Strona 11 z 76 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    O, z tego co widzę, to 20/1.7 to pancake, a więc ekstra. Jeżeli tylko body nie będzie zbyt duże (albo Olympus pokaże coś swojego, jeszcze mniejszego), to mi się ten aparat do streetu podoba. Bez kłapania lustrem, matryca z lustrzanki, jasna stałka o odpowiedniej ogniskowej. Popatrzcie, ile trzeba zapłacić za kompakt do streetu (mam na myśli Ricoha GX 200) - około 1600zł. A przecież w m4/3 jest zapewne w porównaniu do kompaktu zdecydowanie lepsza matryca (mniejsze szumy, większa rozpiętość tonalna).
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafbel Zobacz posta
    Hmmm czyli podsumowujac na chwile obecna, dla nowego elektronicznego wizjera, obrotowego ekraniku i stabilizacji, zrobiono nowy standart mocowania??? No bo przecież ten nowy G1 z obiektywem nie jest wcale mniejszy ani lżejszy niz 4x0 z kitem. W tej chwili nie ma to sensu, dużo bardziej podobała mi się idea aparatu z tych renderów co krążyły po sieci.
    Dokładnie - jak będą filmiki, więcej szkieł, będzie powiedziane czy Olkowe lampy pasują to ludzie spojrzą z większym zainteresowaniem, ciekawe ile szkiełka będą kosztować.
    Sprawa gripa też dziwna w połączeniu z brakiem potwierdzenia AF w przypadku masywniejszych szkieł 4/3 - jak będą pod u4/3 będzie miało dopiero sens.
    Stabilizacja w szkle... Jeden z powodów dlaczego nie kupiłem Canona. Wolę ją kupić raz.
    Ciekawe co myślą teraz fani szerokich kątów mają do wyboru 9-18mm za 1700zł i 7-14 za 4000zł widząc m7-14, które wypadałoby by było tanie (w końcu dla amatorów).
    45-200 zapowiada się ciekawie... choć boję się o jakość.
    Pomysł z udawaniem lustrzanki nietrafiony. To miało być małe. Kolorowanie w tak oczojebny sposób (vide pseudo czerwony) jest nie mal obrazą (choć podpowiada dla kogo sprzęt jest domyślnie nastawiony...).
    Puenta - na allegro mojego e-510 nie zobaczycie w najbliższym czasie, teraz czas na testy i Photokinę...
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Te kolory byłyby jeszcze znośne, gdyby pokolowali też szkła, bo tak czerwone body z ciemnoszarymi szkłami pasuje jak... no, po prostu nie pasuje.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Po wyglądzie widać jaki mają teraz target, pseudo lustrzanka - komin, lampa, grip, 12 mpix, kitowe szkła, duży LCD - zapewne 90% ludzi co kupi nie będzie nawet świadome czym się różni od lustrzanek z lustrem.
    Ostatnio edytowane przez C+ ; 12.09.08 o 21:49 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafbel Zobacz posta
    Hmmm czyli podsumowujac na chwile obecna, dla nowego elektronicznego wizjera, obrotowego ekraniku i stabilizacji, zrobiono nowy standart mocowania???
    No bo przecież ten nowy G1 z obiektywem nie jest wcale mniejszy ani lżejszy niz 4x0 z kitem.
    W tej chwili nie ma to sensu, dużo bardziej podobała mi się idea aparatu z tych renderów co krążyły po sieci.
    Mylisz przyczyne ze skutkiem. Nowy standart mocowania zrobiono nie dla nowego elektronicznego wizjera ... . Tylko elektroniczny wizjer powstal bo nie bedzie lustra i pryzmatow ( ew. systemu lusterek) kierujacego obraz do klasycznego wizjera.
    To nie lustrzanka. Pozostala mozliwosc wstawienie wizjera przeziernikowego. Tylko po co skoro dobry telewizorek sie sprawdza w cyfrze.
    Brak lustra pozwala przesunac tylnia soczewke obiektywu blizej plaszczyzny matrycy ( bylo juz tak w dalmierzowcach, kto pamieta?) i uzyskac lepsza korekcje szkla. To wraz z mniejsza matryca pozwoli skonstruowac naprawde niezle szkielka.
    Nie bedzie to sprzet reporterki z wysokim iso, szykostrzelny, tylko aparacik dla podroznika, dziennikarza, czleka ceniacego sobie wysoka jakosc obrazu (znacznie wyzsza niz w kompaktach), przy jednoczesnej niepozornosci.
    Czy by zrobic fajna fotke trzeba taszczyc wielkie body z gripem i monstrualne szkla?
    Na pewno nie!
    Juz mi sie ten aparat podoba, a z 20/1,7 kupie go w ciemno.
    Czesc.ch.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 12.09.08 o 23:11

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ciekawe że na optyczne.pl ani wzmianki o G1 nie ma (z wyjątkiem forum). Czyżby się optyczni obrazili?

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Na optycznym się obrazili, bo ludzie ostro zjechali ich ostatnią recenzję Zuiko/Sigmy 70-300 i opinie autora o 4/3 (już prawie twierdził że 12-60 to ultraszeroki kąt).

Co do nowego Panasa - cieszę się ogromnie. Podobno wizjer jest o niebo lepszy od dotychczasowych elektronicznych wizjerów. To nie jest typowe LCD ale a la LCD oparte na diodach LED. Może 100% możliwości wizjera optycznego nie osiąga, ale zdaje się że powiększenie ma 1,4x (odpowiednik 0,7x dla FF) - to chyba będzie więcej niż w E3...
    AF też podobno szybki, może porównywalny do budżetowych lustrzanek Olka?

Jest wyraźnie mniejszy od E420, choć gdyby go zrobić na modłę serii E4xx to byłby jeszcze mniejszy bez tego sporego uchwytu.

Filmów na razie nie kręci, ale to egzemplarz przedprodukcyjny. Jak by się Panas sprężył i nieco opóźnił wypuszczenie na rynek, to filmy może dodać z łatwością. Może nawet firmwarowo (choć może nie - specjalistą w tym nie jestem)?

Pytanie czym teraz Panas podzieli się z Olkiem? Olek udostępnił mu odkurzanie matrycy, a czy Panas udostępni Olkowi swój nowy wizjer?

Jeśli to będzie miało osiągni bliskie budżetowym lustrzankom, to nie widzę już klasycznego następcy E420 z lustrem... Skoro 20 4/1.7 będzie (na razie najciekawsze micro-szkiełko) to niech Olek wypuści jasny micro-stało-portret, albo chociaż skurczy 50 f/2 (i wsadzi do niego SWD).

Co by nie mówić... Zdradziłem Olka dla FF, ale takie micro na 100% kupię, choćby obraz miało o te 1EV czy 1,5EV gorszy od innych APS-ów. Olka czy Panasa, zobaczymy... To byłoby idealne uzupełnienie wielkiego 5D z L-krowami. Jak aż tak zależy na obrazie, biorę FF, jeśli nie chcę tego targać, biorę może nieco gorsze, ale znacznie poręczniejsze micro. Na razie ten Panas wydaje się nokautować wszystkie Ricohy, Canony G9, Nikony P6000, etc. Mniejszy G1 nie mógł być, bo kto by kupił Panasowi jego nowego kompakta LX3?

Tyle że na razie to kompatybilność "normalnych" Zuiko jest iluzoryczna. Sensu podpinania PRO i TOP PRO nie ma - AF nie działa...
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Tyle że na razie to kompatybilność "normalnych" Zuiko jest iluzoryczna. Sensu podpinania PRO i TOP PRO nie ma - AF nie działa...
    Nawet 70-300 nie ma sensu podpinać.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Ciekawe ile Panas może zjechać z ceny i jaki jest stosunek kosztów produkcji w porównaniu do najtańszych lustrzanek - brak mechanizmu lustra, migawki, AF, pryzmatu. Praktycznie sama elektronika która jest tania w produkcji.