Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: wyposażenie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

wyposażenie

mam 770. w co go wyposazyć,-statyw,filtry../ co najcześciej sie przydaje. Sporo czasu spędzam w górach,łowie pstrągi/lipienie na muche..

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

...

No ja mysle ze podstawowo powinienes kupic zabezpieczenie dla optyki tj. tulejka + filtr UV przynajmniej..... Pewnie jakis pokrowiec-torba i inne cuda Ale chyba ten zestaw ochronny powinienes kupic w 1 kolejnosci ...
    Gosciu Gosciowaty - Gosciowatosc :P
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Statyw obowiazkowo. Kto Ci strzeli fotke jak bedziesz sam nad rzeka lub jeziorem? Aparat na statyw i pilot w reke
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

..

ehe... wlasnie zapomnialem dodac o statywie Vodnik sfiente slowa †
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek

Awatar *_radosny_*
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dwie pierwsze rzeczy jakie kupiłem do swojego Olympusa to był pokrowiec i statyw! Uważam, że ststyw to podstawa (to dla mnie oczywiste z tego względu ze do Zenita żaden statyw nie podchodził a brak lampy błyskowej oraz długie czasy naświetlania były nie lada wyzwaniem.. )
    Myśle ze jak nie masz worka pieniędzy to z zakupem filtra UV i tulejki możesz sie spokojnie wstrzymać...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

wyposazenie

Dzieki za odp. Może tylko bardziej techniczne szczegóły by się przydały.pozdrawiam .. A po co ta tuleja ?

Awatar *_radosny_*
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tuleja jest po to by móc zamontować filtry, konwertery itp.
    W lustrzankach filtry montowało się bezpośrednio na obiektywie - w cyfrówkach (większości) do aparatu dokręca się tulejkę (króra jest przejściówka) i dopiero na niej montuje się filrty.
    Nie wiem jak dokładnie wygląda sprawa średnicy w 770 ale podejrzewam że snie niezmieniło od 750
    Tuleję możesz kupić oryginalną Olympusa lub też innej firmy - różnia się przedewszystkim ceną i średnicą zewnętrzną.
    Co do filtrów to jest ich cała masa najpopularniejsze UV i polaryzacyjne.
    Poszukaj na forum - jest sporo tematów dotyczących tulejek i filtrów.

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

odp

Dwie pierwsze rzeczy jakie kupiłem do swojego Olympusa to był pokrowiec i statyw!
    Ale chyba nie kupowales tulejki oraz filtra chyba ze kupowales odrazu pokrowiec wiekszy taki aby pasowal do aparatu po dolozeniu turlejki i filtra. Ja proponuje ze jesli bedzie dokupowal filtr i tulejke to moze niech najpierw je kupi a potem dobiera pokrowiec bezposrednio na aparat bo wtedy wybierze chyba najodpowiedniej pasujacy :> Pozdrawiam

Awatar *_radosny_*
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No racja - to mi umknęło - trzeba się zastanowić co komu potrzeba..
    Ja chciałem i kupiłem jak najmniejszy i jak najbardziej poręczny pokrowiec - bo chodziło mi o to by zajmował jak najmniej miejsca.
    Kumpel co ma C5050 kupił pokrowiec na aparat+tulejkę+rybie oko+filtry itp. i od zawsze narzekał że na codzień taka torba jest za duża..
    Ja teraz sie zastanawiam na zakupem drugiej większej torby ale ostatecznie akcesoria można nosić w innym pokrowcu...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja bym polecał w pierwszej kolejnośći właśńie tulejkę i filtr, bo to chroni najważniejsze: szkła i obiektyw który wysuwa się - a co za tym idzie można go uszkodzić, może dostać się między obudowę a obiektyw piasek, kurz itp. Konwerter z filtrem chroni całość znakomicie, inna rzecz to powolny start aparatu od momentu włączenia, dużo prościej jest trzymać aparat włączony ale w uśpieniu z wysuniętym obiektywem - którego chroni konwerter i jak nadarzy się okazja szybko strzelić fotkę. Dwa to statyw, podstawa większośći zdjęć, gdyby nie statyw nie miałbym wielu znakomitych zdjęć - wieczornych chmur, zdjęć makro, portretów itp. Dalej można myśleć o pokrowcu, ale znacznie bardziej o torbie na sprzęt fotograficzny - specjalnie uszytej z miękkim wyłożeniem i usztywnionej, która doskonale chroni nasz sprzęt. A potem... potem pojemniejsza karta, dodatkowe zasilanie, różne soczewki, filtr polaryzacyjny, zasilacz sieciowy.... potem... musisz pokazać nam efekty fotografowania
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl