Przy okazji i ja zapytam o coś.
Fotografuję w 90% samochody(50%statyka,40%rajdy itp.)
Aktualnie focę E300(będę nim focił aż do śmierci technicznej bo to zajebisty aparat)+14-45 i 40-150(nowszy)
Po zakupie 40-150 raz tylko załozyłem 14-45, bo sytuacja tego wymagała.
Chciałem sprzedać 14-45 i kupić 9-18, bo szeroki kat się przyda.
Później jednak doszedłem do wniosku,że 9-18 będzie za ciemne...
Popatrzyłem na 11-22(jasny,pomyślałem,że bedzie z niego uniwersalny obiektyw na miasto)ale popatrzyłem na moje dotychczasowe zdjęcia z miasta i przekonałem się,że jednak nie, bo na końcu bedzie za mało...
Teraz czytam tą dyskusję i widzę,że 12-60 byłby dla mnie idealny, bo i mimo wszystko szerzej niż w 14-54 i dalej również
Obiektyw będzie prezentem dla mnie, dlatego muszę się poważnie zastanowić...
Pomożecie podjąć jakąś mądrą decyzję?![]()
Ja jestem trochę zdziwiony testem `14-54. Na stronie
http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/33/cat/all. Jak na zuiko i obiektyw PRO to niska nota. Nie wiem może chodziło o te zniekształcenia powyżej F16. Jednocześnie miałem okazję porównać te same obiekty fotografowane w tym samym czasie, aparatami
mój E510+14-54
E510 + kit
D40+kit
D70+kit
D60+kit
K10D+Sigma (nie wiem jaka ale jasna)
D80+kit
450D+kit
Trochę, pewnie miało znaczenie moje względnie większe doświadczenie, ale jakość obrazu z mojego zestawu o klasę wyżej. Widoczna gołym okiem
/*...................*/
/* ...........................*/
Wiem o tym, ale to takie super aparaty... przecież. Tu miałem tylko, albo aż nadto możliwość zobaczenia na czym to polega. Zarazem wiem, jak wielu ludzi używa AUTO... masakra. W sumie to 450D najbliżej był Olka. Może miał coś lepszego od kita. Przy okazji się zapytam. No cóż utwierdziłem się że dobrze wybrałem :P
/*...................*/
/* ...........................*/
No ale wiesz... taki 14-54 kosztuje tyle co cały d60 + kita te kit'y... do czego byś nie podpiął będzie tragedia. Chociaż trzeba przyznać, że w innych systemach ciężko znaleźć coś sensownie porównywalnego do 14-54 w stosunku jakość/cena. A co do E-5xx to moim zdaniem w entry level najlepsza propozycja...