Strona 67 z 76 PierwszyPierwszy ... 17576566676869 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam
    mam parę pytań, wydaje mi się, że konkretnych, na temat Panasonica G1 - jeśli powtarzam tematy, to proszę wybaczcie, ale być może zebranie odpowiedzi ułatwi komuś ewentualną decyzję o zakupie.
    Mocno mnie zainteresował ten aparat, szczególnie EVF i wspomaganie ostrzenia ręcznego poprzez powiększenie obrazu.
    1. Rozumiem, że zakręcając przejściówkę 4/3 -> m4/3 będę mógł korzystać z obiektywów E-systemu (wiem, że nie każdy zagra z autofocusem). Czy dokręcając do tego kolejne przejściówki (np. M42, Minolta MD, ....) wszystko będzie OK, tzn. czy zwiększanie ilości przejściówek nie spowoduje czegoś niedobrego w jakości obrazu, o czym teraz nie wiem. Kombinuję w ten sposób, żeby z tych samych przejściówek korzystać w dużym 4/3.
    2. Jak włącza się powiększenie obrazu podczas ostrzenia ręcznego (pomijając automatyczne powiększenie w przypadku obiektywów 4/3). Czy jest do tego jeden dedykowany przycisk, czy trzeba gdzieś w menu pogrzebać?
    3. Czy można ustawić wielkość tego powiększenia, czy jest tylko jedna opcja?
    4. Czy w EVF nieostrości widać dokładnie tak samo, jak na docelowym zdjęciu? Jestem prawie pewien, że tak, ale być może znów czegoś nie rozumiem i jest to jakoś inaczej "zorganizowane"?
    5. Czy prawdą jest, że w kiepskim świetle spadek jakości EVF jest tak duży, że ciężko ustawić ostrość manualnie? Wiem, że będzie mocno "szumiało" i troszkę pływało, ale przeczytałem gdzieś opinię, że jakość jest już tak słaba, że nie da się wyostrzyć? Trudno mi w to uwierzyć (po powiększeniu), ale być może to prawda?
    6. Czy w przypadku EVF problemem byłoby zaimplementowanie odpowiednika mikrorastra (cyfrowo)? To takie moje marzenie, że gdyby miliony użytkowników tego aparatu chciało takie coś, to producent w którejś aktualizacji zrobiłby to

Dzięki
    Sławek

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slawekk Zobacz posta
    1. Rozumiem, że zakręcając przejściówkę 4/3 -> m4/3 będę mógł korzystać z obiektywów E-systemu (wiem, że nie każdy zagra z autofocusem). Czy dokręcając do tego kolejne przejściówki (np. M42, Minolta MD, ....) wszystko będzie OK, tzn. czy zwiększanie ilości przejściówek nie spowoduje czegoś niedobrego w jakości obrazu, o czym teraz nie wiem. Kombinuję w ten sposób, żeby z tych samych przejściówek korzystać w dużym 4/3.
    Wszystko będzie OK.

6. Czy w przypadku EVF problemem byłoby zaimplementowanie odpowiednika mikrorastra (cyfrowo)? To takie moje marzenie, że gdyby miliony użytkowników tego aparatu chciało takie coś, to producent w którejś aktualizacji zrobiłby to
    Pewnie tak, ale znacznie, znacznie większa liczba użytkowników chce np. żeby dało się robić bracketing z krokiem +/-2EV w Olkach, a nic nie wskazuje by taka opcja się pojawiła, a już na pewno nie w aktualizacji firmware. C'est la vie. Gdyby były aparaty z otwartym oprogramowaniem, myślę, że takie coś powstałoby dość szybko, ale na razie nie ma.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że gdyby oprogramowanie było otwarte, to wszystko, co w aparacie zależy od softu byłoby już zrobione. Chyba jednak w przypadku aparatów oprogramowanie nigdy nie będzie otwarte.

rodzyn
    Gość
    Co do włączania powiększenia : naciskasz lewy przycisk obok "menu/set" (na godz 9 ) w EVF lub wyświetlaczu wyświetli się mała ramka z obszarem powiększenia wtedy trzeba nacisnąć "menu/set" i nastąpi powiększenie.
    W obiektywach olka itp4/3 (bez af w kontraście) ruszenie pierścieniem ostrości powoduje automatyczne powiększenie.
    Odnośnie wizjera w słabym świetle to dla mnie nie ma problemu.
    wszystkie możliwe kombinacje dwóch adapterow działają OK.

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Co do włączania powiększenia : naciskasz lewy przycisk obok "menu/set" (na godz 9 ) w EVF lub wyświetlaczu wyświetli się mała ramka z obszarem powiększenia wtedy trzeba nacisnąć "menu/set" i nastąpi powiększenie.
    Czyli można powiększyć praktycznie jednym ruchem bez odrywania oka i obserwowania "kadru". Dzięki za odpowiedź.

rodzyn
    Gość
    Tak , działa super i nie ma porównania z jakimkolwiek lustrem.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    porównanie ISO pełnej klatki Nikona i 4/3
    Nikon D700 vs. Panasonic G1

http://www.seriouscompacts.com/searc...max-results=50

Jak należało się spodziewać, 2EV przewagi matrycy FF nad 4/3.
    Ale w cenie i rozmiarach różnica odpowiednia.

Trochę jaśniejszych szkiełek do micro4/3 i nie będzie się czego wstydzić przed FF.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    ...2EV przewagi matrycy FF nad 4/3.
    Czyli prawa fizyki ciągle działają i jest tak, jak być powinno. Szkoda tylko, że przy okazji nie zrobili testu ostrości w centrum kadru i w rogach.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    porównanie ISO pełnej klatki Nikona i 4/3
    Nikon D700 vs. Panasonic G1
    Bardzo ciekawe porównanie! Jednakże wolałbym porównanie osiągów G1 z D80/90 lub 450d/40d. Różnica 1EV?

Czy przejściówka DMW-MA1 wpływa na pogorszenie światła w takim 12-60 czy 14-54. Czy ktoś już to sprawdzał?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Czy przejściówka DMW-MA1 wpływa na pogorszenie światła w takim 12-60 czy 14-54. Czy ktoś już to sprawdzał?
    Nie. Dlaczego miałaby wpływać? Ta przejściówka po prostu oddala obiektyw od matrycy m4/3 na taką odległość jaka jest w 4/3 - wszystkie optyczne cechy obiektywów są jak w 4/3.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook