Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 141

Wątek: E-510 ciemne zdjęcia, przekontrastowane

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yarek1971 Zobacz posta
    Witam.

Tak to czytam i się zastanawiam nad jednym, opinii wiele, ale brak konkretów. Przyznam się że te opisywane e-3 to właśnie moje.
    I powiem jedno, widziałem wiele tych fotek, robione tym właśnie E-510, i sam mam odczucie „ciemności” tak napisze i myślę że wiecie o co mi chodzi, na tych fotkach, nie czytelna twż, za wielkie przebarwienia itd. Razem z kolegą od tego posta, zmieniamy te nastawy i niestety widać dalej znaczącą różnice między E-3, a E-510 no niestety na nie korzyść E-510, i to nie jest tak że my po prostu porównujemy fotki E-3 i E-510 choć to jest najbliższe, bo robimy je w tym samym czasie, miejscu i obok siebie. Ale posiadam fotki z E-10, E-20, E-500, E-1, E-3, wszystkie te aparaty oddają widzą rzeczywistość inaczej niż E-510, no może z wyjątkiem E-500 on jest najbliżej tych z 510. Może tak już jest i nic się nie zmieni, ale jak patrze na foty wykonane pod ostre słońce, w samo południe i po podkręceniu wszystkiego na Maksa choć by ostatnie z E-1, to się nie zgodzę że nie robi się fotek w słoneczny dzień, pod słońce czy tam trza czekać na odpowiednią chwile. Ale myślę ze panowie od Olka po prostu już za bardzo podkręcili tą rzeczywistość i chcą za bardzo pomalować świat, a po prostu jak ktoś popstryka dosyć dużo tych kolorowych fotek, to chce mieć te normalne i tu się jawi problem opcje i opcje, wiele ich a i tak nie można ustawić tego co się chce.

Pozdrawiam kolegów.
    Przebarwienia w E-510??? Człowieku o czym ty mówisz?? E-510 ma jeden z najmniejszych wartości odchylenia koloru,zobacz sobie foty z Canona albo Alfy i wtedy możesz mówić o podkolorowanych zdjęciach.
    Fakt matryca 4/3 ma ograniczony zakres dynamiki jeśli chodzi o silne światła co pokutuje częstymi przepaleniami ale nadrabia to czułością w cieniach

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Dajcie te fotki...

Jeśli zmienia się ogniskowa, pojawia się chmurka, ustawiam się pod innym kątem - parametry zmieniam, to chyba oczywiste.
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Hdr nie do końca załatwia sprawę, Masz 100 zdjęć reportażu rodzinnego i będziesz się bawił w HDR? Trąci to masochizmem. Po prostu DR w E-510 jest nieco za niskie i to cała prawda. .(Moja prawda a jest prawd jak wiadomo przynajmniej trzy). Myślę że są aparaty z szerszym DR ale cóż i z odpowiednio wyższą ceną. Warto o tym pewne pamiętać.
    Kontrast na -, fill light i tyle...

Jaki aparat jest lepszy? Procz Fuji z SuperCCD?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    fotki z E-1, ja nie mam takiego problemu, mam E-3, poprostu staram się pomuc koledze, bo wydał kase a efekty ma nie zadawalające, no dla niego oczywiście.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Chyba nam pozostanie, poczekać na nowy bios do e-510 i tematu może już nie będzie.
    Dodałem jeszcze kilka, bez zmiany wielkości, ostatnie jekie były robione
    E-1
    Ostatnio edytowane przez Yarek1971 ; 3.09.08 o 22:55 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To prawda że E-510 potrafi czasem zrobić koszmarnie ciemne zdjęcie,sam to zaobserwowałem szczególnie kiedy założony jest filtr polaryzacyjny,ale jeśli robi się rawy to można jeszcze je uratować.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pewnie tak, ale nie o to chodzi żeby za każdym razem siadać do fotek z wycieczki w ilości ok 600 i się bawić RAW-em. Chce się poprostu usiąść i popatrzec na swoje wypady, a tu klops, gdzie moja buzia.
    Cytat Zamieszczone przez mikitor Zobacz posta
    Przebarwienia w E-510??? Człowieku o czym ty mówisz?? E-510 ma jeden z najmniejszych wartości odchylenia koloru,zobacz sobie foty z Canona albo Alfy i wtedy możesz mówić o podkolorowanych zdjęciach.
    Fakt matryca 4/3 ma ograniczony zakres dynamiki jeśli chodzi o silne światła co pokutuje częstymi przepaleniami ale nadrabia to czułością w cieniach
    To nie jest opina o przebarwieniach fotek w stosunku do innych aparatów, tylko do w/w jakoś w nich takiego czegoś niema, może w Canon itd jest, nie wiem nie miałem ich i nie mogę się wypowiadać, porównanie jest tylko do tych jakie posiadałem.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Yarek1971 ; 3.09.08 o 23:03 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pewnie tak, ale nie o to chodzi żeby za każdym razem siadać do fotek z wycieczki w ilości ok 600 i się bawić RAW-em. Chce się poprostu usiąść i popatrzec na swoje wypady, a tu klops, gdzie moja buzia.
    Przyzna że nie rozumiem Twojego podejścia do tematu, z tego co piszesz widać że zajmujesz się fotografią na poważnie ale sposób w jaki to robisz jest raczej bardzo amatorski ( kto pstryka fotki na AUTO??) Sam robię nieraz po 600 zdjęć i nie widzę problemu żeby wybrać te które są najlepsze.
    Robisz zdjęci i widzisz jaki jest rezultat a jeśli coś jest nie tak to zmieniasz parametry i robisz następne.
    A jeśli nie pasuje Ci jakość zdjęć robionych tym aparatem to może lepiej zamienić go na inny?

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    OK - mam nadzieje że wniosłem cos ciekawego w ta dyskusje i pomoże to komuś.

Pozdrawiam
    Cytat Zamieszczone przez mikitor Zobacz posta
    Przyzna że nie rozumiem Twojego podejścia do tematu, z tego co piszesz widać że zajmujesz się fotografią na poważnie ale sposób w jaki to robisz jest raczej bardzo amatorski ( kto pstryka fotki na AUTO??) Sam robię nieraz po 600 zdjęć i nie widzę problemu żeby wybrać te które są najlepsze.
    Robisz zdjęci i widzisz jaki jest rezultat a jeśli coś jest nie tak to zmieniasz parametry i robisz następne.
    A jeśli nie pasuje Ci jakość zdjęć robionych tym aparatem to może lepiej zamienić go na inny?
    Ja nie mam problemu z fotkami posiadam aktualnie E-3 i jest wszystko OK, nie ma się do czego czepiać, jak pisałem większości się zajmuje fotografią reporterską i do takiej tam małej pracy, wybieram foty tak jak piszesz, ale zazwyczaj sa udane. Tu piszemy o aparacie kolegi i porównaniu jego fotek z moimi, po prostu staram się pomóc i nic więcej, a za razem sam się uczę. Od tego są takie fora.
    W tej chwili posiadam koło 80 GB fotek i w nich są te z E-10 czyli 4MP, nie jestem ich w stanie obrobić.
    Miło było wymienić się opiniami, dziękuję za rozmowę.

I jeszcze raz pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Yarek1971 ; 3.09.08 o 23:21 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    OK - mam nadzieje że wniosłem cos ciekawego w ta dyskusje i pomoże to komuś.

Pozdrawiam

Ja nie mam problemu z fotkami posiadam aktualnie E-3 i jest wszystko OK, nie ma się do czego czepiać, jak pisałem większości się zajmuje fotografią reporterską i do takiej tam małej pracy, wybieram foty tak jak piszesz, ale zazwyczaj sa udane. Tu piszemy o aparacie kolegi i porównaniu jego fotek z moimi, po prostu staram się pomóc i nic więcej, a za razem sam się uczę. Od tego są takie fora.
    W tej chwili posiadam koło 80 GB fotek i w nich są te z E-10 czyli 4MP, nie jestem ich w stanie obrobić.
    Miło było wymienić się opiniami, dziękuję za rozmowę.

I jeszcze raz pozdrawiam.
    Sam widziałem zdjęcia z E-3 i nie ma wielkiej różnicy w stosunku do E-510.Każdy ma własne subiektywne odczucia co do jakości zdjęć jaką prezentuje dany model ale stwierdzenie że "czegoś im brakuje" w porównaniu do tych z E-3 jest dość ogólnikowe i mało precyzyjne.Poza tym E-510 i E-3 to dwie różne klasy sprzętowe.