Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: zuiko 14-54vs zuiko 12-60czy warto wydać tysiąc zł. więcej?

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Waga mi nie przeszkadza. Wręcz lepiej gdy bedzie cieższy. Lampa Metza 58 troche przeciąga wywazenie aparatu. Przydałby sie cieższy obiektyw.
    Chcę cos, co da mi luz fotografowania bez koniecznosci szybkich zmian szkieł.
    W kosciele czasem trzeba pociągnąć zooma do portretówki, a swiatło w 40-150 jest kiepskie, a kosciól akurat ciemny jak noc listopadowa.
    Zakres 14-45 który obecnie mam + 40-150 mi wystarcza, aczkolwiek zadko wysuwam 40-150 w kierunku pełnej długosci, no chyba ze chce fajną minę dzieciaka sfotografowac (swojego ! nie jestem pedo.....lem )
    Chcę wiecej swiatła po prostu i jakby było szerzej niz 28mm byłoby fajnie, widze po niektórych ujęciach z kosciołów ze kilka mm i miałbym sliczne pokrycie kadru np. z chóru.
    Focus mnie drażni w 14-45. Metz ma wspomaganie focusa. Co z tego jak na zabawie weselnej nie da sie go wykorzystac bo za ciemno, obiekt w ruchu, aparat ostrzy na chybił trafił na kicie, C-focus działa średnio i przypadkowo. Kilkukrotnie przejechałem sie na tym ze continous focus sledzi obiekt i skacze sobie nagle na 2 koniec zakresu po czym wieki trwa by znalazł to co chce sfotografować.
    Kit jest za wolny. Robi sliczne fotki, ale tylko jak trafi z focusem w złym oświetleniu.
    Zastanawiam sie nad 14-54 albo 12-60. Ten drugi jakby lepiej pasował do moich oczekiwań. Ale chciałbym ułyszeć za i przeciw. Szkoda ze nie moge pomacać choc jednego. Być moze od razu sprawa by była prosta.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    Waga mi nie przeszkadza. Wręcz lepiej gdy bedzie cieższy. Lampa Metza 58 troche przeciąga wywazenie aparatu. Przydałby sie cieższy obiektyw.
    Chcę cos, co da mi luz fotografowania bez koniecznosci szybkich zmian szkieł.
    Zastanawiam sie nad 14-54 albo 12-60. Ten drugi jakby lepiej pasował do moich oczekiwań. Ale chciałbym ułyszeć za i przeciw. Szkoda ze nie moge pomacać choc jednego. Być moze od razu sprawa by była prosta.
    Witam

Zastanow sie czy koniecznie potrzebujesz 12mm !!!
    14mm moze byc calkiem wystarczajace.

Czy warto za te 2mm wiecej placic tyle kasy wiecej ?

Jak bys chcial pojsc w szersze katy lepiej zbierac na
    drugie szklo o jeszcze szerszym kacie ale juz naprawde szerszym.

Mialem podobne dylematy i wybralem ZD 14-54 a reszta
    kasy poszla mi w ZD 70-300 i dzieki temu rozwiazaniu
    mam jasnego 14-54 i niezle duze tele do sciagania dalszych celow.

Pozdrawiam.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darekw1967 Zobacz posta
    czy warto za te 2mm wiecej placic tyle kasy wiecej ?
    4
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Hmm w testach 12-60 ogólnie wypada lepiej niż 14-54 nie tylko o dodatkowe 4mm chodzi(a to przecież i tak dużo). Prawda jest taka, że OBA szkła są dobre i to jakie wybrać zależy od zasobności portfela. Jak stać cię na 12-60 to na bank nie pożałujesz.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    4
    Chodzilo mi jedynie o szeroki koniec 14mm - 12mm = 2 mm.
    Tutaj jest najwiekszy zysk - strata

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Chodzilo mi jedynie o szeroki koniec 14mm - 12mm = 2 mm.
    Tutaj jest najwiekszy zysk - strata
    14-12=2 to fakt... Ale w Olku: 28-24=4 O to chodziło Dog_master
    Ale to fakt, rację mają przedmówcy Stać Cię na 12-60? To go bierz Masz i większy zakres, i bardziej perspektywistyczne szkło. A jak Cię pokusi kiedyś kupić E-3? Masz jak znalazł
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta

Pomacać nie możesz sampli w Sieci znajdziesz pod dostatkiem. Bez wątpienia 12-60 jest lepszym szkłem, poza jednym - jest minimalnie ciemniejszy. 14-54 - jest znakomity - prawdziwy koń roboczy - prawie do wszystkiego, w dodatku za atrakcyjną cenę. Nie mam presji zmiany 14-54 na 12-60, jeśli już to dokupiłbym coś szerszego ale bardziej niż 12... Z E-3 12-60 ma pewnie dodatkowy walor - szybszy AF. Osobiście decyzję bym uzależnił od Twoich dalszych planów zakupowych - w perspektywie dłuższego czasu. Wiem, że trudno prorokować ale jak chcesz zostać z Olkiem dłużej (kupić kiedyś E-3) to chyba warto 12-60, jak jest to wątpliwe to kupując 14-54 robisz ekonomicznie bardziej bezpieczny zakup...

Edit - Ramzes_II właśnie zauważyłem skąd jesteś. Rzut beretem do Tarnowa, na pewno bywasz. Jeśli chcesz pomacać 14-54, pstryknąć parę fot własną puchą - służę swoim egzemplarzem - pisz na PW jak chcesz...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 6.09.08 o 11:22
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja niedawno kupowałem E-3 i nowy, podstawowy obiektyw. Wybrałem 14-54. Doszedłem do wniosku, że 12-60 nie jest o tyle lepszy, żeby płacić za niego o tyle więcej. Jeśli chodzi o mnie to prędkość AF E-3 + 14-54 zupełnie mi wystarcza. No i już w głowie kiełkuje prawdziwy szeroki kąt, pewnie fisheye.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez herbie_mp Zobacz posta
    14-12=2 to fakt... Ale w Olku: 28-24=4 O to chodziło Dog_master
    Witam

Operowalismy innymi wartosciami do obliczen a ja sie
    skupilem na fizycznych parametrach szkiel a Dog_master
    obliczyl roznice w cropach

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 6.09.08 o 23:53

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Obliczyla jesli juz Chociaz hmm wielkie mi obliczenia ;p

A tak w temacie, to mnie interesuja wartosci po kropie, te, ktore faktycznie widzimy. Roznicy sa 4mm, to duzo. Z mojej strony EOT. :]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.