Wybaczcie, że jestem nowa na forum i od razu nowe wątki z pytaniami, zamiast się najpierw trochę poprzyglądać, ale NAPRAWDĘ, niewiele rozumiem ze słów, jakich używacie w swoich wypowiedziach
Posiadaczką e-510 jestem i postanowiłam trochę lepiej zrozumieć mój aparat, bo po to go mam, żeby w pełni wykorzystać jego możliwości.... i wczoraj robiąc skromną sesję pewnej młodej parze postanowiłam wypróbować, co tak naprawdę da mi RAW (którego, co tu dużo mówić, nigdy nie używałam).
Część zdjęć robiłam w opcji RAW +JPEG, inną część tylk w RAWie. Jakież było moje pierwsze zdziwienie, gdy okazało się, że w niczym nie mogę otworzyć fotek z rozszerzeneim .ORF!
W pierwszym odruchu postanowiłam je otworzyć programem Olympus Camedia Master, który posiadałam jeszcze z czasów starego Olka c8080. Gdy tylko chciałam otworzyć w nim folder z orfami, program informował o błędzie i się wyłączał.
Postanowiłam nie panikować i zaczełam przeszukiwać forum.... No i dopiero tutaj spanikowałam, bo tematów poświęconych RAWom cała masa, a ja nic z nich nie rozumiemA to nazwy jakichs programów, a to rozszerzeń dziwnych, problemów, czegoś....
I w tym wszystkim ja- zupełny laik
Po wnikliwej lekturze zrozumiałam tyle, że przyda mi się program Olympus Master, któren to ściągnęłam w wersji 2.0.
I choć otworzył on wszystkie zdjęcia i działa w porządku, to nie rozumiem, jaki jest sens używania RAWów, skoro żeby otworzyć je w Photoshopie (mam CS2) i tak mogę je zapisać jedynie jako JPEG, albo TIFF (a ta opcja mnie nie bardzo interesuje)..?
Czy istnieje zatem jakis format RAW, na jaki mogłabym zmienić moje obecne pliki ORF, tak, żeby "działały" w PS?
Jeśli tak, to jakim programem tego dokonam?
Wstyd mi za tak proste pytania, bo wiem, że na forum te kwestie są poruszane, ale ja naprawdę nic nie rozumiem z tych wypowiedzi
Bardzo będę wdzięczna za pomoc, za wyłożenie tego jak najprostszym językiem i obiecuję, że, gdy tylko trochę "podrosnę", to sama będę pomagać, zamiast zadawać pytania : )