zmień pomiar na matrycowy - ESP i spróbuj na nim cykać.
zmień pomiar na matrycowy - ESP i spróbuj na nim cykać.
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Może na ustawieniach AUTO będzie lepiej.![]()
Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.
Jednak wrzuć te fotki, z exif-em. Obaczymy, pomyślimy, bedzie dobrze. Tak to jest wróżenie z paznokcia.
Pozr.
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Witam
Mam podobne odczucia co do zbyt ciemnych zdjęć z E510.
Zdjęcia wykonywane w różny sposób:
- pomiar punktowy, centralnie ważony itp, priorytety przesłon, czasu, zmiany innych ustawień
Ogólne wrażenie - zdjęcia nieco za ciemne po wywołaniu w minilabie.
Osobiście minimalnie je rozjaśniam, choć chyba tak nie powinno być ???
Co do jaśniejszych zdjęć na monitorze. Niestety monitor wymaga kalibracji. Typowo na tanich monitorach z matrycami TN zdjęcia są piękne, bez prawidłowej kalibracji monitora tak będzie.
Pozdrawiam
po co te najeżdżania, poczekajmy za fotkami
fcs - wrzuć zdjęcie(a) wszystko się wyjaśni.
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Witam wszystkich,
Dziękuję za miłe przyjęcie i tak liczne posty. Odpowiadam na pytania:
P:A nie masz czasami ustawionej korekcji ekspozycji na np. -2
O: Nie, nie mam, ekspozycja ustawiania poprzez +/- jest ustawiona na 0, chyba, że poza tym ustawieniem jest inne z poziomu menu ...
P: Pomiar ekspozycji
O: ustawiona na ESP (matrycowy, ostrość punktowa na środku)
P: pora dnia wykonywania zdjęć.
O: Te, o których piszę 11-14, ale generalnie nie ma to znaczenia, tzn bez względu na porę dnia problem występuje.
P: Dopiero po 10.000 zdjęć zauważyłeś, że są ciemne?
O: O tym że są ciemne wiem od początku, ale moje podejrzenia były związane z obiektywem. Jednak po pisanej sesji testowej, wiem że szkło nie ma znaczenia, bo na E3 byłby ten sam problem z ciemnością zdjęć, a go nie ma. Stąd moje pytania odnośnie korpusu. Nie ukrywam, że zakup ZD 18-180 podyktowany był posiadaniem uniwersalnego obiektywu, nie noszeniem innych i ich zmienianiem podczas np wycieczki rowerowej czy zwiedzania.
A oto i zdjęcia, przekonwertowane do 1024pikseli z zachowaniem Exif-a
Pozdrawiam
No moim monitorze tak na szybko są ok...
Jesli te co wstawiles sa ciemne to zmien monitor.Wg mnie sa prawidlowo naswietlone,mozna cie doczepic innych spraw,ale nie ciemnosci.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
To są ciemne fotki
To ja mam coś z monitorem. Poza tym, że są niewyostrzone to nie widze ciemności. Trawa, nawet wydaje mi sie lekko przepalona.
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.