Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 141

Wątek: E-510 ciemne zdjęcia, przekontrastowane

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Panowie, cały ten wontek nie jest o AUTO w programach aparatu, już o tym pisałem. Tu chodzi o opcje GRADACJA w menu aparatu, kolega wcale nie robił tych fotek i nie robi w AUTO, tylko w P, względnie A & S.
    Tak dla ścisłości, chodzi o to że nie zależnie od tych ustawień, a więc program "P" reszta korekcji na NATURAL i wszystkie ustawienia na "0" i take same ustawienia np: E-3. Ta sama scena i czas, ten sam obiektyw, a jeszcze taz pisze fotka inna. Jedyna różnica jaka jest to właśnie GRADACJA. E-510 ma ja NORMAL, JASNE i CIEMNE,a E-3 jeszcze AUTO (GRADACJA) i właśnie o to chodzi, że aparat bez względu na ustawienia i tak nie może tego osiągnąć, co E-3 (z tymi samymi ustawieniami) więc lepiej poczekamy na nowy bios, może dodadzą w GRADACJI funkcje AUTO i po problemie.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To, że ustawienia były "na zero" wcale nie musi oznaczać, że były takie same. Kto wie, czy kontrast 0 w E-510 nie jest taki sam, jak +2 w E-3. Jakbyś robił zdjęcia w rawach, a nie jpegach, to wtedy miałbyś pewność, że wszystko jest wyzerowane.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Drążąc ten temat, ustawiliśmy E-3 na GRADACJA NORMAL, i fotki już są prawie takie same, E-3 też stracił cienie, więc chyba się rozbija o AUTO w GRADACJI. Teraz po tym wszystkim zaczynają mi bardziej pasować zdjęcia wykonane na E-1, było mniej tych dodatków. Nie mówiąc o E-10.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yarek1971 Zobacz posta
    ....
    Jesli juz,to, to porownanie bez sensu.E3 to oczko wyzej niz E 510.
    Ale jesli juz porownujemy To pokusze sie o porownanie innych aparatow.Pare lat temu kupilem Nikona colpixa 8800,pozniej Nikona D700.Do dzis czekam na soft do 8800,ktory pozwoli na te sama szybkosc dzialania co ma D700.

Widzisz leszcza?

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dodam jeszcze że ja rozumiem mojego kolegę, on przecież nie kupił profesjonalnej lustrzanki, tylko amatorską, chce po prostu robić ładne fotki i cieszyć się z nich, nie chce grzebać w opcjach i programach, nie oczekuje cudu, widział fotki z E-10 i (E-20 (tego on sam posiada) i w nim nie musiał tak kombinować, teraz kupił aparat a efekty są gorsze niż z poprzedniego, wiem że można napisać że po co kupował, bo chciał cos lepszego. Ja trochę inaczej niż panowie podchodzę do fotografii, robię ją bo lubię. Lubię reporterska i do stron internetowych, nigdy nie staram się przestawiać opcji w aparacie mam te swoje ulubione i tak ustawiam, resztę staram się osiągnąć za pomocą kadrowania, światła i ujęć, jak narazie zawsze mi wychodzi. Więc rozumiem że wszystko można potem ustawić, ale nie w tym metoda, mam nadzieje że nowy bios pomoże mojemu znajomemu, a jak kolekg ty napisał "JĄCZENIE" to po co jest to forum ??.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Jesli juz,to, to porownanie bez sensu.E3 to oczko wyzej niz E 510.
    Ale jesli juz porownujemy To pokusze sie o porownanie innych aparatow.Pare lat temu kupilem Nikona colpixa 8800,pozniej Nikona D700.Do dzis czekam na soft do 8800,ktory pozwoli na te sama szybkosc dzialania co ma D700.

Widzisz leszcza?
    A kto tu porównuje E-3 z E-510, nie chodzi o ideał, różnica jest za wielka, a zresztą ja pisałem też o E-10 & E-510 no chyba że słoneczko sie zmieniło od tamtych czasów.
    Ostatnio edytowane przez Yarek1971 ; 4.09.08 o 23:14 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yarek1971 Zobacz posta
    Dodam jeszcze że ja rozumiem mojego kolegę, on przecież nie kupił profesjonalnej lustrzanki, tylko amatorską, chce po prostu robić ładne fotki i cieszyć się z nich, nie chce grzebać w opcjach i programach, nie oczekuje cudu, widział fotki z E-10 i (E-20 (tego on sam posiada) i w nim nie musiał tak kombinować, teraz kupił aparat a efekty są gorsze niż z poprzedniego, wiem że można napisać że po co kupował, bo chciał cos lepszego. Ja trochę inaczej niż panowie podchodzę do fotografii, robię ją bo lubię. Lubię reporterska i do stron internetowych, nigdy nie staram się przestawiać opcji w aparacie mam te swoje ulubione i tak ustawiam, resztę staram się osiągnąć za pomocą kadrowania, światła i ujęć, jak narazie zawsze mi wychodzi. Więc rozumiem że wszystko można potem ustawić, ale nie w tym metoda, mam nadzieje że nowy bios pomoże mojemu znajomemu, a jak kolekg ty napisał "JĄCZENIE" to po co jest to forum ??.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

A kto tu porównuje E-3 z E-510, nie chodzi o ideał, różnica jest za wielka, a zresztą ja pisałem też o E-10 & E-510 no chyba że słoneczko sie zmieniło od tamtych czasów.
    Kolezanka ma starego IXUS-a i nie ma pojecia o ekspozycjach i jej
    sprzecik focil naswietlajac prawidlowo a jak kupila E-410 to na
    automacie ma przepaly i wiele zdjec jest zle naswietlone

Jest cos w tych lustrzankach, ze nie da sie... tak na zielonym
    programie jechac bez szkody

Wiec musi sie naumiec... metod pomiarowych i robic korekty
    i czytac histogramy
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Robi sie
    Jeśli się chce mieć poprawnie naświetloną jedną klatkę to się nie robi i koniec. Zwłaszcza latem kiedy intensywność oświetlenia jest bardzo duża. I to jest zasada znana od dawien dawna.

Jesli natomiast przepał (czy czarny czy biały) nie przeszkadza to cykajcie sobie ile wlezie.

Tak najprościej to można to przedstawić następująco:
    Światło mozna podzielić na jakieś 20 000 paseczków od IR aż po UV, a najlepsze aparaty są w stanie zobaczyć jakieś 2000 tych paseczków odcinając górę i dół. W fotografii analogowej dochodził jeszcze papier, który mógł pokazać z tych 2000 paseczków tylko 200. Tylko od umiejętności fotografa zależy co i jak będzie widać.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 4.09.08 o 23:34

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Myślę że koledze nie chodziło o to że może se w programach cos poprawić bo to jasne, on poprostu chciał wiedzieć cy to co go spotkało to wada serji, jego aparatu, czy tam też obiektywu, względnie umiejentności.
    Jeśli to się powtaża u innych to już jedna odpowiedź ma i to jest 50% rozwiązania problemu, jeśli pojawi się bios który to naprawi to już kolejne 50% i po problemie. Raczej nie oczekuje odpowiedzi że może se coś potem ponaprawiać bo to już padło na poczatku wontku. Ja posiadałem E-10, E-20, E-500, E-330, kilka małych o których niebęde pisał E-1 i teraz E-3 i musze przyznać koledze że te z jego E-510 są najciemnie zrobione a trawa aż za zielona i nie sposób tego tu pokazać. Zawsze można się umówić i spotkać, samemu posprawdzać ja zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Niczego nie trzeba naprawiać. Wystarczy myśleć w czasie fotografowania i po prostu niczego nie psuć...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Yarek, polecam doczytać testy E3 i jakim sposobem on rozjaśnia te cienie Ja mam to wyłączone, wolę się pobawić sam. Oko ludzkie widzi inaczej niż matryca i nikt tego nie zmieni (przynajmniej na razie).

E3, E510 i inne nowe Olki wymiękają przy rozpiętości tonalnej mojego E300, dlatego to nim focę na ulicy, a nie E3. Owszem dochodzi jeszcze kwestia bezpieczeństwa
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 4.09.08 o 23:45