@wyszomir - ojojojojojPiękna sztuka. Jeśli się nie mylę, to borowik usiatkowany.
A u mnie lekko nadgryziony
@wyszomir - ojojojojojPiękna sztuka. Jeśli się nie mylę, to borowik usiatkowany.
A u mnie lekko nadgryziony
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Tak, dokładnie ten
Patrząc po runie (samo igliwie) oraz komentarzu wyszomira (wnioskuję z niego, że zdjęcie robione niedawno) to raczej będzie po prostu borowik szlachetny Boletus edulis
------------------------------------------------------------------------------------------
Chciałem wrzucić coś aktualnego, ale okazało się, że nie mam nic ciekawego do pokazania, więc zaprezentuję nietypowego grzybka z sierpnia br. i w sumie moje pierwsze oficjalne podejście do RAW-a
koralówka Ramaria sp.
Dzięki za komentarze i identyfikację borowika!
Zdjęcia borowika robione wczoraj (to był stack z trzech klatek). W pobliżu żadnych drzew liściastych nie było, więc zapewne jednak borowik szlachetny.
A dziś coś niejadalnego - chyba jakaś purchawka (stack z 6 klatek):
1.
- i grupka muchomorów - zastanawiam się jakie rozmycie tła lepiej tu pasuje:
2 (stack z 9 klatek przy przysłonie 5.6).
3 (stack z 14klatek przy przysłonie 3.5).
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Purchawki są jadalne jako młode osobniki. Starsze - w środku śluzowate, a i później z pyłem (zarodniki) są niejadalne.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Oba świetne i różnica niewielka, jeśli już musiałbym wybrać to skłaniałbym się ku pierwszej propozycji (stack z 9 klatek i przysłona 5.6)
Tak te na zdjęciu wyglądają na młode egzemplarze, a jak już wspomniał @Bodzip można je w takiej postaci jeść tzn. kiedy są "bialutkie" w środku![]()
Ostatnio edytowane przez VasT ; 25.10.23 o 22:22
Dzięki za opinię i informacje!
Nieco nadgryziony podgrzybek - stack z trzech klatek:
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Muchomor czerwony w obstawie: