Strona 52 z 76 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

GoOrange
    Gość
    W MM bawiłem się tym sprzętem i mówiąc szczerze odczucia raczej na +. W Czeladzi ten Panas wystawiony jest poza zamkniętą gablotę, bateria naładowana, swobodny dostęp do gniazda SDHC, nic tylko macać i testować. Może zamiast lustrzanki bym go nie kupił ale zamiast kompakta... Hmm...

Rado
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Żeby na zewnątrz wyprowadzić ustawienia, to trzeba mieć je gdzie wyprowadzić...
    Ale można też było to wszystko zrobić trochę lepiej. Na przykład bardzo śmiesznie w tym aparacie wygląda to małe pokrętło do zmiany trybów AF, zajmuje sporo miejsca a w niewielkim stopniu jest wykorzystane. Canon wpadł, moim zdaniem, na lepszy pomysł w G10 i pokrętłem w tym miejscu można ustawiać korekcję ekspozycji.

Rado
    Gość
    Sobie tak pomyślałem, że być może (nie wiem jak się to dokładnie odbywa) takie uprzywilejowanie dla funkcji zmiany AF to jakiś ukłon w stronę fotograficznych "filmowców". Ale wtedy to już zupełnie gadżeciarski aparat byłby.

| OlyJedi Awatar rayone
    Mieszka w
    Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rado Zobacz posta
    Jeśli EVF rzeczywiście tak dobry, jak piszą to pomysł fajny z tym aparatem ale sam aparat już nie bardzo. Nie kupiłbym go bo irytowałaby mnie ta ciągła konieczność grzebania w menu, żeby zmieniać podstawowe parametry. Za mało możliwości ich ustawiania bezpośrednio na korpusie. Ideałem by dla mnie była dopiero: funkcjonalność "guzikowo-pokrętłowa" współczesnej lustrzanki + brak lustra + wymienne obiektywy.
    Paaanie, skąd te informacje na temat "ciągłej konieczności grzebania w menu w celu zmiany podstawowych parametrów"?! To jakiś fakt prasowy , w rzeczywistości jest dokładnie na odwrót - niemal wszystko zmienia się jednym pokrętłem!
    Ustawienia lampy, filmu (dynamika, kolory), stabilizacji, rozmiaru obrazu (4/3, 3/2, 16/9), formatu i jakości pliku, trybu ekranu LCD, pomiaru światła, trybu autofocusa, wartości przesłony, kompensacji, balansu bieli, ISO i inne, w zależności od wybranego trybu pracy (Av, Tv, P itd) - wszystkie te parametry możesz wygodnie zmienić przy pomocy jednego pokrętła, jednocześnie ciągle mając w tle live view (wyświetlają się tak, jak informacje w wizjerze lustrzanki, tyle że da się je szybko i wygodnie zmienić). I najlepsze jest to, że nie trzeba nawet odsuwać oka od EVF , a efekty zmian parametrów widać w czasie rzeczywistym.

Rado
    Gość
    No, być może nie jest tak źle. Muszę się wybrać do jakiegoś MM-a i chwycić toto w ręce. Ale ten AF to dla mnie prawdziwa zagadka. Z jednej strony jest osobne pokrętło, a z drugiej strzałka na nawigatorze (cytat z testu na fotopolis): "Jedynym elementem, który opóźniał fotografowanie, a co za tym idzie działał irytująco jest ustawianie punktu ostrości w dowolnym punkcie za pomocą nawigatora. Żeby to zrobić musimy najpierw wcisnąć lewy przycisk nawigatora, odpowiedzialny za tryb AF i wybrać pozycję OBSZAR AF, następnie wciskamy dolny przycisk nawigatora i już możemy ustawić punkt pomiaru ostrości."
    Ostatnio edytowane przez Rado ; 14.12.08 o 10:15

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rayone Zobacz posta
    Oprócz tego interesuje mnie obiektyw 45-200mm, którego za nic nie mogę w Polsce znaleźć...
    Obiektyw Lumix G VARIO 45-200 mm f/4.0-5.6
    1171 złotych
    http://www.pixmania.com/pl/pl/2041646/art/panasonic/obiektyw-lumix-g-vario-45.html

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy i mam blado-zielone pojęcie o fotografii co mam nadzieję się będzie zmieniać.... dlatego nie powinno was zdziwić moje pytanie. Mimo że (prawie) dokonałem wyboru aparatu chciałbym się zapytać o drobny szczegół. Czy w G1 lampa błyskowa otwiera się automatycznie, czy tylko po naciśnięciu własciwego przycisku?
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie wiem czy już było, nie dopatrzyłem sie.
    W ostatnim numerze DFV jest artykuł o G1. Chłopaki prawie pieją z zachwytu. Narzekają tylko na to, że mikro nie taki mikro.
    http://www.dfv.pl/aparaty.html?id=684

Sporo tam jeszcze napisali o PS4. Polecam.
    Ostatnio edytowane przez Morlok ; 14.12.08 o 22:22
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar rayone
    Mieszka w
    Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nasir Zobacz posta
    Obiektyw Lumix G VARIO 45-200 mm f/4.0-5.6
    1171 złotych
    http://www.pixmania.com/pl/pl/2041646/art/panasonic/obiektyw-lumix-g-vario-45.html
    Problem w tym, ze G1 na pixmanii kosztuje 3010zł, a u nas, od polskiego dystrybutora 1900zł. Pixmania ściąga towar z zachodu, a u nas dystrybutor wyjątkowo zjechał z ceny - nawet w Stanach G1 kosztuje $800, a u nas około $630. Pierwszy raz widzę, żeby coś z elektroniki (i nie tylko) było w Polsce tańsze niż w Stanach Tak więc myślę, że skoro w Stanach 45-200mm kosztuje $350, to u nas będzie kosztował poniżej $300, może w okolicach 800zł. Myślałem, że może ktoś go już gdzieś ma w jakiejś ludzkiej cenie, ale widać nie pojawił się jeszcze na polskim rynku... :/

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Miałem okazję dzisiaj to to pomacać w MM. W sumie fajny aparacik, ale raczej za lustrzankę bym się nie zamienił. Ciężko po tak krótkim obcowaniu napisać coś konstruktywnego na temat tego aparatu, ale napiszę to, co rzuciło mi się w oczy. Jakość wykonania wydaje się na dość wysokim poziomie. Wyświetlacz obracany coś jak w E-3. Do niego jak i do wyświetlacza w wizjerze nie mam zastrzeżeń. Obraz który generują dla mnie był OK. Działają one naprzemiennie. Znaczy w wizjerze jest czujnik (coś jak w Canonie chyba 350D) i jak przykładamy oko do wizjera, to główny wyświetlacz się wyłącza i odwrotnie. AF jak na warunki sklepowe sprawował się bez zarzutu i ostrzył szybko. Próbowałem również ostrzyć przez wizjer, starając się wybierać jakieś ciemniejsze zakamarki. Sam AF o czym wcześniej nadmieniłem działał bardzo sprawnie, tylko w wizjerze obraz zaczynał być lekko zaszumiony (coś jak w E-330 na LV). Na ile aparat opóźnia zrobienie zdjęcia w stosunku do wciśnięcia "migawki", za bardzo nie doszedłem. Same wymiary aparatu raczej nie pretendują go na pogromcę lustrzanek. Mimo mniejszych gabarytów aparacik ten wcale nie jest bardziej, że się tak wyrażę, mobilny niż seria E-4XX Olympusa. Ale dla gadżeciarzy powinien być zakupem obowiązkowym