzeniem itd
tylko ze jest manualny![]()
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 16.09.08 o 17:21
Ale trochę słabo będzie... najszersze co widziałem Canona to 14mm F2.8, Nikona podobnie a to wyjdzie jak moje ZD 14-54... chyba jednak nie czaje nic.
Marcin510, ile straci na sprzedaży 50tki C i kupnie 50tki N w razie przesiadki?
No właśnie...
Fotografia to jest drogie hobby, ale nadal HOBBY! A nie przeliczanie, wyliczanie, podliczanie i zliczanie...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
dog master
rozmumiem ze upierasz sie za tym ze lepiej kupic canoan 50tke niz nikona?
przeciez kazdy robi co chce, tylko ze nie widze powodu aby kupic akurat canona do olka, zamiast nikona do olka
ale mozna dyskutowac o tym![]()
Nie, nie upieram się.
Uważam jak napisałeś"kazdy robi co chce".
Szkło to nie tylko cena - a bokeh?
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Logika. Szkiełko i oko. Blabla, pierdu, pierdu.
Bo N podepne do C, O, S, A, B, C, xyz.
Bo C nie podepne do N ale podepne do O i C
Bo blabla
A bokeh? A ostrość? A preferencje osobiste?
Tak na logikę - jeśli masz manualnie używać 50tki - kupujesz za 300zł N 50/1,8 czy kupujesz za tą samą kasę Zuiko 50/1,4 albo Takumara 50/1,4?
Pozdrawiam, porażony.. po prostu porażony.
Przemek
Hrabia
skad wiesz czy canon ma lepszy bokeh od nikona lub na odwrot?
o tym nie dyskutujmy bo ani ty ani ja, ani nasi koledzy z forum tego nie zbadali czy 50tka nikona ma lepszy bokeh od 50tki canona
ja nie twierdze ze canon jest lepszy, ze ma lepszy bokeh, czy ostrosc od nikona lub na odwrot
zakladam iz ostrosc, bokeh, w 50tkach czy 85tkach nikona i canona sa porownywalne, bo to w koncu topowe szkla
a i w testach nie zauwazylem aby ktos narzekal na jakies wady
a takich szkielek nie ma w olku
wiec nie dyskutuje o tak zwanych preferencjach, bo zalozylem ze efekty obiektywow z nikona i canona sa porownywalne
chyba nie ma sensu zakladac badziewnych nikonow czy canonow do olka, tylko sens jest zakladanie takich obiektywow ktorych tu nie ma i sa klasa sama w sobie
te drobne niuanse jesli sa po prostu pomijam, bo jak juz napisalem to sa topowe szkla w obu stajniach
wiec moim zdaniem lepiej jednak kupic nikona ze wzgledu na uniwersalnosc
to oczywiscie tylko moje prywatne zdanie i nie mam zamiaru sie z nikim o to spierac
jak ktos chce niech kupi sobie canona do olka, tylko niech powie jesli moze innym dlaczego podjal taka decyzje, wtedy dyskusja ma jakis wiekszy sens
choc podejrzewam ze i tak nikt nie zalozy canona ani nikona do swojego olka tylko wczesniej zmieni system
chyba ze ktos ma 2 systemy, jak ja
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 16.09.08 o 18:07