Witam,wkrotce wyjezdzam -zamierzam m.in. odwiedzic to miejsce
http://www.krizikovafontana.cz/photo_source/fontana.htm
w linku sa przykladowe foty,mam pytanie jakie dobrac parametry zeby zdjecia wyszly jak najlepiej...mam olka c-750
Witam,wkrotce wyjezdzam -zamierzam m.in. odwiedzic to miejsce
http://www.krizikovafontana.cz/photo_source/fontana.htm
w linku sa przykladowe foty,mam pytanie jakie dobrac parametry zeby zdjecia wyszly jak najlepiej...mam olka c-750
Momentami czuje sie tutaj jak niema halucynacja
niech ktos mi pomoze...
Cześć, wprawdzie zdjęć nocnych za dużo nie robiłem jeszcze, ale jak na mój gust, to najlepiej ustawić przesłonę na 8, balans bieli raczej trzeba będzie ustawić ręcznie, no i poeksperymentować z czasami naświetlania 4-15 sek. Akurat tutaj są fontanny, więc nie wiem jak to wyjdzie przy tak długim czasie naświetlania, ale prawdopodobnie efekt może być ciekawy.
Może znajdzie się ktoś, kto ma już większe doświadczenie z fotografią nocną?
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
Widzialem takie fontanny w Barcelonie, ale jeszcze wtedy nie mialem aparatu jednakze nie polecalbym tak dlugich czasow naswietlania. Tam fontanny "wybuchaly" w rytm roznych utworow. Jezeli tu tez tak jest to lepiej 1 sek max. Chyba ze sa stale wtedy dlugi czas naswietlanie bedzie jak najbardziej wskazany.
Olympus C-750 | Tuleja + Polar + UV |
www.doodah-art.prv.pl
ja bym zrobił tak:
1/ WB na 5500K, lub nie ma znaczenia jak w RAW
2/ ISO minimum
2/ ostrość ręczna, na fontanne i przesłona minimalna, ściśle zależna od ustawienia zoom'u (zobacz na forum posty o głębi ostrości, a są tam)
3/ zrób pomiar światła w punkcie na fontanne, zapamietaj je i ustaw je w trybie manualnym,
4/ włącz bracketing, może 2/3
x/ włącz Noice Reduct
z/ poczekaj na wojną muzykę (wolniejsze zmiany fontann)
5/ strzelaj
6/ potem ewentualnie do Photoshopa
7/ gotowe
Widzialem te fontanny w Pradze na "Vystaviste"faktycznie sa rewelka. Zrobilem pare fotek,wrzuce cos z nich na forum o ocenie zdjec.
chivas
C3040Z + SM 2x64MB,32MB,16MB + tulejka52mm + UV+Polar+FD + Macro + 0,48xWild Lens + Velbon DX-888 + mini statyw + Remote Control + dekielek(i)
Live well,laugh often,love much
Takie fontanny potrafia byc naprawde dynamiczne i chociaz nie fotografowalem, to niejednokrotnie podziwialem je. I faktycznie, najlepiej poczekaj na wolniejsza muzyke (z tym ze wtedy nie ma 'fajerwerkow' w wodzie), lub probowac z krotszymi czasami naswietlania.
Kregon
Olympus C-765 UZ + 512MB + tuleja + UV + soczewki +1D, +2D, +4D + polar + statyw
Moje PL Foto - ZAPRASZAM