Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Balans bieli jak ustawic wlasny za pomoca kartki lub Dekielka White Balance Cap 58 mm

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Balans bieli jak ustawic wlasny za pomoca kartki lub Dekielka White Balance Cap 58 mm

Witam
    Kupilem Dekielek White Balance Cap 58 mm na allegro.
    Mam Olympus E-500 i chcialem wyprobowac jak dziala ten dekielek.
    Problem w tym ze aparat nie chce pobrac i zapamietac moich ustawien albo ja cos zle robie.
    Wg. instrukcji manualny balans bieli ustawia sie:
    1 Skieruj aparat na kartkę białego papieru.
    • Ustaw papier tak, by wypełnił celownik. Upewnij się, że nie
    występujš cienie.
    2 Przytrzymujšc przycisk one-touch WB
    naciœnij spust migawki.
    • Wyœwietlany jest ekran one-touch WB
    3 Naciœnij przycisk i ok
    • Równowaga bieli jest zapisana.
    • Zapisana równowaga bieli będzie przechowywana w aparacie jako wstępne ustawienie
    równowagi bieli. Wyłšczenie zasilania nie powoduje usunięcia danych.

-- Problem w tym że robiac wszystko wg. instrukcji tzn naciskajac one-touch WB a nastepnie spust migawki na ekranie nie wyswietla sie zadna informacja a zadne ustawienia sie nie zapisuja to samo przy uzyciu kupionego dekielka.

prosze o jakas insrukcje, obiektyw kitowy 14-45
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Częœciowo sobie poradzilem wybierajšc przycisk AEL/AFL gdzie po wybraniu jego pokazala sie czarna plansza "One touch WB" z informacja abym nacisnal spust migawki, po zalozeniu dekielka i zrobieniu zdjecia wybralem ok i nastepne zdjecie wyszlo juz poprawnie przy swietle zarowym.
    Na stronie ktorej zakupilem dekielek jest informacja abym przestawil obiektyw na najdluzsza ogniskowa w trybie tele co to znaczy ? na obiektywie mam 14 az do 45 rozumiem ze krotka ogniskowa to 14 a najdluzsza 45 ale nanajdluzszej trudniej pobrac "kolor" bo obiektyw jest najciemniejszy.
    Ostatnio edytowane przez Anubis76x ; 14.09.08 o 18:53 Powód: Automatyczne scalenie postów

Alleg_pl
    Gość
    ok, moze jestem dziwny ale jesli masz pod FN one touch wb to naciskasz fn, celujesz w obiekt na oko ( z zalozonym whitecapem ) naciskasz spust (trzymajac dalej Fn) i powinno cyknac fotke, a potem wyswietlic jakas glupote, czy ok, i jak ok to nacisnij menu i wrocic do menu... tak jest w e-400 nie mam pode reka zeby sprawdzic ale tak zawsze robilem...

edit: ok wzialem aparat, dokladnie tak jak mowie dziala wszytko....
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 17.09.08 o 22:26

| OlyJedi Awatar misiek1928
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    W E-510 dokładnie tak samo. Ja mam ustawione pod Fn na stałe manual WB.
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez misiek1928 Zobacz posta
    W E-510 dokładnie tak samo. Ja mam ustawione pod Fn na stałe manual WB.
    Wielkie dzięki jest tak jak piszecie, robiąc zdjęcie na 14" w pomieszczeniu naciskam FN, robie zdjęcie i zatwierdzam balans, zdjecie wychodzą lepsze jednak duzo lepszy efekt jest gdy naceluje aparat na zarowke w tedy sciany wychodza juz idealnei biale bez zoltego koloru odbijanego swiatla.
    Czy stosujecie manualny balans bieli podczas normalnej pogody czy stosujecie jednak automatyczne tryby czyli Auto, Swiatlo sloneczne i pochmurna pogoda ?

Alleg_pl
    Gość
    ja staram sie uzywac przed 1szym strzalem szybciutko ustawic wb wlasnie z pomoca podobnego (wlasnej roboty) dekielka ktory mam przy pasku od aparatu . definitywnie NAJSZYBSZA i NAJPEWNIEJSZA moim zdaniem opcja... przynajmniej u mnie w 400 gdzie sa dosc ograniczone "dodatkowe" przyciski, nie to co np w 510'ce... bo zanim ustawie WB w Kelvinach albo wybiore sobie odpowiednia "scene" do wb to juz mam zalozony dekielek, zrobiony CWB i zdjety dekielek...

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    ja staram sie uzywac przed 1szym strzalem szybciutko ustawic wb wlasnie z pomoca podobnego (wlasnej roboty) dekielka ktory mam przy pasku od aparatu . definitywnie NAJSZYBSZA i NAJPEWNIEJSZA moim zdaniem opcja... przynajmniej u mnie w 400 gdzie sa dosc ograniczone "dodatkowe" przyciski, nie to co np w 510'ce... bo zanim ustawie WB w Kelvinach albo wybiore sobie odpowiednia "scene" do wb to juz mam zalozony dekielek, zrobiony CWB i zdjety dekielek...

Jeszcze jeden test dekielka...
    Zrobiłem zdjęcie pomieszczenia oświetlonego z góry jarzeniówkami z lampą błyskową Metz 48 no i pomiarem bieli manualnym za pomocą dekielka gdzie aparat zrobił zdjęcie a lampa błysnęła.
    Zdjęcie bylo robione przy ISO 100, F8 i 14mm.
    Efekt.. zdjecie poprawne ale delikatnie za duzo niebieskiego..
    gdy w celu ustawienia balansu na nowo zrobilem zdjecie nastepne w tensam sposob ale bez lampy blyskowej ktora nie blysla a nastpenie po zakceptowaniu balansu wykonalem juz zdjecie z lampą blyskowa to zdjecie bylo niebieskie...
    Wyglada ze ten dekielek nadaje sie raczej do zdjec ale bez lampy blyskowej
    W pomieszczenbiach przy zastanym swietle wiec odpada bo moj aparat szymi juz powyzej ISO400 ale przyda sie na otwartym terenie np podczas pochmurnej pogody kiedy zdjecia maja czasem niebieska poswiate lub podczas zdjec slonecznych gdzie biale marmury maja byc biale nie zolte.

Alleg_pl
    Gość
    nieno ja nie mowilem o uzyciu go wraz z lampa blyskowa... fakt ze do takiego czegos sie "srednio" nadaje... wtedy trzeba albo poswiecic chwike na ustawienie CWB w Kelvinach albo na presetach sie oprzec... ja z powodu malej wiedzy fot raczej staram sie uzywac presets, chyba ze zadne ni **** nie pasuje to wtedy dobieram w Kelv.

raczej nie ryzykuje uzywania autoWB bo nie raz sie na nim przejechalem.... 5 zdjec super i jedno nagle zólte/niebieskie