Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 141

Wątek: E-510 ciemne zdjęcia, przekontrastowane

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Zybi_s.Pomiar nie zalezy tylko i wylacznie od warunkow na planie,tak robiac uzyskasz naswietlone w miare poprawnie zdjecie.Wazny jest motyw i co chcesz pokazac na fotce.Raz prawidlowym bedzie pomiar na swiatla innym razem na cienie.Wyobraz sobie ,ze chcesz sfocic w cieniu grzyba(opienka),ktorego przysypal juz troche snieg-fotografujesz prawie pod slonce,bo chcesz pokazac grzyba i jego fakture a zarazem pieknie iskrzacy sie snieg w sloncu.Jaki pomiar z aparatu bedzie prawidlowy?Musisz wziac pewne poprawki.Znajac aparat i wlasciwosci jego matrycy dokonasz korekty w prawidlowa strone i wykonasz fote.W szopie zrobisz koncowa korekte-on tez wszystkiego nie zastapi.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja nie jestem zawodowcem, swoją przygodę z fotografią zacząłem wraz z E-10, i nigdy w tej historii nie musiałem zbytnio grzebać w ustawieniach, większość fotek była ( jak dla mnie b.dobra) właściwie zajmuję się fotografią reporterską i nie zawsze mam czas na grzebanie w opcjach i dobieranie ekspozycji, a mimo tego wychodziły OK. Pracowałem na E-10, potem E-20, następnie był E-500, między czasie w rękach miałem E-330, potem przeskoczyłem na E-1 (i tu byłem nadzwyczaj zadowolony) A teraz posiadam E-3. Tematem zajołem się jak kolega pokazał mi fotki z swojego E-510, odczucie, tak jak w temacie, posiadam 2 monitory i obydwa są skalibrowane za pomocą kalibratora. Zresztą nawet gdyby nie, to łatwo ustawić 2 fotki koło siebie i porównać. Jak dla mnie to proste, E-510 bardziej koloryzuje foty, a zapytacie się czemu. Matryca niby ta sama, procesor też, co do softu nie wiem, ustawienia w obu takie same, pora ta sama, obiektyw też, wynik inny, wiadomo jaki. I nie jest moim celem, krytykowanie opini innych, ani udowadnianie czegoś, ale aparat robi fotki i soft jego wiele potrafi zmienić nawet jak my poustawiamy wszystko jak należy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Yarek1971, co będziesz gadał... Pokaż te fotki, skoro mówią same za siebie. Tylko nie jpegi...

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Chyba jednak nie do końca.
    Jak się chce korzystać z manuali, to trzeba podstawy - czas, przysłona, ISO, eskpozycję, WB w jakimś stopniu mieć opanowane. Przynajmniej w teorii, praktyka wychodzi w praniu.

Jeśli się tej wiedzy nie chce przyswoić, to pozostaje automat i Scene. W domu można przejrzeć exify i spróbować zapamiętać, co aparat w jakiej sytuacji ustawiał.

A przy okazji, bo nie pamiętam. Obiektywy przekładaliście?
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A co, chcesz te wszystkie 100 zdjęć "reportażu rodzinnego" umieścić w albumie? Hmm... Dla mnie masochizmem byłoby oglądanie tego w takiej ilości.

Owszem, są. Ale te w podobnej cenie mają o tyle większą rozpiętość tonalną, że nawet nie zauważysz różnicy.
    Nie zauważysz 0,7 do 1 EV róznicy? To czemu odejmujesz po 0,7 EV od wartości ekspozycji aby ratować światła.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a jak się je umieszcza

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja nic nie odejmuję... Mierzę tam, gdzie chcę i świateł nie przepalam. A jak przepalam, to tyle, że spokojnie je powyciągam z rawów.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No i ja tak samo, biore aparat w rękę i pstrykam, większość na AUTO i PROGRAM i klik, nie za bardzo celuje i wszystko wychodzi OK. I tu właśnie jest ten cały galimatias, na E-510 jest inaczej. I nie ma co umieszczać fotek z E-1 czy tam innych, bo nie o to tu chodzi aby się przechwalać, tylko piszę o tym że nie jestem jakimś tam profi, tylko zwyczajnie amatorem, a fotki które robie są OK, w porównaniu do E-510. I jeszcze raz się nie zgodzę z tym że nie aparat robi fotę, tak może było kiedyś, bo jak mieliśmy zwyczajnego ZENITA, to była klisza, czas i przesłona, a teraz procesory i.t.d. i jak się okazuje 2 aparaty z tej samej stajni i te same warunki, a fota inna.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Wszystko co mogliśmy to było przekładane i ustawiane, a więc obiektywy, parametry itd. nawet się zamienialiśmy aparatami i dale nic, ja sam już myślałem że kolega coś źle robi, bo od początku posiadam olka i zawsze na nim robiłem fotki, a miałem już ich kilka i zawsze byłem mega zadowolony. Zresztą moja rodzina posiada też dwa małe aparaty SW i SP i nie ma takich objawów. Czy coś jeszcze można uczynić, na pewno tak, dlatego tu piszemy, ale myślę że jak ktoś kupuje amatorską lustrzankę to chyba chce po prostu robić ładne fotki, a nie co kadr szukać ustawień.
    Ostatnio edytowane przez Yarek1971 ; 3.09.08 o 22:40 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yarek1971 Zobacz posta
    Czy coś jeszcze można uczynić...
    Zamieścić zdjęcia.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A tu są fotki moje z E-10, pierwsze jakie zrobiłem, więc prószę o darowanie Se opinii. Oczywiście właściciel strony je pozmniejszał, jak ktoś chce mogę przesłać na maila, to jest część fotek.

http://www.expedycja.pl/?section=2&gall=35

Pozdrawiam