cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Ładny, bardzo ładny. Morchella asculenta. Od dziecka mam świra na puncie grzybów. Pierwszą książka kupioną samodzielnie był atlas grzybów. Pierwszym zainteresowaniem, którego zresztą nikt z rodziny mi nie zaimplementował - jakoś wyszło samodzielnie ode mnie, były właśnie grzyby. Miałem sporo białych kartek z pozyskanymi samodzielnie wysypami zarodników różnych grzybów, znosiłem do domu jadalne gatunki muchomorów i kazałem je przyrządzać...
BTW - co się dzieje z zarekwirowanymi owocnikami? Ile za nie wołała? Jakie konsekwencje dla "babci"?
Owoocniki się suszy na słońcu. Zbiera wysypane zarodniki i przesyła gdzieś do banku genów. Wiem to od gościa, który jest w Polskim Związku Grzybiarzy.
A co z babcią ? Nic, przykazali aby tego nie robić i poszła sobie.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Kurcze. Może kiedyś przeszedłem koło takiego grzyba i nawet do łba mi nie przeszło, że to taki rzadki gatunek. Sam grzyb bardzo ładny.
Hmmm - Polski Związek Grzybiarzy - OMG - co to takiego? Pytanie retoryczne, wygooglam.
Tak. Co ciekawe raz na jakiś czas jakiś kucharz znany z TV, na jej antenie, chwali walory smardzów, wieści sezon grzybobrania i oczywiście pokazuje jak sporządzić z nich jakąś wymyślną potrawę. Fakt ochrony prawnej tych grzybów jest pomijany.
Takie grzybki dzisiaj spotkałem.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Gdzie można spotkać takie słoiki z grzybkami ? Bo byłem ostatnio w lesie i nie znalazłem czegoś podobnego![]()