Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Olympus a sport

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Aisha Zobacz posta
    Z tego co wiem, to moj Olek E-510 nie ma takiej matrycy, ale ma chyba jeszcze mniejsza niz APS-C wiec o co dokladnie chodzi z cropem? To oznacza ze ja majac Olka osiagne dluzsze ogniskowe niz np. uzytkownik Nikona majac [teoretycznie] podpiety ten sam obiektyw?
    Tak, w Olympusie masz crop x2, więc posiadając obiektyw 40-150 masz ekwiwalent ogniskowych dla "pełnej klatki" 80-300. Inny - mniejszy - crop (mnożnik ogniskowej) ma Canon, a jeszcze inny Nikon, Pentax itp. Tak więc w temacie "tele" mamy swoistą przewagę.
    A propos zdjęć sportowych, zbyt długa ogniskowa wcale nie jest takim dobrodziejstwem jak się wydaje. U mnie w galerii znajdziesz parę fot sportowych zrobionych szkłem 50-200. W zupełności wystarcza, a na 200mm nieraz zawodnicy potrafili uciec mi z kadru.
    Długa ogniskowa obejmuje bardzo mały wycinek planu. Co zrobisz, gdy będziesz stać przy linii a zawodnicy podbiegną w twoją stronę? Będziesz się cofać? Przecież przy takich ogniskowych dwa kroki i zawodnik będzie już poza kadrem. Lokalne stadiony to nie Camp Nou, odległości nie są kosmiczne.
    A czasem też warto pokazać sytuację w jakimś kontekście, do czego przyda się odrobinę szerszy plan.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Wolni strzelcy maja to co maja.Ci zwiazani z firmami robia tym co firma da.Duzo zalezy od upustow jakie otrzyma firma od oferujacego sprzet.
    Przyklad:Kolo fotograficzne dla dzieci przy domu kultury(takie luzne tlumaczenie)Dzieciaki wysylaja listy do C,N i O o info o sprzecie.W odpowiedzi dostaja od C i N po dwie malpki i troche folderow,pare ksiazek o fotografowaniu.Od O dostaja katalog sprzetu ,gdzie najlepiej zakupic i po ile.Ostatnio nawet Sony bez pytania przyslalo 4 kompakty i jedno lustro z kitem.
    Wiec czym skorupka za mlodu nasiaknie tym...

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Lokalne stadiony to nie Camp Nou, odległości nie są kosmiczne.
    Wielkosc boiska pozostaje taka sama :P Co bedzie, jak chce sfotografowac akcję 70 metrów dalej? Wiem ze latwo uciec z kadru, no ale będę się uczyc.
    Wiec widze ze w miare najrozsadniejszym rozwiazaniem bylby ZD 50-200 z napedem SWD, ale ogniskowe nie do konca mnie przekonuja, [to prawda jest o wiele jasniejsze] to 'tylko' o 50 mm wiecej od mojego kitu, a ja nie bylam zadowolona z dlugosci bo nie moglam blizej podejsc.

diabolique
    Gość
    Wielkosc boiska pozostaje taka sama :P Co bedzie, jak chce sfotografowac akcję 70 metrów dalej? Wiem ze latwo uciec z kadru, no ale będę się uczyc.
    1. Boisko jest takie samo, ale podejść możesz praktycznie do linii.
    2. Jak akcja jest 70m ode mnie, to nie pstrykam. Wszystkiego nie sfotografujesz, pogódź się z tym. Zawodowcy po prostu pracują w 2-3-osobowych grupach, obstawiając wszystkie newralgiczne punkty i pstrykają z różnych kątów, po czym wybierają najlepsze. Pracując sama nie dasz rady zrobić wszystkiego, bo np. przy strzeleniu bramki warto mieć i ujęcie bramkarza i strzelca i trenera i kibiców...
    3. Nie tyle ogniskowa ma znaczenie, co umiejętność przewidzenia rozwoju sytuacji i posiadania oczu naokoło głowy.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Oczywiscie mam tez ograniczony budżet na tele - do 3 tysiecy zł.
    Kup sobie 50-200 [z lub bez SWD, najlepiej z, mozna czasem tanio wyrwac], a jak bedzie za krotko to przy okazji konwerter x1.4 i gra muzyka

Mam 50-200, roznica w stosunku do 40-150 jest znaczna, a konwerter sobie kupie, jak opanuje 50-200 w 100% i zacznie mi 200mm byc malo.

No i jak wyzej, nie zawsze zrobisz dobre zdjecie majac dobry sprzet
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    A dla rozkapryszonych, co prawdza to sigma, ale z takim...
    http://www.olympusclub.pl/olypedia/i..._APO_EX_DG_HSM

Ale masakra ! - nie wiedziałem, że takie obiektywy istnieją. Ciekawe jakie czasy wystarczą do utrzymania z ręki na długości 1600mm
    ale chciałbym mieć to w rękach, kiedy ostatnio trafiłem na łosia

Aisha mam 70-300 i e510 robiłem trochę zdjęć na wyścigach motorówek - troszkę ciężki temat: https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=12179&page=2
    jednak piłkarze trochę wolniej biegają - wydaje mi się, że na początek była byś całkiem zadowolona. Oczywiście sprzęt to nie wszystko, miejsce, światło i przede wszystkim szczęście najważniejsze

Pozdrawiam
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    1/1600 ;p

1/2000 mozna spokojnie w letni dzien uzyskac, ale... w poludnie...

Do takiej bestii to i tak statyw / monopod.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To ja może zadam kolegom pracującym E-3 +2,8/50-200 przy imprezach sportowych pytanie, jakie z ich doświadczenia preferują ustawienia?
    Z założenia opcje są trzy, SAF+ 3kl/sek, CAF+3kl/s, czy MAF+3kl/sek.
    Zakładamy sceny zmieniające się dynamicznie.
    Ja w zasadzie nie robię takich zdjęć bo wcześniej miałem zawsze kiepskie wyniki, w halach za mało światła, brak stabilizacji, za długie czasy, za wolny AF.
    Teraz przy E-3 powinno być łatwiej więc proszę uchylcie trochę rąbka tajemnicy z Waszego warsztatu.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A jak te SWD bedzie wspolpracowalo z E-510?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Stanisław Rozalski Zobacz posta
    To ja może zadam kolegom pracującym E-3 +2,8/50-200 przy imprezach sportowych pytanie, jakie z ich doświadczenia preferują ustawienia?
    Z założenia opcje są trzy, SAF+ 3kl/sek, CAF+3kl/s, czy MAF+3kl/sek.
    Zakładamy sceny zmieniające się dynamicznie.
    Ja w zasadzie nie robię takich zdjęć bo wcześniej miałem zawsze kiepskie wyniki, w halach za mało światła, brak stabilizacji, za długie czasy, za wolny AF.
    Teraz przy E-3 powinno być łatwiej więc proszę uchylcie trochę rąbka tajemnicy z Waszego warsztatu.
    Ja pstrykam zazwyczaj piłkę nożną i siatkówkę. Inne sporadycznie. Ustawienia SAF 5kl/sek (ale nie robię i tak więcej niż 2-3 strzały), czas na powietrzu w okolicach 1/2000, na hali tak krótki jak się da przy ISO 800-1000.
    Ale ja nie lubię pstrykać CAF, nigdy nie zdąża za moimi myślami. Autofocus jest na tyle skuteczny, że SAF wystarcza. Aha, AF na punkt środkowy.