Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 141

Wątek: E-510 ciemne zdjęcia, przekontrastowane

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lębork
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za informacje i odpowiedzi

Lucca jakie operacje wykonałeś na tym zdjęciu, że bez zmiany nieba udało się doświetlić dolną połowę zdjęcia ?

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fcs Zobacz posta
    Dzięki za informacje i odpowiedzi

Lucca jakie operacje wykonałeś na tym zdjęciu, że bez zmiany nieba udało się doświetlić dolną połowę zdjęcia ?

Pozdrawiam
    Lasso na obszarze obrabianym i zabawa suwakami.Mozliwe to w kazdym programie gdzie jest funkcja lassa,lub zabawa na warstwach.Pare sekund zabawy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lębork
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok, dzięki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lębork
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-510 ciemne zdjęcia uzupełnienie

W miedzy czasie przeprowadziłem analizę zdjęć uzyskanych z e510 i e3, o których pisałem rozpoczynając ten wątek.

Wnioski są następujące:
    E3, (E520 chyba też) posiadają możliwość ustawienia gradacji dodatkowo w tryb AUTO, który jest trybem domyślnie ustawionym dla tej opcji. Nie ma tego ustawienia w E510. Poniżej załączam zdjęcia, na których widać rezultat działania opcji Auto i Normal. Proszę popatrzeć na linię brzegową z drzewami. W trybie Auto są one widoczne, w trybie Normal - nie. Przekłada się to również na histogram zdjęcia. Akurat to zdjęcie jest ogólnie ciemne, ale dobrze obrazuje temat.

Z przeprowadzonych analiz wynikało również, że zmniejszenie kontrastu na (-1) poprawiało sprawę. Znajduje to również potwierdzenie w artykule:

http://wrotniak.net/photo/43/e510-sett.html#PICMODE

Pewnie dlatego E510 tak szybko został wycofany ze sprzedaży. Tylko dlaczego mimo takiej wady dostał tyle nagród ??
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8305807_Auto.jpg
Wyświetleń:	540
Rozmiar:	270,4 KB
ID:	7426   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8305807_normal.jpg
Wyświetleń:	540
Rozmiar:	251,3 KB
ID:	7427  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    każdy fotograf wie, że w południe zdjęć się nie robi.

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W miedzy czasie przeprowadziłem analizę zdjęć uzyskanych z e510 i e3, o których pisałem rozpoczynając ten wątek.

Wnioski są następujące:
    E3, (E520 chyba też) posiadają możliwość ustawienia gradacji dodatkowo w tryb AUTO, który jest trybem domyślnie ustawionym dla tej opcji. Nie ma tego ustawienia w E510. Poniżej załączam zdjęcia, na których widać rezultat działania opcji Auto i Normal. Proszę popatrzeć na linię brzegową z drzewami. W trybie Auto są one widoczne, w trybie Normal - nie. Przekłada się to również na histogram zdjęcia. Akurat to zdjęcie jest ogólnie ciemne, ale dobrze obrazuje temat.

Pewnie dlatego E510 tak szybko został wycofany ze sprzedaży. Tylko dlaczego mimo takiej wady dostał tyle nagród ??
    I co mi z tego jak niebo i tak do bani. To że cienie rozjaśnione - to bez trudu zrobimy w PS.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    naoglądają się ludzie HDRów i nic im się potem nie podoba

radzę poczytać o rozpiętości tonalnej (po anglijsku: dynamic range)
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 3.09.08 o 16:33

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    E3, (E520 chyba też) posiadają możliwość ustawienia gradacji dodatkowo w tryb AUTO, który jest trybem domyślnie ustawionym dla tej opcji. Nie ma tego ustawienia w E510.
    To nie uzywaj trybu auto... Tak trudno A uzywac?

Podaj zrodla tych informacji. Nie zostal szybko wycofany - ba, nie zostal W OGOLE wycofany... Po prostu juz jest jego nastepca, tak jest jest nastepca e410...

Kontrast na - czy na + - to juz zalezy od danych warunkow... Nie ma idealnych ustawien na wszystko, tak jak nie ma idealnego sprzetu do kazdych warunkow... Trzeba troche myslec robiac zdjecia...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    I co mi z tego jak niebo i tak do bani. To że cienie rozjaśnione - to bez trudu zrobimy w PS.
    To tak zrob. To w czym problem?
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 3.09.08 o 16:46 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To jest chyba właśnie efekt działania SAT. Dzisiaj się dowiedziałem, że wyszedł już nowy firmware 1.4 do E-510, który właśnie implementuje tą opcję do aparatu. Niestety nie mam jak tego sprawdzić, bo nie mam E-510, a na stronie Olka nie znalazłem żadnej informacji. Ale możesz sprawdzić to samemu w Olympus Masterze.

Pewnie dlatego E510 tak szybko został wycofany ze sprzedaży.
    E-510 nie został wycofany ze sprzedaży. Jest sprzedawany nadal, ale już nie jest produkowany.

Tylko dlaczego mimo takiej wady dostał tyle nagród ??
    Ale jakiej wady?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    A kto Ci każe przepalać niebo? Naświetlaj tak, żeby niebo było naświetlone prawidłowo.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 3.09.08 o 16:51 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Do całości

Witam.

Tak to czytam i się zastanawiam nad jednym, opinii wiele, ale brak konkretów. Przyznam się że te opisywane e-3 to właśnie moje.
    I powiem jedno, widziałem wiele tych fotek, robione tym właśnie E-510, i sam mam odczucie „ciemności” tak napisze i myślę że wiecie o co mi chodzi, na tych fotkach, nie czytelna twż, za wielkie przebarwienia itd. Razem z kolegą od tego posta, zmieniamy te nastawy i niestety widać dalej znaczącą różnice między E-3, a E-510 no niestety na nie korzyść E-510, i to nie jest tak że my po prostu porównujemy fotki E-3 i E-510 choć to jest najbliższe, bo robimy je w tym samym czasie, miejscu i obok siebie. Ale posiadam fotki z E-10, E-20, E-500, E-1, E-3, wszystkie te aparaty oddają widzą rzeczywistość inaczej niż E-510, no może z wyjątkiem E-500 on jest najbliżej tych z 510. Może tak już jest i nic się nie zmieni, ale jak patrze na foty wykonane pod ostre słońce, w samo południe i po podkręceniu wszystkiego na Maksa choć by ostatnie z E-1, to się nie zgodzę że nie robi się fotek w słoneczny dzień, pod słońce czy tam trza czekać na odpowiednią chwile. Ale myślę ze panowie od Olka po prostu już za bardzo podkręcili tą rzeczywistość i chcą za bardzo pomalować świat, a po prostu jak ktoś popstryka dosyć dużo tych kolorowych fotek, to chce mieć te normalne i tu się jawi problem opcje i opcje, wiele ich a i tak nie można ustawić tego co się chce.

Pozdrawiam kolegów.