Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 97

Wątek: Leica Digilux 3

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Alakinowi gratuluje wyboru i zakupu. Gdzie chodzi o zabawę, przyjemność trudno przykładać racjonalne miary i trudno przeliczać mamonę. Nie wszystko da się kupić...

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    to ma matryce z E-330 czyli najlepszy Nmos jaki wyszedł do tej pory, w sumie się nie dziwie ze zmiany.
    A to ciekawe co piszesz, będę wdzięczny za dwa słowa uzasadnienia. Mam E-330 i dylematy co do E-3. Już zmiana E-500 na E-330 była dla mnie troszkę kontrowersyjna jeżeli chodzi o obrazowanie. Czasem odnoszę wrażenie, że z tych plików emanuje szarość, burość, chłód i jakieś takie rozjechanie kolorystyczne - zieleń sobie-czerwień sobie... DR (względem E-500) daje radę ale należ zapomnieć, że z RAWów można powyciągać światła, cienie owszem...
    Na jakie "niespodzianki" mam się przygotować kupując E-3?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Poza tym aparat to nie sama matryca. To również oprogramowanie, które te dane zamienia na obraz. Fachowcy z Panasa i fachowcy z Leiki swoje oprogramowania pisali osobno, więc dane z matrycy są obrabiane w inny sposób. Czy różnica jest znaczna? Ufam, że tak,
    Mam niestety wątpliwości co do fachowców innych w Panasie i Leice (ze względu na duży koszt takiej opcji). Prędzej już uwierzyłbym w selekcjonowanie podzespołów (to znacznie tańsze bo robi to automat) do Leci. Jak wiadomo księgowi rządzą tym światem. No, ale może.
    Moje zainteresowanie Lumixem L1 wynikało z faktu, że to dokładnie to samo co Leica tylko z przemalowanym body. Swego czasu zdjęcia, które oglądałem z L1 i E330 (która "ma" tę samą matrycę) oraz E-1 (test w jednakowych warunkach) różniły się zdecydowanie (na korzyść Panasa) i myślałem że to właśnie zasługa bycia bliźniakiem Leici.
    Reasumując sam aparat Leica/Panas utkwił mi jak świetna propozycja dla entuzjasty/amatora fotografii i nadal uważam jego zakup (za 4kzł z kitem 14-50) za zasadny.Natomiast wysoka cena Leici spowodowała, że uznałem Lumixa za dobry zamiennik. Ostatecznie nie zdecydowałem się na Panasa L1 i kase wydałem na ZD50-200.
    Moja poprzednia wypowiedź nie miała na celu obalenia zasadności dokonanego przez Ciebie wyboru, a jedynie chęć wyciągnięcia od Ciebie informacji. Może pojawiłaby się taka, która przekonałaby mnie do zakupu L1 z kitem, która jest nadal w sklepie i mnie kusi.
    Pozdrawiam.
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lokin Zobacz posta
    Mam niestety wątpliwości co do fachowców innych w Panasie i Leice (ze względu na duży koszt takiej opcji).
    Sam najpierw piszesz, że Panas jest dużo tańszy, a teraz negujesz, że odmienni fachowcy w Leice to duży koszt. A to przecież własnie sensowne wytłumaczenie. Duży koszt takiej opcji = duża różnica w cenie aparatu. Można o tym poczytać w necie. (PS. Cena "startowa" tej Leiki jakieś półtora roku temu wynosiła ok. 16.000zł)

Moje zainteresowanie Lumixem L1 wynikało z faktu, że to dokładnie to samo co Leica tylko z przemalowanym body. Swego czasu zdjęcia, które oglądałem z L1 i E330 (która "ma" tę samą matrycę)
    Oczywiście, można uważać, że to Panasonic z matrycą Olympusa. Albo, że to Kodak w puszce po konserwach. Mnie takie technikalia nie ruszają.

Moja poprzednia wypowiedź nie miała na celu obalenia zasadności dokonanego przez Ciebie wyboru, a jedynie chęć wyciągnięcia od Ciebie informacji.
    Mój wybór był bezzasadny. Jestem amatorem fotografii, kupiłem go dla przyjemności, z kaprysu.
    Nigdy nie strzegłem swojej wiedzy odnośnie posiadanego sprzętu. Jak potrzymam ten aparat dłużej z pewnością napiszę tutaj jakieś podsumowanie.
    Ale nie ma co oczekiwać, że będą to techniczne porównania, testy tablic, analiza poziomu szumów itp. Mogę jedynie napisać jak się tym foci. Co z niego wychodzi - mam nadzieję, że zobaczycie wkrótce w galerii.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 13.09.08 o 11:38

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jak już się tak rozkręcasz, to zapodaj RAWy na raw.fotosite.pl (nawet sporą dawkę).
    było sobie życie

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    Jak już się tak rozkręcasz, to zapodaj RAWy na raw.fotosite.pl (nawet sporą dawkę).
    Pogoda kiepska dzisiaj, niewiele pofocę. Jak będą RAW-y to zapodam na swój serwer i zalinkuję.

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Pogoda kiepska dzisiaj, niewiele pofocę. Jak będą RAW-y to zapodam na swój serwer i zalinkuję.
    nie musi być na huraaa, lepiej sie przygotować, pojechać przez całe ISO jednej sceny, itp, itd.
    było sobie życie

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    nie musi być na huraaa, lepiej sie przygotować, pojechać przez całe ISO jednej sceny, itp, itd.
    Po to założyłem ten wątek, byście mieli pełną informację odnośnie tego sprzętu.
    Na pewno więc będą różne porównania, sceny itp. Gdy tylko będę miał okazję.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Alakinowi gratuluje wyboru i zakupu. Gdzie chodzi o zabawę, przyjemność trudno przykładać racjonalne miary i trudno przeliczać mamonę. Nie wszystko da się kupić...
    Dokladnie

Heh, zazdroszcze, sama bym sie chetnie nia pobawila Do tego pancake lub Sigma 30/1.4... Mniam

Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Na jakie "niespodzianki" mam się przygotować kupując E-3?
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10724
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Dokladnie

Heh, zazdroszcze, sama bym sie chetnie nia pobawila Do tego pancake lub Sigma 30/1.4... Mniam
    E tam - tylko Leica 25/1.4...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook