Witam
mam parę pytań, wydaje mi się, że konkretnych, na temat Panasonica G1 - jeśli powtarzam tematy, to proszę wybaczcie, ale być może zebranie odpowiedzi ułatwi komuś ewentualną decyzję o zakupie.
Mocno mnie zainteresował ten aparat, szczególnie EVF i wspomaganie ostrzenia ręcznego poprzez powiększenie obrazu.
1. Rozumiem, że zakręcając przejściówkę 4/3 -> m4/3 będę mógł korzystać z obiektywów E-systemu (wiem, że nie każdy zagra z autofocusem). Czy dokręcając do tego kolejne przejściówki (np. M42, Minolta MD, ....) wszystko będzie OK, tzn. czy zwiększanie ilości przejściówek nie spowoduje czegoś niedobrego w jakości obrazu, o czym teraz nie wiem. Kombinuję w ten sposób, żeby z tych samych przejściówek korzystać w dużym 4/3.
2. Jak włącza się powiększenie obrazu podczas ostrzenia ręcznego (pomijając automatyczne powiększenie w przypadku obiektywów 4/3). Czy jest do tego jeden dedykowany przycisk, czy trzeba gdzieś w menu pogrzebać?
3. Czy można ustawić wielkość tego powiększenia, czy jest tylko jedna opcja?
4. Czy w EVF nieostrości widać dokładnie tak samo, jak na docelowym zdjęciu? Jestem prawie pewien, że tak, ale być może znów czegoś nie rozumiem i jest to jakoś inaczej "zorganizowane"?
5. Czy prawdą jest, że w kiepskim świetle spadek jakości EVF jest tak duży, że ciężko ustawić ostrość manualnie? Wiem, że będzie mocno "szumiało" i troszkę pływało, ale przeczytałem gdzieś opinię, że jakość jest już tak słaba, że nie da się wyostrzyć? Trudno mi w to uwierzyć (po powiększeniu), ale być może to prawda?
6. Czy w przypadku EVF problemem byłoby zaimplementowanie odpowiednika mikrorastra (cyfrowo)? To takie moje marzenie, że gdyby miliony użytkowników tego aparatu chciało takie coś, to producent w którejś aktualizacji zrobiłby to
Dzięki
Sławek