Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 141

Wątek: E-510 ciemne zdjęcia, przekontrastowane

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Uważam że tryb Auto może działać lepiej. Błędy mogą się zdarzać - dużo zależy (jak nie wszystko) od fotografowanego motywu. Nasz mózg jest tu oczywiście najdoskonalszym procesorem. Mimo to nie wyklinalbym tego tybu z powodów jak wcześniej usiłowałem wyłuszczyć.
    Napisz lepszy algorytm, sprzedaj go np. Olympusowi za gruba kase i masz problem 'skad wziac kase na sprzet' z glowy A i bedziesz mogl go na auto uzywac :]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Napisz lepszy algorytm, sprzedaj go np. Olympusowi za gruba kase i masz problem 'skad wziac kase na sprzet' z glowy A i bedziesz mogl go na auto uzywac :]
    Silisz się na złośliwości. Myślę że Olympus sobie sam da radę (oby nie za późno). SAT w E-520 wskazuje drogę. Ja uparcie pozostanę przy swoim - tryb Auto - skoro jest niech będzie użyteczny. Gdzieś czytałem wytniki badań mówiące że ok 80% użytkowników lustrzanek używa Auto chociaż tylko 40% się do tego przyznaje.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Gdzieś czytałem wytniki badań mówiące że ok 80% użytkowników lustrzanek używa Auto chociaż tylko 40% się do tego przyznaje.
    Kurczę, mnie nawet nie dali tej szansy i nie zamontowali AUTO. Buuuu

| OlyJedi Awatar Zybi_S
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam

Osoby mające możliwość porównania zdjęć z E510 z innymi modelami zauważają że robiąc E510 otrzymujemy nieco ciemniejsze zdjęcia. Wygląda na to że OLYMPUS dodając opcję rozjaśnienia w E520 też widzi że mogło by być to lepiej.
    Ja uznałem (tak akurat uważam) że ten typ tak ma, i biorę na to poprawkę.

Pozdrawiam

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    Ja uznałem (tak akurat uważam) że ten typ tak ma, i biorę na to poprawkę.

Pozdrawiam
    Da się, prawda? Jak to mówią, "mądrej głowie dość po słowie"
    Ale zawsze wygodniej ponarzekać :/

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fcs Zobacz posta
    jest to ciemny obiektyw, więc sądziłem, że to on jest sprawcą ciemnych zdjęć.
    Wybacz ale to stwierdzenie pokazuje, że jesteś na samym początku fotograficznej drogi, w dodatku błądzisz wdeptując na ścieżki, które nie prowadzą do celu. E-510 ma swoje zalety i wady ale na pewno można nim robić świetne zdjęcia. Może nie dobrego aparatu pod Twoje oczekiwania, obawiam się jednak, że żaden sprzęt ich nie spełni - jeśli oczekujesz, że aparat zwolni Cię od myślenia. To tak jak oczekiwać od młotka, że będzie sam wbijał gwoździe - będzie ale jak się wie jak go złapać, uderzyć... Niezależnie od sprzętu jaki wybierzesz chcąc mieć dobre zdjęcia nie ominiesz tego etapu - poznania minimum technicznych uwarunkowań...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam

Z uwagą śledzę wszystkie wątki na forum , jako że jestem początkującym "pstrykaczem". Dodając swoje trzy grosze do wątku powiem , że od miesiąca uczę sie mojego E-520 i z przyjemnością odkrywam jego możliwości . Z początku też miałem zastrzeżenia do otrzymywanych zdjęć , ale teraz coraz bliżej jest do dobrych fotek . Sporo się nauczyłem obserwując dyskusje na forum. Dobry i tani sposob nauki . Dzięki wszystkim za to.Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ryszyla Zobacz posta
    Z uwagą śledzę wszystkie wątki na forum , jako że jestem początkującym "pstrykaczem". Dodając swoje trzy grosze do wątku powiem , że od miesiąca uczę sie mojego E-520 i z przyjemnością odkrywam jego możliwości . Z początku też miałem zastrzeżenia do otrzymywanych zdjęć , ale teraz coraz bliżej jest do dobrych fotek . Sporo się nauczyłem obserwując dyskusje na forum. Dobry i tani sposob nauki . Dzięki wszystkim za to.Pozdrawiam.
    Brawo, i to jest prawidłowe podejście do tematu.

Śledzę ten wątek i jest mi żal niektórych ludzi, jak bardzo cierpią z powodu niedoskonałości własnego aparatu... eh

Mając poprzedni C7070 aparat mogłem ponarzekać, że wolny w Rawach (10sek zapis jednej fotki) - ale obecna 510 - tka, to dla mnie spełnienie marzeń i tak pozostanie pewnie jakieś pare latek

Robić dobre zdjęcia a nie narzekać !

Pozdrawiam
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lębork
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat:
    Napisał fcs
    jest to ciemny obiektyw, więc sądziłem, że to on jest sprawcą ciemnych zdjęć.

Ktotek:
    Wybacz ale to stwierdzenie pokazuje, że jesteś na samym początku fotograficznej drogi, w dodatku błądzisz wdeptując na ścieżki, które nie prowadzą do celu.

W niejednym opisie/teście obiektywu wielkość maksymalnej przesłony określana jest jasnością obiektywu, tzn obiektyw 18-180 f3.5-6.3 jest obiektywem ciemniejszym niż 14-54 f2.8-3.5. Wielkość przysłony decyduje o ilości światła padającego na matrycę, a to z kolei pociąga za sobą czas naświetlania matrycy. Inaczej mówiąc, jeżeli obiektyw ma możliwość większego otworzenia przysłony, to potrzeba mniej czasu na wykonanie danego ujęcia. Ma to znaczenie w ciemnych warunkach, gdy czas naświetlania jest ważny ze względu na poruszenie kadru.
    Jednak aby zapewnić taką maksymalną przysłonę należy do produkcji obiektywu użyć czystszych i jaśniejszych szkieł, tak aby zminimalizować wytłumianie wpadającego światła. Między innymi dlatego też obiektywy klasy profesjonalnej są ok 2-3 droższe od obiektywów standardowych, a obiektywu Top Profesjonalne ok 10-20 razy droższe.
    Przekłada się to również na ujęcia nie wymagające maksymalnej przysłony, światło w jaśniejszym obiektywie dociera do matrycy mniej "wytłumione" na soczewkach, co wpływa na ogólną jakość wykonanego zdjęcia.

Jeśli to co napisałem jest błędne, to proszę o korektę, taka jest funkcja tego forum. A jeśli zgodne z prawdą, to liczę na potwierdzenie w/w opisu.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fcs Zobacz posta
    W niejednym opisie/teście obiektywu wielkość maksymalnej przesłony określana jest jasnością obiektywu, tzn obiektyw 18-180 f3.5-6.3 jest obiektywem ciemniejszym niż 14-54 f2.8-3.5. Wielkość przysłony decyduje o ilości światła padającego na matrycę, a to z kolei pociąga za sobą czas naświetlania matrycy. (...)

Jeśli to co napisałem jest błędne, to proszę o korektę, taka jest funkcja tego forum.
    1. Jeśli najczęściej focisz na przysłonach 5.6 lub 6.3 to w czym cię ogranicza "ciemność" obiektywu?
    2. Podoba mi się, gdy ktoś zaraz po zarejestrowaniu poucza innych jaka jest funkcja tego forum...
    Z czasem zobaczysz, że o wiele bardziej towarzysko-rozrywkowa niż naukowo-techniczna.