Ja odwrotnie, od niedawna mam odwagę (i możliwości) je spełniać...
Kolejne foty, tym razem z Sigmą 30/f1.4, na różnych przysłonach. Zmniejszone, niewyostrzane po zmniejszeniu, priorytet przysłony, by wyeliminować błąd ludzki. Światło zastane (pochmurno). Exif jest oczywiście.
Calkiem fajnie rysuje ta sigma na pelnej dziurze.
czesc.Ch.
Troszkę inne podejście do testowania, czyli fota po obróbce, kadrowaniu itp, ale bez odszumiania, trochę zabawy krzywymi
ZD 50-200, ISO 800,przekadrowane, nieodszumiane, trochę zabawy krzywymi. Ogniskowa 104mm (208mm), f/2,9 czas 1/125, na hali paliła się połowa świateł.
PS. W tej chwili światło z okna pada mi na monitor, więc obróbka była trochę na czuja, mocno niedokładna.
Następne foty, tym razem większe 2000x1500, zmniejszone, nie wyostrzane po zmniejszeniu. ISO 400
Podobno niewiele widać w małym ciemnym wizjerze, foty robione rzekomo wolnym, zaledwie trzypunktowym autofocusem.
A tutaj linki do RAW-ów, starałem się żeby była spora rozpiętość - od ciemnego asfaltu po białe chmury. Nie jestem specem od wywoływania RAW-ów, więc jak ktoś przy nich pogrzebie to niech wrzuci efekty i opisze.
pierwszy
drugi
trzeci
czwarty
I jeszcze jedno, tym razem w pełnym wymiarze, nietknięte.
Słabo oświetlona hala, ISO 800.
Chyba na razie wystarczy tych testów![]()
Pytanie trochę OT do Alakina. W leice wyboru trybu fotografowania dokonuje się poprzez kombinację ustawień pierścienia przysłony na obiektywie i pokrętła czasów w aparacie (tak przynajmniej przeczytałem). Jak zmienić tryb fotografowania po podpięciu do leici zooma zuiko skoro on nie ma pierścienia przysłony?
Pzdr
H.
Po wgraniu firmware 2.0 jest tak - aparat samoczynnie rozpoznaje "obcy" obiektyw. Wciskasz guzik func 1 (pierwszy od prawej; nie trzymasz, tylko wciskasz i już) i później rolką przy kciuku zmieniasz wartość przysłony.
Oczywiście przy obiektywie Leiki guzik func 1 ma takie zadanie jakie mu przypiszesz.
I o to chodzi
Widzę, że potrafisz cieszyć się nowym aparatem.
Też od jakiegos czasu trochę sobie pozwalam poszaleć z zakupami i nie żałuję żadnej, wydanej na swój sprzęt, złotówki.
Lubię "bawić się" swoim sprzętem i korzystać z jego możliwości, nawet gdy nie fotografuję to często coś tam sprawdzam i próbuję![]()