Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Konfiguracja ustawień SP560UZ- Pomocy !

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie nakrecasz tego na sam obiektyw, tylko na te czesc korpusu, gdzie obiektyw sie chowa. Popatrz dokladnie, po wewnetrznej stronie masz gwint.
    Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
    ... wracam do przygody z mikro4/3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez czapka Zobacz posta
    przypatrzyłem się obiektywowi w 560-tce i nie widziałem żadnego gwintu...
    W 560-tce jak dobrze sie przypatrzysz są nawet 2 gwinty. Jeden do tulejki o którym mówi ladyhawke i drugi właśnie na obiektywie.
    SP-560UZ

gawmix
    Gość

Wielkie dzięki !

Zaczynam pomalutku kumać, faktycznie z tym autem to naprawdę trzeba dać sobie spokój...
    jeszcze tylko z tym pomiarem jak wchodzę w ustawienia czyli P - ok - ESP - i która opcje wybrać są trzy... ?
    Czym się różnią te tryby P A S M albo inaczej które kiedy wybierać i dla czego ?

Cytat Zamieszczone przez ladyhawke Zobacz posta
    No wlasnie.

Czyli podsumowujac, wiesz juz jaki ma byc AF i pomiar swiatla. Punktowego pomiaru swiatla uzyjesz wtedy gdy bedziesz chcial zrobic fote komus kto stoi tylem do swiatla.
    Masz miec SHQ i w najlepszej jakosci. Ze stabilizacja to bez roznicy, pomocna jest jedynie kiedy robisz fote i czas masz dlugi ( tj czas> 1/ogniskowa -np na max zoomie 1/500). Zreszta zawsze mozesz ja bez komplikacji wlaczyc.

Teraz odpalasz aparat i dajesz tryb P ( i zostaw to biedne Auto w spokoju)
    Wciskasz OK i ustawiasz :
    Balans bieli - slonce na sloneczny dzien, chmurka na pochmurny, zarowka jak ci swieci zarowka, na swietlowkach sie nie znam, wiec jak widze jakas to nie mam pojecia ktora to z tych trzech - ale podpowiedz : wlaczasz po kolei kazda i patrzysz gdzie kolory odpowiadaja rzeczywistosci)

Zdjecie: pojedyncze, tudziez jak jestes w dosc zacienionym pomieszczeniu Autobracketing

Iso: w sloneczny dzien na powietrzu 50, w pochmurny 100, w pomieszczeniu przy zarowce moze nawet 200.

Reszte dobierze sam aparat

i cykasz, cykasz cykasz.

Albo mozesz spokojnie korzystac z trybow tematycznych. Efekty beda dosc podobne.

Potem mozesz wrocic po instrukcje jak robic zdjecia na A i S.

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    OK, wiec tak.

Zrób proste cwiczenie. Po poludniu ustaw krzesło pod oknem, tak zeby bylo z tyłu oswietlone, a w pokoju panował lekki polmrok.
    Włacz aparat, ustaw na P.
    Te trzy ustawienia to pomiar swiatła.
    1) ESP stosujesz w wiekszosci przypadkow - ale z wyjatkiem przedmiotów oswietlonych z tyłu, krzesło powinno wyjśc ciemne, swiat za oknem prawidlowo oswietlony
    2) punktowy -celujesz w krzesło, widzisz szczególy krzesła, ale okno jest przepalone ( stosujesz zeby wydobyc szczególy z ciemnych przedmiotów)
    3) centralnie ważony - niezbyt wiem o co tam chodzi, moze ktos z forumowiczow lepiej wyjasni - ze to niby prawie jak ESP, ale z naciskiem na oswietlenie środka (??) -ale tez go mozesz stosować w wiekszosci wypadków

Tryby
    A - ustawiasz przesłone
    S-ustawiasz migawke
    M- ustawiasz wszystko

Ale te tryby wymagaja od ciebie znajomosci tych pojec, a także wspolzaleznosci od siebie i od ISO. Nie wiem czy w tej chwili czujesz sie na siłach macic sobie dodatkowymi pojeciami.
    Polecam ci isc do Mpiku i znalezc jakas ksiazke o podstawach fot. cyfrowej, o kompozycji i innych podstawowych pojeciach. A na razie opanować P i focić

Edit: Kiedy wybierać A,S lub M? Jak opanujesz P, przejdziesz na A i S (wtedy nauczymy cie innych rzeczy ), a jak to opanujesz, przejdziesz na M i juz go nie porzucisz
    Ostatnio edytowane przez ladyhawke ; 24.10.08 o 13:33

gawmix
    Gość
    Wszystko przed nami...
    Ma jeszcze taką sprawę mianowicie jak wykonać zdjęcia na stronę do sklepu czy na aukcje oto przykładowe fotki...

Za pomoc będę niezmiernie wdzięczny

OK, wiec tak.

Zrób proste cwiczenie. Po poludniu ustaw krzesło pod oknem, tak zeby bylo z tyłu oswietlone, a w pokoju panował lekki polmrok.
    Włacz aparat, ustaw na P.
    Te trzy ustawienia to pomiar swiatła.
    1) ESP stosujesz w wiekszosci przypadkow - ale z wyjatkiem przedmiotów oswietlonych z tyłu, krzesło powinno wyjśc ciemne, swiat za oknem prawidlowo oswietlony
    2) punktowy -celujesz w krzesło, widzisz szczególy krzesła, ale okno jest przepalone ( stosujesz zeby wydobyc szczególy z ciemnych przedmiotów)
    3) centralnie ważony - niezbyt wiem o co tam chodzi, moze ktos z forumowiczow lepiej wyjasni - ze to niby prawie jak ESP, ale z naciskiem na oswietlenie środka (??) -ale tez go mozesz stosować w wiekszosci wypadków

Tryby
    A - ustawiasz przesłone
    S-ustawiasz migawke
    M- ustawiasz wszystko

Ale te tryby wymagaja od ciebie znajomosci tych pojec, a także wspolzaleznosci od siebie i od ISO. Nie wiem czy w tej chwili czujesz sie na siłach macic sobie dodatkowymi pojeciami.
    Polecam ci isc do Mpiku i znalezc jakas ksiazke o podstawach fot. cyfrowej, o kompozycji i innych podstawowych pojeciach. A na razie opanować P i focić

Edit: Kiedy wybierać A,S lub M? Jak opanujesz P, przejdziesz na A i S (wtedy nauczymy cie innych rzeczy ), a jak to opanujesz, przejdziesz na M i juz go nie porzucisz

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To jest szparowane, czy mi sie wydaje?

gawmix
    Gość
    Czyli krótko mówiąc muszę użyć pewnie jakiegoś drogiego programu żeby uzyskać dany efekt ? A może doradzisz jak to zrobić najlepiej, najszybciej, najprościej i do tego najtaniej ?
    ...ale bez frytek do tego

To jest szparowane, czy mi sie wydaje?

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Prosze bardzo i bez frytek:

http://www.allegro.pl/item465133198_...usz_zdjec.html

A na serio to ja nie mam cierpliwosci do takiej obrobki, myslalam ze chcesz wiedziec jak robic zdjecia, a nie jak je potem obrabiac.

gawmix
    Gość
    Tak, chce pogłębiać wiedzę na ten temat, ale to szparowanko to tak przy okazji ponieważ jestem w sytuacji że bardzo mi to jest potrzebne...