Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: No to mam pytanie dot. SUPERTELE

| OlyJedi Awatar Rinho
    Mieszka w
    Śląsk Cieszyński
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

No to mam pytanie dot. SUPERTELE

Zastanawiam się nad zakupem obiektywu manualnego o dużej ogniskowej z przeznaczeniem do fotografii przyrodniczej.
    Wynalazłem na alledrogo dwa obiektywy Walimex 500mm/f8
    Lustrzany i zwykły.
    W lustrzanym bokech jest, jaki jest, zaś w zwykłym - aberracja chromatyczna.
    Co gorsze Waszym zadniem?
    http://www.allegro.pl/item430053023_...e300_e400.html
    http://www.allegro.pl/item430058451_...supertele.html

Moderator: Poproszę o przeniesienie do działu: "Co kupić?", Pomyliłem wątki .
    Ostatnio edytowane przez Rinho ; 5.09.08 o 12:53 Powód: nie ten wątek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

nie warto

Odradzam zakup, któregokolwiek z tych obiektywów. Rezultaty w fotografii przyrodniczej nie zależą tylko od jak najdłuższej ogniskowej. Lepiej na początek kupić choćby 70-300.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Diospyros Zobacz posta
    Zastanawiam się nad zakupem obiektywu manualnego o dużej ogniskowej z przeznaczeniem do fotografii przyrodniczej.
    Nie znam się na fotografii przyrodniczej, więc tylko uwaga natury ogólnej.
    Taka ogniskowa to nie tylko "daleko", to również "wąsko". Ruch zwierzaka w jedną lub drugą stronę i już wyłazi poza kadr, co przy manualnym ostrzeniu może być katorgą.
    Nie wiem czy nie lepiej by było zainwestować w jakiś sprzęt maskujący i próbować podejść z mniejszym szkiełkiem bliżej.

| OlyJedi Awatar Rinho
    Mieszka w
    Śląsk Cieszyński
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z moim kitowym 40-150, podejście do sarenek na wolnym terenie jest praktycznie niemożliwe

A one stoją sobie spokojnie i skubią trawkę...

A swoją drogą myślałem o tym zoomie 70-300, tylko ta cena...... troszeczkę mnie zniewala, poza tym nie jestem do końca pewien, czy on załatwi sprawę...
    Ostatnio edytowane przez Rinho ; 5.09.08 o 13:16

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kup lepiej taira 300/4.5, efekty beda lepsze niz z tych wynalazkow. Szczegolnie ze 500/f8 trudno utrzymac. Jak masz mozliwosc to jedz na gielde i obejrzyj jakies lustro czy jestes w stanie nim zdjecie zrobic. Ja mam 300/4.5 i czasem jest ciezko ustrosc ustawic (chip troche pomaga). Na poczatek jednak lepiej zwykly obiektyw niz lustrzany kupic. Fotosnajperow na allegro zawsze pare jest, nie musi byc komplet, wystarczy sam obiektyw. Latwiej taim ustawic ostrosc niz lustrem.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

diabolique
    Gość
    Z moim kitowym 40-150, podejście do sarenek na wolnym terenie jest praktycznie niemożliwe
    Dlatego napisałem o ubraniu maskującym.

| OlyJedi Awatar Rinho
    Mieszka w
    Śląsk Cieszyński
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Alakin: to nie takie proste, jeżeli łąka płaska jak stół to ciężko podejść - próbowałem nie raz .

KrzysiekZ: również nie jestem do końca przekonany do tego lustra - nie podobają mi się te "obwarzanki". Gdzie można by obmacać i kupić tego TAIRA - czy tylko giełda? Wrzuciłem to testowo do googla i wyniki są niezbyt obiecujące.

A wracając, do tej długiej rury walimexa - to myślę, że mały statyw załatwi problem utrzymania. W jaki sposób można zminimalizować zjawisko aberracji, odpowiedni kąt oświetlenia (słońce w odpowiednim miejscu )

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ja mam 200/3.5 i 400/6.3. Na sarenki 'jasne' 200mm, no latające stworki 'ciemna' 400tka. Kompromisem byłoby 300mm.
    Trochę tego jest... http://allegro.pl/50597_m42.html?id=...ttr=Poka%C5%BC

diabolique
    Gość
    Alakin: to nie takie proste, jeżeli łąka płaska jak stół to ciężko podejść - próbowałem nie raz .
    A czy próbowałeś w stroju maskującym?
    Poza tym to chyba nie trzeba podejść, tylko się zaczaić i one mają podejść

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mozna probowac i podchodu, ale przynajmniej pod wiatr sie starac Nie wszystko sie da podejsc niestety, i maskowanie nie pomoze. Na fotoprzyrodzie byly przyklady prostych kryjowek z namiotu z supermarketu malowanego na zielono. Albo jakis namiot wojskowy z demobilu.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1