Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 141

Wątek: E-510 ciemne zdjęcia, przekontrastowane

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To nie tak. Obiektyw jaśniejszy czy ciemniejszy nie ma wpływu chociażby dlatego że pomiar światła jest za obiektywem. Jakość optyczna obiektywu jest natomiast bardzo ważna - w efekcie jedne dają ladny ,klarowny i ostry obraz a drugie przysłowiowe mleko.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Dyskusja robi się nudna.

Za to ortografia- jakaś wybitnie nowoczesna.

Czytam "wontek", "serji", "umiejentności" i już mnie głowa od tego boli.

Ile razy było na forum o korzystaniu ze słownika?
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    1. Jeśli najczęściej focisz na przysłonach 5.6 lub 6.3 to w czym cię ogranicza "ciemność" obiektywu?
    2. Podoba mi się, gdy ktoś zaraz po zarejestrowaniu poucza innych jaka jest funkcja tego forum...
    Z czasem zobaczysz, że o wiele bardziej towarzysko-rozrywkowa niż naukowo-techniczna.
    Czyli do niczego

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Yarek1971 Zobacz posta
    Czyli do niczego
    Zależy czego oczekujesz od życia. Generalnie kontakty z ludźmi ubogacają wewnętrznie, rozszerzają i wartościują wiedzę o świecie. Ludzie (a nie rzeczy wbrew pozorom) są nośnikiem kultury. No i sprawa podstawowa - umiejętność posługiwania się językiem - to nas różni od zwierząt.
    Ale może rzeczywiście tobie to niepotrzebne... Ale nie neguję oczywiście twojego podejścia do życia i otaczającego świata. Wykorzystuj znajomych tylko w sprawach praktycznych, traktuj ich instrumentalnie. Z czasem, gdy cię opuszczą, zrozumiesz, że błądziłeś.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nevrah Zobacz posta
    Dyskusja robi się nudna.

Za to ortografia- jakaś wybitnie nowoczesna.

Czytam "wontek", "serji", "umiejentności" i już mnie głowa od tego boli.

Ile razy było na forum o korzystaniu ze słownika?

"Dyskusja robi się nudna."

Zgadzam się z kolegą, temat był o czym innym a odpowiedzi na inny, czuje że nie zawsze czyta się to co się pisze.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Zależy czego oczekujesz od życia. Generalnie kontakty z ludźmi ubogacają wewnętrznie, rozszerzają i wartościują wiedzę o świecie. Ludzie (a nie rzeczy wbrew pozorom) są nośnikiem kultury. No i sprawa podstawowa - umiejętność posługiwania się językiem - to nas różni od zwierząt.
    Ale może rzeczywiście tobie to niepotrzebne... Ale nie neguję oczywiście twojego podejścia do życia i otaczającego świata. Wykorzystuj znajomych tylko w sprawach praktycznych, traktuj ich instrumentalnie. Z czasem, gdy cię opuszczą, zrozumiesz, że błądziłeś.

To proste, temat tej dyskusji był prosty, ale za to odpowiedzi zakręcone i nieraz nie miłe " jączysz" no to jest ładne "umiejętność posługiwania się językiem "

Pozdrawiam kolegę.
    Ostatnio edytowane przez Yarek1971 ; 5.09.08 o 15:17 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Zybi_S
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    Robi się nieciekawie i nie miło.

Osoba zakładająca wątek kupiła aparat E510 na podstawie bardzo pozytywnych opinii o nim.
    Robiąc zdjęcia dochodzi do wniosku że nie jest dokładnie to czego się po nim (aparacie) spodziewała.
    Robi testy porównawcze z innym modelem które potwierdzają jego spostrzeżenia (nieco za ciemne zdjęcia).
    -----
    Albo się próbuje znaleźć na to wystarczająco skuteczny i satysfakcjonujący sposób, - Kombinujmy a może się uda. Mi osobiście się udało. Można naprawdę wiele.
    Albo zmieniamy sprzęt - i tu niestety problem kasy.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    Witam

Osoba zakładająca wątek kupiła aparat E510 na podstawie bardzo pozytywnych opinii o nim.
    Robiąc zdjęcia dochodzi do wniosku że nie jest dokładnie to czego się po nim (aparacie) spodziewała.
    Robi testy porównawcze z innym modelem które potwierdzają jego spostrzeżenia (nieco za ciemne zdjęcia).
    niemiło, jeśli już...

Kupiłam malucha na podst. bardzo pozytywnych opinii o nim, Sąsiadowi też się nim dobrze wozi pomidory z działki. Jeżdżąc nim, doszłam do wniosku, że nie jest to dokładnie to, czego się po nim spodziewałam.
    Porównałam go z innym samochodem i doszłam do wniosku, że mercedes jest lepszy (szybszy, przestronniejszy, ładniejszy).

Tylko cena...
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lębork
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    Witam

-----
    Albo się próbuje znaleźć na to wystarczająco skuteczny i satysfakcjonujący sposób, - Kombinujmy a może się uda. Mi osobiście się udało. Można naprawdę wiele.
    Albo zmieniamy sprzęt - i tu niestety problem kasy.

Pozdrawiam
    Zgadzam się z Tobą Zybi.

Zakup E510 był wynikiem czytania i analizy wielu opinii na jego temat, które klasyfikowały ten aparat na bardzo wysokim poziomie, np.: http://www.dpreview.com nie mówiąc o innych stronach czy nagrodach EISA dla tego modelu. Ale nie o to już teraz chodzi.

Porównując zdjęcia robione E510 z SP560, E500, E1 i w końcu z E3 pojawiło się spostrzeżenie, wynikiem którego jest niniejszy wątek. Twoje posty potwierdzają to spostrzeżenie. Z tego co piszesz znalazłeś jakieś metody na obejście tego problemu. Jeśli nie są one tajemnicą, to je opisz. Może więcej osób z nich skorzysta.

Z analizy ostatnio robionych zdjęć wynika, że obniżenie kontrastu na -1, -2 wydobywa obiekty z cienia, ale nie wiem jeszcze czy nie niszczy pozostałej treści.

Odnośnie ustawień domyślnych E510 i E3 (o które ktoś pytał), to te same ustawienia np. VIVID, czy Normal są różne dla tych aparatów lecz nie decydują one o sygnalizowanym problemie.

Pozdrawiam wszystkich

| OlyJedi Awatar Zybi_S
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam

Nie mam żadnej uniwersalnej metody która powoduje że wszystkie fotki z aparatu są takie jak bym oczekiwał.

Moją metodą jest zabawa z plikami RAW w Photoshopie - Dla mnie jest to zabawa i przyjemność.
    Jednym z łatwych i prostych sposobów jest to co pokazał lucca na 4 stronie wątku.
    Zaznaczanie różdżką za ciemnych partii i korekcja tego na krzywych.
    Z wypalonym światłem raczej nic nie zrobię, natomiast sporo można wyciągnąć ze zbyt ciemnych partii mogących wystąpić na zdjęciach.

Jakoś mój algorytm (ustawiam tak jak w danym momencie uważam za stosowne) "wywoływania" z pliku RAW bardziej mi pasuje od oryginalnego OLYMPUSA.

Patent z kontrastem, jak zauważyłeś też może pomóc.

Jak by nie było często w prosty i łatwy sposób dostajemy to co nam odpowiada. Jednak jakieś małe "co nieco" trzeba zrobić.

Gdybym zarabiał na fotografowaniu, raczej zmienił bym (pewnie nie tylko ja) E510 na coś innego.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lębork
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki Zybi_S za informacje

Pozdrawiam