Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Pierwsza sesja- pomóżcie wybrać

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Zibi, a czy mógłbyś umieść na serwerze trochę lepsze JPG (lub ORF) z tych wybranych przez Ciebie? Może coś jednak da się z nimi zrobić?

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Masz racje umieszczę ORF, bo to były tylko jpg z aparatu, po południu dam link
    /*...................*/
    /* ...........................*/

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Nie obiecuje, ale może w weekend znajdę czas by się nimi pobawić, przynajmniej tymi przeze nie wybranymi.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kolejno:
    719, 741 (szkoda nogi), 767, 883 (pomysł super), 984, 997, 002

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zobaczyłem wszystkie zdjęcia i zastanawiam się na ile powstały świadomie a na ile dzięki intuicji bądź przypadkowi. Bo skoro wiesz jak leżąca osoba powinna mieć ułożone nogi to dlaczego na zdjęciu z chustką pokazujesz brzydszą część ręki? Jeśli pokazujesz prawie całą sylwetkę to nie obcinaj samych stóp. Światłem w studio się nie przejmuj bo w pewnym momencie zaczniesz je widzieć i czuć. Modelka na ścianie jak najbardziej a cienie to druga część działalności światła. Światło w studio to nic innego jak przeniesienie stanów światła słonecznego do pomieszczenia. Popatrz na długości cieni o świcie i o zachodzie słońca oraz w ciągu dnia kiedy słońce jest w zenicie. W zależności od pory roku i szerokości geograficznej cienie...

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    heh, świadomie.. na pierwszym miejscu na pewno przypadek. Potem intuicja a na końcu chyba świadomie bym napisał. To był spontan. Dlaczego pokazałem część brzydszą ? Bo obok było sześciu facetów i akurat się nie dopchałem w odpowiednie miejsce. Z tą noga , ech nawet pamiętam ,że specjalnie uważałem aby nie uciąć, ale potem skupiłem się na złapaniu ostrości na twarzy i poszło się.... Przez to że mam w aparacie pokrycie wizjera 95% bodajże i po bokach mam więcej niż widzę to i u dołu myślałem, że tak będzie
    /*...................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Było stanąć na przeciwko tych sześciu i poprosić aby modelka odwróciła się w Twoją stronę. Byś miał oryginalne tło.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Zibi, aparat to masz super. Ja bym się tym nie przejmował. Ważniejsze było to, że nie miałeś czasu by się nad tym tematem zastanowić. W trakcie sesji z "marszu" można tylko poeksperymentować. Może coś wyjdzie, a może nie. To twoja pierwsza sesja, jak pisałeś, nie powinieneś się zupełnie tym przejmować.
    Się nie zgodzę tak trochę. Patrzeć należy od początku, czy modelka dobrze wygląda, czy dobrze cienie na twarzy się układają lub czy nie ma ich nadmiaru, czy jakiś element (np ręka) wygląda naturalnie, czy... itd itp. Oczywiście, trzeba wprawy, żeby to wszystko zacząć ogarniać z miejsca, jednak są absolutne podstawy dotyczące kompozycji kadru, które po prostu trzeba jak najszybciej nadrobić.

Co do kadrowania. Lepiej trochę więcej złapać w kadrze i wycinać niż przyciąć już na etapie robienia zdjęcia. [...]
    Cały dowcip polega właśnie na tym, żeby od razu dobrze wykadrować, inaczej cała ta zabawa nie ma sensu. Można robić poprawki kadru, ale niewielkie, delikatne wręcz, nie burzące tego co już powstało podczas robienia zdjęcia. Jeśli zdjęcie się ratuje przekadrowywaniem w programie graficznym, to jest słabo.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    - p9111997.jpg (w kadrze jest chyba ręka spoczywająca na szyi modelki, trochę dziwnie wygląda; unikałbym tego typu ułożenia rąk bo czasami wygląda to trochę jakby ktoś chciał dusić modela zza kadru)
    hmm to była jej ręka. Modelka trzyma lewą ręką na swoim prawym ramieniu, a ja byłem z lewej strony. Ja to widziałem i może dlatego mnie tu nic nie razi.
    Foty wrzucam do
    www.gdynia.mm.pl/~zibi1303/orf
    Już zacząłem ale to trochę portwa..
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Eddie , ech, oczywiście , tak ma i powinno być, ale gdzieś trzeba się nauczyć. Ile razy już w życiu robiłeś sesje ?
    Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 12.09.08 o 19:25 Powód: Automatyczne scalenie postów
    /*...................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Eddie , ech, oczywiście , tak ma i powinno być, ale gdzieś trzeba się nauczyć. Ile razy już w życiu robiłeś sesje ?
    Zibi, masz oczywiście rację, trzeba się po prostu uczyć.
    Natomiast moja odpowiedź jest odniesieniem się do tego, co Hades napisał a z czym zupełnie się nie zgadzam.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia