Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Contax 645

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Bardzo dziękuje Ci smerfie za wyczerpującą wypowiedź.

Chyba jednak zrealizuję najpierw plan poprzedni, a więc zapoznanie się z filmem poprzez 35mm. Bo ja dziecko cyfrowe jestem. Zakupię któregoś OMa i poszalejemy. A jak doświadczenia przybędzie, jak potrzeba będzie i jak mamona pozwoli - zaprzyjaźnię się z średnioformatowcem.

Jeszcze offtopicznie - w OM30 jest niewymienna matówka - czy jeśli jest odleciana - szkiełko odkleiło się od metalowej 'ramki' - da się to jakoś po domowemu naprawić? I jak wypada OM30 w porównaniu z OM1 lub 2?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hrabia Miód Zobacz posta
    domowemu naprawić? I jak wypada OM30 w porównaniu z OM1 lub 2?
    Tak się składa, że mam wszystkie trzy. Jak wypada? Dobrze. Ma te same funkcje co OM-2 (czyli preselekcja przysłony i manual), a do tego jeszcze potwierdzenie ostrości. Pewnie nie jest niezniszczalny jak OMy jednocyfrowe. Ale to bardzo zacny aparacik.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 14.09.08 o 22:35
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    Suchar pokaż zdjęcia proszę
    Mało mam poskanowanych, nie mam zeskanowanych żadnych multi-ekspozycji. Chyba jedyne, co zeskanowałem, to te cztery (to i trzy następne), resztę mam w postaci odbitek, własnych lub labowych. Na tych czterech skanach jednak mało widać, co potrafi MF, bo w zasadzie żadne nie jest z małą GO. Mam jakieś portrety i multi-ekspozycje, ale niezeskanowane, bo niestety skanowanie kosztuje...
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Ja nie rozumiem co chomski masz do PSixa ? Rozumiem, że Kiev to strasznie awaryjne ustrojstwo, ale PSix ? Mnie służy już ponad 2 lata i nie ma żadnych problemów. Czasem przesuwa się jedynie popychacz dźwigni przysłon, ale to można ustawić palcem.

PSix ma genialną matówkę i do tej pory niewiele widziałem sprzętów średnioformatowych z czyms tak dobrym.

Hrabio: Polecam PSixa, ale dobrze byś mógł go przed zakupem pomacać i sprawdzić. Miałem już w ręku kilkanaście PSixów spośród których wybierałem te najlepsze egzemplarze dla moich przyjaciół. Żaden z wybranych nie szwankuje i uzytkownicy są zadowoleni. Ten sprzęt ma swoje lata i zdarza się, że jest mocno zużyty. Do portretu polecam obiektyw Biometar 120/2.8, ostrzy jak żyleta już od pełnej dziury.
    Daj Ci Boze zdrowia, mocnego karku do dzwigania! Faktycznie mniej to zawodne niz Kiewy.
    Te z seri 60 sa wzorowane na Pentaconie, te z 88 to jakies nieudolne kopie Haselblata. Z nieszczelnymi magazynkami i tysiacem innych problemow.
    Sredni format ma sens gdy sie korzysta z magazynkow. Jeden korpus ( ciezar) i slajd taki i inny i negatyw taki czy inny) razem ze 3-4 magazynki- zwane takze czesciej kasetkami.
    Nie zmienisz przeciez czulosci czy charakteru blony w Pentaconie. Jak juz isc w ten trudny i wymagajacy poswiecen system to na calego. Dac pare zlotych i sie bawic na calego.
    Czesc.ch.

piotrek204
    Gość
    Napisze w tym watku zeby nie smiecic o zakupach.
    Dziekuje za podpowiedzi co do szkielek, cisnienia narazie nie mam wiec kupie jak cos sie trafi w dobrej cenie.

Narazie do psixa zaladowalem pierwszy slajd, niestety 100-tka a warunki pogodowe na taka czulosc nie sprzyjaja.
    Za swiatlomierz robi mi dslr, sprawdzalem jak dziala swiatlomierz selenowy, niestety ten egzemplarz ktory mam podaje czasy conajmniej o 2-3EV zbyt optymistyczne.
    Boje sie tez o ostrosc zdjec przy czasach rzedu 60-100, klapniecie lustra wprowadza mocne wibracje. Ale zabawa i tak jest przednia.

Ze wzgledu na koszty pierwsze slajdy oddam do... rossmanna. Znajomy u nich robil i jest zadowolony, 30PLN w profilabie to lekkie przegiecie.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Przeczytaj koniecznie artykuły Marka Madeja o naświetlaniu slajdów (http://www.marekmadej.com/strona400.html - "Ekspozycja prawie idealna"). W skrócie - Provię naświetlaj na 160 mierząc punktowo światło i dodając odpowiednio ekspozycji. Matryca lustrzanki to problem, bo nie wiadomo, jak jest skalibrowana - czy 100 ASA to faktycznie 100 ASA.

piotrek204
    Gość
    Tego linku nie znalem, dzieki.

Z dslr'em to oczywiscie jedyne co mi do glowy przyszlo rozsadnego nie majac dobrego swiatlomierza. Wg dpreview 40D ISO100=100 wiec nie powinno byc zle. Wszystko wyjdzie po pierwszym wywolaniu. Narazie strzelam te same kadry cyfrowka by pozniej porownac ekspozycje. Sprawdzam tez kombinacje czasow by sprawdzic czy migawka je dobrze trzyma.

Zobaczymy tez czy klatek nie naklada, gosc od ktorego go kupilem nauczyl mnie film ladowac ale nie dociskal filmu tak jak polecaja w opisach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Najważniejsze w pomiarze to wybrać miejsce które jest dla nas istotne. Czyli to co najwazniejsze w kadrze ma być dobrze naswietlone. Czasem (w sumie najczęściej) jest to kwestia kompromisu. Coś zazwyczaj wyjdzie albo prześwietlone, albo niedoświetlone. Istotna jest także pora o jakiej fotografujesz, zwłaszcza latem kiedy światło jest intensywne, a różnica między ciemnością a światłem jest bardzo duża.

Ja mierzę w większości na światło zastane, czasem w punkt (jeśli scena która fotografuję nie daje się zmierzyć w środowisku świetlnym na jakie chciałbym naświetlić). Jeśli chodzi o naświetlenia punktowe, to robię kilka pomiarów: w max świateł, w minimum świateł i w pośrednie warunki. Na podstawie tych pomiarów uśredniam czas podany przez światłomierz + dodaję szczyptę intuicji (jeśli coś mi w głowie gada żeby dodać bądź odjąć - czyli kwestia ogólnego światła w scenie).

Niesamowicie żałuję, że ktoś na warsztatach zniszczył mojego swierdłowska, skubaniutki potrafił idealnie uśrednić czas dla całego kadru. Nigdy mi się nie pomylił. Mimo, że jego pomiary odbiegały trochę od pomiarów takich samych światłomierzy kolegów i koleżanek, to z wykorzystainem mojego zawsze miałem super naświetlone klatki. Można powiedzieć, że chyba miał duszę.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 19.01.09 o 11:35

piotrek204
    Gość
    Pierwszy slajd odebrany. Faktycznie ISO 100 to dla niego za duzo swiatla.
    Narazie foty dla zabawy, bez przykladania sie dla testow. Nie potrafie sie skupic na zdjeciach jak nie ufam maszynie.
    Niestety bede musial go chyba oddac do sprawdzenia, jestem w 90% przekonany ze nie trzyma czasow
    Naswietlalem klatki w roznych kombinacjach czas/przyslona ale ekspozycja taka sama, niestety im dluzszy czas tym zdjecie ciemniejsze.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ma ktoś informacje czy ISO100 w Olku e-1 to rzeczywiście iso 100? Zanabyłem Lubitela166b i muszę jakoś mierzyć światło.