Strona 54 z 76 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Normalne szkła do 4/3 rujnują zalety micro4/3.
    Takie maleństwo jak G1 to sama radość, przypinać do niego Zuiko 150 f/2 to psuć całą ideę.
    Obiektywy tele się nie zmniejszą w stosunku do tych z 4/3. Możliwe, że będą mniejsze z powodu jakichś kompromisów (większa winieta, gorsze światło, mniejsza telecentryczność), ale identyczne kompromisy mogłyby zostać zrobione na zwykłym 4/3.

Tylko szerokokątne zyskują na zmniejszeniu dystansu obiektyw-matryca i te powinny być mniejsze albo nawet znacznie mniejsze (7-14 może być ciekawy).

Oczywiście zapewne Olympus też udoskonalił metody robienia małych obiektywów w ogóle, sądząc po 9-18.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 16.12.08 o 13:18
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Pisałem to już kiedyś, ale...
    Świetna "maszyna"!
    Obiektywy przecie można targać osobno - gdzieś TAM.
    Widzę bardzo poważną konkurencję do zapowiadaego "mikro-olka".
    Kolory taż mi leżą.
    Pozdrówka.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli Olek będzie wyglądał tak jak ostatnio pokazana wydmuszka, to marne szanse. Nie miał panasowego EFV a to jest mocna strona G1. Nie miał odchylanego LCD, a to następna mocna strona G1. Miał kompletnie nieergonomiczny kształt, a G1 jest ergonomiczny. Był mniejszy... co jest zaletą, ale też zależy od preferencji. G1 jest mały, tak mały jak Canon G10 + grip (więc G1 jest wygodniejszy). Reszta to obiektywy.

Jeśli Olek przerobi swóje micro tak, że:
    - będzie dalmierzem z dużym dalmierzowym wizjerem optycznym - SUPER
    - będzie miał jakąś wersję panasowego (lub nie, ale na podobnym poziomie) EVF
    - nie będzie miał żadnego wizjera, ale ekranik najlepszy na rynku (będzie np. na OLED-ach, i to najlepiej obracany) i będzie opcja dołączanego wizjera optycznego (jak w DP-1, LX3, Ricohu)
    - będzie miał AF porównywalny z G1
    Czyli będzie można komfortowo kadrować - to ma szanse.

Chyba że nie będzie miał ani wizjera, ani super wypaśnego ekranu (czyli będzie zwykłym kompaktem z matrycą 4/3 i wymienną optyką), ale będzie NAPRAWDĘ MAŁY (wyraźnie mniejszy od Canona G10) i NAPRAWDĘ TANI (nie wiem 500 zł może, w końcu za optykę płacimy osobno) to tez ma szanse.

Jak będzie "kompaktem" o parametrach dużo poniżej Panasonica G1, a w cenie zbliżonej do najtańszych lustrzanek, to nie ma czego szukać.

I skoro Olek wchodzi w micro, to potrzebne są obiektywy do micro - naleśniki. I niech nie konkuruje z Panasem (czyli niech nie robi drugiego 20mm f/1.7) ale uzupełnia ofertę systemu (12mm, 18mm, 45 lub 50mm, 75mm, 100mm).
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Myślę, że sądząc po tym co Olek zaprezentował, pierwszym aparatem będzie jakiś mikrus wielkości Canona a510 z pancake'iem, żeby mógł być przynajmniej częściowo kieszonkowy.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    szczerze? ja się nad tym aparatem bardzo poważnie zastanawiam, bo potrzebuję czegoś do bardziej zaawansowanej fotografii niż mój tz-2, a nie jest to ta duża lustrzanka, której rozmiaru się boję. poza tym parę innych, fajnych spraw mnie w nim kusi

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    G1 jest naprawdę mały. Mniejszy od wszystkich lustrzanek.
    Nawet jeśli któryś rozmiar jakaś lustrzanka ma zbliżony, to i tak całość jest dużo mniesza.
    Plus dużo mniejsze są obiektywy.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Z drugiej strony rozmiar jest tylko trochę mniejszy - na pewno nie na tyle, żeby poprawić mobilność sprzętu. A waga jest nawet trochę większa, niż w przypadku E-4xx. Na puszkę w pełni wykorzystującą potencjał systemu mikro 4/3 jeszcze trzeba poczekać.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Właściwie można liczyć w systemie M4/3 na miniaturową wielkość aparatów analogowych systemu 110, których rozmiar klatki odpowiada matrycy 4/3. Może nawet uda się zamontować stałki z systemu 110 (przy manualnym ostrzeniu oczywiście)--pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Właściwie można liczyć w systemie M4/3 na miniaturową wielkość aparatów analogowych systemu 110, których rozmiar klatki odpowiada matrycy 4/3. Może nawet uda się zamontować stałki z systemu 110 (przy manualnym ostrzeniu oczywiście)--pozdrawiam
    Teoretycznie powinno się dać zamontować każdy obiektyw, bo chyba nie było systemu, który miałby mniejszą odległość obiektywu od matrycy?

| OlyJedi Awatar MiQ27
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przy odległości rzędu 20 mm to chyba można założyć nawet szkła od RF, np. Leica.
    Wg http://www.graphics.cornell.edu/~wes...-register.html mniejszą odległość mocowania mają tylko obiektywy CCTV.
    Pozdrawiam
    Michał