Strona 5 z 76 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

qbic
    Gość
    Heh.... 12 mpix NMOS, ciekawe czy to samo Olympus będzie mieć w nowej puszce..

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Czytam sobie njusy, skanuje okiem lewym i prawym sample. Kibicuję Panasłonikowi, Olkowi i jego nowemu systemowi, bo 750-800$ to nie jakaś tragedia. Święta się zbliżają (niedługo zaczną stawiać choinki w centrach wszelakich), a "mojekochanie" coraz częściej mi moją 410kę podbiera. Reasumując - prezent jak znalazł (nawet, jak będzie go trzeba w ratach spłacać).

Jeszcze jak mi ktoś wytłumaczy, jaki w tym udział będzie miał Olympus? Niedawno nam makiety nowych Zuiko pokazywali, a Panas wtedy milczał. Czyżby wysyp mikrusów Olka planowany był dopiero na Photokinę?

PS. https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1221200543
    C+, właśnie ten obrazem pokazywałbym malkontentom
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 12.09.08 o 10:38
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Szkoda, że nie rozwiązali AF na starszych szkłach. Ale w sumie nie dziwię się, bo jak kiedyś 70-300 na LiveView spróbowałem, to się pośmiałem z tego jak ostrzył (może kilkadziesiąt sekund, a było to tylko wstępne ostrzenie, bo tylko hybrydowy AF z nim działa).
    PS. Panasonic planuje szkło 20mm/1.7 dla m43. Ciekawe co Olympus przygotuje. A jedno z planowanych szkieł ma dopisek HD - może będzie do kręcenia filmów dedykowane.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 12.09.08 o 11:01
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

qbic
    Gość
    W sumie to jeszcze jedno mnie zastanawia, gdzie ta rewolucja? Nie widzę żadnej funkcjonalności która jest w jakimś stopniu novum. Nawet filmów to nie kreci.....

Awatar szczupak
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Z tym wizjerem i 1,440,000 to trochę ściema jest.
    Wygląda na to że ma on rozdzielczość 800x600 i aby uzyskać ja na standardowym wyświetlaczu LCD (kolory R G i B posiadają oddzielne punkty) potrzeba właśnie 1,440,000 punktów "1,440,000 dots equivalent" wedlug specyfikacji panasonica.

Ten wyświetlacz w panasonicu to nie jest jednak LCD ale LCOS gdzie każdy punkt wyświetlać po kolei kolory R G i B z prędkością 180 klatek na sekundę a wiec podzielone przez 3 daje to nam pełne 60 klatek na sekundę.
    Nie jestem specjalista w tej dziedzinie a wiec mogę się mylić ale jak dla mnie to jest 480,000 "lepszych" punktów.

A ja już myślałem ze to będzie rozdzielczość coś kolo 1280x1024 kiedy przeczytałem że to o wyświetlacz lcos i ma 1,440,000 punktów, normalnie szczeka mi opadła.

Ale i tak jest super podobne wizjery 800x600 są zazwyczaj w profesjonalnych kamerach za grube tys dolarów a nie tanich masowych aparatach.

qbic
    Gość
    Rozdzielczość będzie wysoka, ale obraz będzie migotać jak będziesz ruszać okiem (kolory będą się rozmazywać).

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Nawet filmów to nie kreci.....
    Na zdjęciach korpusu z góry, widać przycisk "Film mode". Może jednak kręci

Awatar szczupak
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Co do rewolucji to odbywa się ona w tej chwili tylko w dziale marketingowym Panasonica

No ale mówiąc poważnie, potencjału tej nowej technologi nie można odmówić, jak na razie różnicy w wielkości Panasonica G1 w stosunku do 420 specjalnej nie ma, szkła także nie wyglądaja na wiele mniejsze ale zapewne usuwając stabilizacje można by je jeszcze bardziej zmniejszyć a i wykresy MTF dla tych nowych szkielek tez wygladaja zachęcająco.

Jak dla mnie ciekawie wygląda możliwość zastosowania, po usunięciu lustra, większego kwadratowego sensora.
    Pomyśleć tylko robisz zdjęcie i dopiero później w PP ustalasz czy kadrowanie ma byc pionowe czy poziome,proporcje 4:3 3:2 a moze 16:9(gdzie 3:2 i 16:9 bedzie szersze niz 4:3) albo prostować zdjęcie bez utraty rozdzieczosci i cropingu.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    Na zdjęciach korpusu z góry, widać przycisk "Film mode". Może jednak kręci
    ciiiiicho, podobno niekręci, i podobno do **** wizjer, niektórzy widzieli.
    było sobie życie

Awatar szczupak
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ten film mode to tylko symulacja zachowanie rożnego rodzaju tradycjych filmow jak BW i tak dalej, kolejny niepotrzebny przycisk.
    A może Panasonic w obawie przed kanibalizacja sprzedaży swoich własnych kamer cyfrowych celowo nie umieścił funkcji nagrywania filmów?