Nie nakrecasz tego na sam obiektyw, tylko na te czesc korpusu, gdzie obiektyw sie chowa. Popatrz dokladnie, po wewnetrznej stronie masz gwint.
Nie nakrecasz tego na sam obiektyw, tylko na te czesc korpusu, gdzie obiektyw sie chowa. Popatrz dokladnie, po wewnetrznej stronie masz gwint.
Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
... wracam do przygody z mikro4/3
Zaczynam pomalutku kumać, faktycznie z tym autem to naprawdę trzeba dać sobie spokój...
jeszcze tylko z tym pomiarem jak wchodzę w ustawienia czyli P - ok - ESP - i która opcje wybrać są trzy... ?
Czym się różnią te tryby P A S M albo inaczej które kiedy wybierać i dla czego ?
OK, wiec tak.
Zrób proste cwiczenie. Po poludniu ustaw krzesło pod oknem, tak zeby bylo z tyłu oswietlone, a w pokoju panował lekki polmrok.
Włacz aparat, ustaw na P.
Te trzy ustawienia to pomiar swiatła.
1) ESP stosujesz w wiekszosci przypadkow - ale z wyjatkiem przedmiotów oswietlonych z tyłu, krzesło powinno wyjśc ciemne, swiat za oknem prawidlowo oswietlony
2) punktowy -celujesz w krzesło, widzisz szczególy krzesła, ale okno jest przepalone ( stosujesz zeby wydobyc szczególy z ciemnych przedmiotów)
3) centralnie ważony - niezbyt wiem o co tam chodzi, moze ktos z forumowiczow lepiej wyjasni - ze to niby prawie jak ESP, ale z naciskiem na oswietlenie środka (??) -ale tez go mozesz stosować w wiekszosci wypadków
Tryby
A - ustawiasz przesłone
S-ustawiasz migawke
M- ustawiasz wszystko
Ale te tryby wymagaja od ciebie znajomosci tych pojec, a także wspolzaleznosci od siebie i od ISO. Nie wiem czy w tej chwili czujesz sie na siłach macic sobie dodatkowymi pojeciami.
Polecam ci isc do Mpiku i znalezc jakas ksiazke o podstawach fot. cyfrowej, o kompozycji i innych podstawowych pojeciach. A na razie opanować P i focić
Edit: Kiedy wybierać A,S lub M? Jak opanujesz P, przejdziesz na A i S (wtedy nauczymy cie innych rzeczy), a jak to opanujesz, przejdziesz na M i juz go nie porzucisz
![]()
Ostatnio edytowane przez ladyhawke ; 24.10.08 o 13:33
To jest szparowane, czy mi sie wydaje?
Prosze bardzo i bez frytek:
http://www.allegro.pl/item465133198_...usz_zdjec.html
A na serio to ja nie mam cierpliwosci do takiej obrobki, myslalam ze chcesz wiedziec jak robic zdjecia, a nie jak je potem obrabiac.
Tak, chce pogłębiać wiedzę na ten temat, ale to szparowanko to tak przy okazji ponieważ jestem w sytuacji że bardzo mi to jest potrzebne...