Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: RAW dla totalnych lajkoników :)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    s4int - to jest tylko jednorazowa obróbka w raw? czy wywoływałeś kilkukrotnie i maskowałeś na warstwach? Czy w ogóle zrobiłeś pseudoHDRa ztego jednego rawa.
    Gratuluję warsztatu - pięknie zrobiona fota. Coś z niczego, powiedziałbym....

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    s4int - to jest tylko jednorazowa obróbka w raw? czy wywoływałeś kilkukrotnie i maskowałeś na warstwach? Czy w ogóle zrobiłeś pseudoHDRa ztego jednego rawa.
    Gratuluję warsztatu - pięknie zrobiona fota. Coś z niczego, powiedziałbym....
    Bałem się tego właśnie że ktoś może pomyśleć że to moje zdjęcia... nic Ci o tym nie napisze, bo ja Zbigniewem Biejatem nie jestem przeglądając oph po po prostu czasem się trafia na takie rzeczy, a tu wrzuciłem tylko żeby pokazać że z RAW'a to czasem cuda można wyciągnąć zresztą polecam lekturę pod tamtymi zdjęciami, ciekawa dość.
    Pozdrawiam serdecznie

Awatar orwo
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Lepiej zrobić dobry, duży JPG.
    RAW to zbiór pixeli, które dopiero aparat lub komputer przekonwertowuje na obraz i zapisuje jako JPG lub TIFF.
    Różnica działanie polega na tym,że wybierając jako zapis JPG, aparat konwersje wykonuje automatycznie za nas, natomiast z RAW na komputerze musimy to zrobić sami określając mase parametrów, niekoniecznie dobrze.
    Zapis JPG jest b. dobry i nadaje się nawet do dużych wydruków. Warunkiem jakości jest unikanie wielokrotnego zapisu tej samej fotografii ponieważ, każdy kolejny kompensuje zdjęcie i pogarsza jakość.
    TIFF jest "ciężki"i nie warto go stosować, zwłaszcza że jakość JPG jest równie dobra, w Olympusie e-410 jest RAW i JPG.
    TIFF po prostu przechodzi do historii.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    RAWy warto robić, w niektórych sytuacjach - np. ślub czy foty pod daleko idącą obróbkę RAW jest wręcz w zasadzie musem chociaż wielu i bez nich sobie radzi. W innych sytuacjach uważam, że często się mitologizuje RAWy. JPGi (z aparatu) w dobrej jakości, dobrze naświetlone są pełnowartościowym materiałem - można z nich robić duże odbitki i je z powodzeniem obrabiać, w tym poprawiać WB. Oczywiście lepiej ciągnąć cienie z RAWów, jednak przy przepaleniu świateł (największej bolączki olkowych matryc produkcji Panasonica) z olkowych RAWów niewiele można odratować. Przy JPGach nie wolno popełnić błędu i kilkukrotnie ich edytować - poddawać kompresji/dekompresji - wówczas najbardziej jakość leci. Najlepiej zostawić oryginał, pracować na kopii - robiąc całą obróbkę podczas jednej sesji lub zamienić JPGa w jakiś bezstratny format i wówczas można go obrabiać kilkukrotnie. Przy filozofii pracy z plikiem jak w PS LR (Lightroomie) - nie modyfikuje się oryginalnych plików, eksportuje się (tworzy nowe) pliki po obróbce - o ile nie popełniło się dużych błędów podczas fotografowania - w absolutnej większości zdjęć nie widzę -na plikach wynikowych i odbitkach przewagi tych, które pochodziły z RAwów. Fakt faktem, że JPGi z aparatów Olka są po prostu bardzo dobre.
    Zdziwilibyście się jak wielu szanowanych reporterów i innych fotografów nie ma pojęcia co to RAW i zaawansowana jego obróbka.

Edit - orwo - była jakaś przerwa na Forum, dopiero widzę teraz, że praktycznie powieliłem wiele z tego co napisałeś...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    w PS jest taki programik do obróbki RAW-ów - Camera raw, mozna czytać czyste raw-y lub obrabiać wstępnie pliki jpg (np. balans bieli) po uprzednim zaznaczeniu stosownej opcji w PS aby otwierał pliki jpg w camera raw
    polecam
    ale ja dopiero startuję z obróbką zdjęć więc niewiele się wypowiem
    do niedawna nie miałem mozliwości otwierania raw-ów w PS (olek e-520) dopiero od kilku dni wyszła nowa poprawka do PS i będę miał mozliwość obróbki surowych raw-ów

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów