Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 141

Wątek: E-510 ciemne zdjęcia, przekontrastowane

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A pokaz te fotki - takie porownanie mogloby duzo wniesc do dyskusji

Hmm, E-510 ma rozne opcje w stylu +/i saturacji etc - moze warto to wyprobowac?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Najważniejsze to sobie uświadomić, że aparat jest narzędziem i takie robi fotki jakie mu aparat każe - szczególnie lustrzanka, gdzie jest korekcja ekspozycji, histogram, kilka trybów pomiaru światła...
    Co do zdjęć w południe - nie podzielam poglądu, że wówczas się zdjęć nie robi - dlaczego nie? Owszem takie światło może nie jest zbyt plastyczne, jest bardzo kontrastowe, na pewno nie służy portretom ale innym motywom często tak.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

A kto Ci każe przepalać niebo? Naświetlaj tak, żeby niebo było naświetlone prawidłowo.
    Nikt - ale jak przyciemnimy niebo to tony średnie będą za ciemne ("Olympus robi ciemne zdjęcia") a cienie smoliste. Rozjaśnianie cieni będzie skutkowało szumami itd. To efekt krótkiej kołdry zwanej w tym miejscu rozpiętością tonalną. Jak nakryjemy głowę to co innego okażemy światu. W wypadku mojego Olka jest to szczególnie upierdliwe. A wszelkie takie rady jak ściemniaj światła to mój drogi przerabiałem już 30 lat temu. Slajdy ORWO też miały bardzo małą rozpiętość tonalną. Pozdrowienia i dalszych odkryć
    Ostatnio edytowane przez Misiaczek51 ; 3.09.08 o 21:09
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Slajdy ORWO też miały bardzo małą rozpiętość tonalną. Pozdrowienia i dalszych odryć
    I wszystkie 36 z rolki miales prawidlowo naswietlone?
    Ustaw parametry na swiatla,na cienie wylicz wypadkowa i zrob fote,jesli cyfra,to pozniej w cyfrowej ciemni wywolaj negatyw.Jesli slajdy analogiem to ustaw prawidlowo swiatlo po pierwszym wywolywaniu.Nie ma sily ,zeby nie bylo dobrze.

("Olympus robi ciemne zdjęcia")

Olympus nie robi zadnych zdjec,a tym bardziej ciemnych.Kazdy aparat zrobi takie jakie ustawisz parametry.Mysle,ze aparat nawet sobie z tego sprawy nie zdaje,ze ludzie robia nim zdjecia.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Kazdy aparat zrobi takie jakie ustawisz parametry.
    Nie do końca się z Tobą zgodzę. Nie na wszystkie parametry mamy wpływ. Vide - rozpiętość tonalna matrycy poszczególnych modeli. Możemy jedynie zatrudnić nasze szare komórki, przywołać doświadczenie i próbować się jakoś ratować. Pozdrowienia
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To efekt krótkiej kołdry zwanej w tym miejscu rozpiętością tonalną. Jak nakryjemy głowę to co innego okażemy światu. W wypadku mojego Olka jest to szczególnie upierdliwe.
    Jest coś takiego, jak hdr. Dzięki niemu z "efektu krótkiej kołdry" zrobisz efekt "kołdry długiej na 10 metrów". A jak i to Ci nie odpowiada, to szukaj aparatu z taką kołdrą, jakiej potrzebujesz. Jak znajdziesz, to daj znać.

| OlyJedi Awatar Zybi_S
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta

("Olympus robi ciemne zdjęcia")

Olympus nie robi zadnych zdjec,a tym bardziej ciemnych.Kazdy aparat zrobi takie jakie ustawisz parametry.Mysle,ze aparat nawet sobie z tego sprawy nie zdaje,ze ludzie robia nim zdjecia.
    To znaczy że mam ustawiać wszystko ręcznie, praktycznie zawsze korygować to co dobierze automatyka aparatu ?
    Wydawało mi się że po to jest pomiar światła i wiele opcji ustawienia które umożliwią bardziej trafne dobory parametrów naświetlania na podstawie jakiś moich preferencji, np: przysłony, lub migawki, sposobu pomiaru światła itp.
    Już do tego trochę przywykłem, robię często własną korekcję w Photoshopie - raczej nie oddaje fotek naświetlonych bezpośrednio (choć nie wszystkie koryguje) z E510.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Zybi_S ; 3.09.08 o 21:35

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    To znaczy że mam ustawiać wszystko ręcznie, praktycznie zawsze korygować to co dobierze automatyka aparatu ?
    Nie. To znaczy, że trzeba wybrać odpowiedni sposób pomiaru ekspozycji do panujących warunków. W 90% przypadków rozwiąże to wszystkie problemy z ekspozycją. A jaki tryb do jakich warunków, to już trzeba się nauczyć.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jest coś takiego, jak hdr. Dzięki niemu z "efektu krótkiej kołdry" zrobisz efekt "kołdry długiej na 10 metrów". A jak i to Ci nie odpowiada, to szukaj aparatu z taką kołdrą, jakiej potrzebujesz. Jak znajdziesz, to daj znać.
    Hdr nie do końca załatwia sprawę, Masz 100 zdjęć reportażu rodzinnego i będziesz się bawił w HDR? Trąci to masochizmem. Po prostu DR w E-510 jest nieco za niskie i to cała prawda. .(Moja prawda a jest prawd jak wiadomo przynajmniej trzy). Myślę że są aparaty z szerszym DR ale cóż i z odpowiednio wyższą ceną. Warto o tym pewne pamiętać.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Hdr nie do końca załatwia sprawę, Masz 100 zdjęć reportażu rodzinnego i będziesz się bawił w HDR? Trąci to masochizmem.
    A co, chcesz te wszystkie 100 zdjęć "reportażu rodzinnego" umieścić w albumie? Hmm... Dla mnie masochizmem byłoby oglądanie tego w takiej ilości.

Myślę że są aparaty z szerszym DR ale cóż i z odpowiednio wyższą ceną. Warto o tym pewne pamiętać.
    Owszem, są. Ale te w podobnej cenie mają o tyle większą rozpiętość tonalną, że nawet nie zauważysz różnicy.