Wątpliwe, by była inna.
Wątpliwe, by była inna.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
jeszcze trudno o niej cokolwiek powiedzieć, soft też jest świeży...
Czego można oczekiwać od formatu 4/3" i 12 MPx? -Właśnie tego. Czyli nieźle. Należy wziąść pod uwagę, że to jest kompakt, matryca ciągle pracuje i nie ma siły, żeby się nie podgrzała bardziej niż w lustrzance (gdy lustrzanka nie jest w trybie live view), a zatem szansa na szum jest większa.
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 24.10.08 o 09:09
Nie wiem, czego chcecie od jakości tych zdjęć. Cudów się spodziewaliście? Moim zdaniem jest przynajmniej tak samo, jak na dotychczasowych matrycach 10 mpx, co przy większej rozdzielczości można uznać za postęp.
Ciekawe, czy na tym pokazie (o którym pisałem parę postów wcześniej) pozwolą mi wsadzić do aparatu moją kartę :]
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
Trudno mi opisać odczucia ale się postaram. Nie bardzo podobają mi się te pliki, może to kwestia samych motywów. Te zdjęcia przede wszystkim mają dużo szumu - niebieskie placki - nieprzyjemnie to wygląda. Nie jestem szumofobem więc nie tyle mi chodzi o szum co jego "jakość". Poza tym kolory wydają się zimne, szarawe i podobne do siebie - tak jakby matryca nie rozpoznawała subtelności i sprowadzała podobne barwy do jednego mianownika. I to o czym pisał Qbic -jakoś te pliki nie cieszą oczu, trudno pisać o subtelnościach, w każdym razie jak kilka lat temu ściągałem z Sieci sample z E-1 miałem skrajnie różne odczucia, ale mi się podobały te pliki...
Ot takie bardzo subiektywne odczucia, jak zobaczę inne pliki chętnie zmienię zdanie.
Na razie G1 ma najwyraźniej słaby engine JPG. Stąd te placki pewnie.Nie oceniaj po kolorach, bo od matrycy do kolorów daleko.
Będą prawie na 100% identyczne z tymi z poprzedniej generacji matryc Panasonica. (chociaż na wyższym ISO przydałoby się im przyjrzeć dokładniej)
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether