Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Olympus a sport

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A dla rozkapryszonych, co prawdza to sigma, ale z takim...
    http://www.olympusclub.pl/olypedia/i..._APO_EX_DG_HSM
    Ostatnio edytowane przez Morlok ; 24.08.08 o 21:06
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aisha Zobacz posta
    200-250 to nie zawsze wystarcza... Najlepiej to jakby byl 400 - 500 do robienia zdjęc na meczach pilki noznej
    No to szalejemy Sigma 300-800 f/5.6 APO EX IF Olympus (http://www.ceneo.pl/1457637) . Od 300 do 800 mm (w ekwiwalencie 600-1600). Za mało na boisko?

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    No to szalejemy Sigma 300-800 f/5.6 APO EX IF Olympus (http://www.ceneo.pl/1457637) . Od 300 do 800 mm (w ekwiwalencie 600-1600). Za mało na boisko?
    Ale za to jakie ciemne...

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    e tam ciemne, i tak musisz przymknąć co by GO była
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

diabolique
    Gość
    200-250 to nie zawsze wystarcza... Najlepiej to jakby byl 400 - 500 do robienia zdjęc na meczach pilki noznej
    A po co? Wiesz jak oni szybko z kadru uciekają?
    Ja mam 50-200 i jakoś wystarcza.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Ale za to jakie ciemne...
    Zapytam Cię o jedną rzecz, bynajmniej nie przez złośliwość. Miałeś jakieś doświadczenia z f/5.6 powyżej 300 mm na oświetlonym stadionie? Masz w ogóle jakieś doświadczenie w korzystaniu z supertele?

Akurat wiem tyle, że jaśniejsze, owszem będą lepsze zwłaszcza przy łapaniu ostrości, ale jak to słusznie zauważył Pi-er17 musisz pamiętać o głębi ostrości by wyszły Ci jakiekolwiek zdjęcia. Chyba, że priorytetem jest dla Ciebie głębia ostrości mieszcząca logo sponsora na koszulce zawodnika.

Nie dajmy się zwariować. Tego typu szklarnia, jak 300-800, nie jest dla pstrykaczy amatorów. Dla nich jest mniejsza i wielokrotnie tańsza Sigma 50-500 (ekw. 100-1000), która daje zadowalające efekty.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Co raz częściej daje się zauważyć, że sprzęt okazuje się jedynym wyznacznikiem do uzyskania dobrej fotografii. Ciekawe czy podobnego zdania są inni forumowicze?

Czasami myślę, że co niektórym przydałby się powrót do manualnej ostrości i przysłony w obiektywie oraz analogowego FF by "przewietrzyli sobie światopogląd".
    Ostatnio edytowane przez hades ; 24.08.08 o 23:04 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Widzę że na arenach sportowych większośc ma Canony i Nikony pewnie ze wzgledu na duzy wybor obiektywow na rynku.
    Obiektywy to swoją drogą. Ale też AF (do czasu wypuszczenia E-3 Olympus był daleko w lesie za "jedynkami" Canona i w praktyce za dowolnym modelem Nikona, a nawet teraz E-3 ustępuje topowym modelom), do tego przyzwyczajenie, oraz CPS i NPS.
    A, i jeszcze szybkostrzelność, E-1 ze swoimi 3 fps wypadał kiepsko, E-3 z 5 też nie błyszczy w towarzystwie D3, czy 1D.

Jak sie podepnie Sigme i inne alternatywne obiektywy to jaka jest roznica w stosunku do Zuiko? No i Olympus nie produkuje dlugich obiektywow 400 czy 500...
    Zasięg teoretycznie da się uzyskać taki sam jak w większości innych systemów. Ale decydują raczej inne powody.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Do robienia zdjec sportowych wystarczy np. E-3 + 50-200 SWD...

Tu macie troche fotek sportowych z E-330 + 50-200 [bez SWD]: https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=2214 Da sie? Da sie! Sprzet [i to tez nie najwyzszej klasy, bo i body to nie E-3, no i obiektyw bez SWD] da rade, a dalej to juz niestety czlowiek potrzebny [oj wiem cos o tym, ile razy mi sie nie udalo z mojej winy..., z C/O/N...].

A czemu na stadionie C/N? Bo z czym P / S ma tam pojsc? Z czym MY mielismy do tej pory isc? Ja z E-3 + np. 90-250 bym chetnie poszla, tylko jakos mnie nie chca A 90-250 + TC20... Dzizas... Dorwalam na warsztatach na chwilke...

A jeszcze co do zdjec sportowych - fotoreporterzy maja akredytacje, maja najlepsze miejsca, sa najblizej jak sie da. A do "focenia z trybun" to potrzeba chyba tylko Sigmy 120-500/2.8... Tak sie tego po prostu nie robi Tak samo jak koncerty - bedac gdzies z tylu nie ma sie za wielkich szans na zrobienie dobrego zdjecia jak bedac tuz pod scena...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tu masz moje z Porsche Open z e-510 + 40-150 f4
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...=11908&page=17
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Zapytam Cię o jedną rzecz, bynajmniej nie przez złośliwość. Miałeś jakieś doświadczenia z f/5.6 powyżej 300 mm na oświetlonym stadionie? Masz w ogóle jakieś doświadczenie w korzystaniu z supertele?

Akurat wiem tyle, że jaśniejsze, owszem będą lepsze zwłaszcza przy łapaniu ostrości, ale jak to słusznie zauważył Pi-er17 musisz pamiętać o głębi ostrości by wyszły Ci jakiekolwiek zdjęcia. Chyba, że priorytetem jest dla Ciebie głębia ostrości mieszcząca logo sponsora na koszulce zawodnika.

Nie dajmy się zwariować. Tego typu szklarnia, jak 300-800, nie jest dla pstrykaczy amatorów. Dla nich jest mniejsza i wielokrotnie tańsza Sigma 50-500 (ekw. 100-1000), która daje zadowalające efekty.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Co raz częściej daje się zauważyć, że sprzęt okazuje się jedynym wyznacznikiem do uzyskania dobrej fotografii. Ciekawe czy podobnego zdania są inni forumowicze?

Czasami myślę, że co niektórym przydałby się powrót do manualnej ostrości i przysłony w obiektywie oraz analogowego FF by "przewietrzyli sobie światopogląd".
    Nie miałAM doświadczenia z f/5.6 powyżej 300 mm. Co do dlugosci ogniskowych to wiem tyle, że stojąc za bramką nie uchwycę dobrze akcji dziejącej na drugim końcu boiska bo na to oprócz moich umiejetnosci, nie pozwala szkło. Podobnie jak w windsurfingu. Wiem też co miales na mysli z wyznacznikiem sprzetu, to prawda, jestem zielona, ciagle sie ucze ale jak TERAZ mam mozliwosc kupna super-tele i zamierzam sie doskonalic w fotografii sportowej to nie będe brala najdrozszego, najjasniejszego i najdluzszego szkła [ja nigdzie nie powiedzialam ze chce Sigme 300-800] jakie jest na rynku, dlatego chciałam sie z Wami skonsultowac. Chyba nie powiecie mi że osiągne zadawalajace rezultaty moim kitowym tele 40-150. To prawda, mam wiele fajnych ujec ale musze byc blisko obiektu, a na boisku raczej nie bede latac za zawodnikami.
    I jeszcze jedno. Jak to jest z tym 'powiekszaniem' w ekw.? Probowalam sie dowiedziec czegos na ten temat i znalazlam to:
    Do takich celów przydatna jest optyka rzędu 400-600 mm, ale taka w wersji F2.8-F4 jest niedostępna dla amatorów ze względów cenowych. Z pomocą przychodzą tu mniejsze od 24 x 36 mm wymiary matryc większości cyfrowych lustrzanek. Matryca formatu APS-C zmienia taki 70-200 mm w odpowiednik małoobrazkowego 100-300 mm, co wyraźnie powiększa nasze możliwości na długich dystansach, zaś zoom 100-300 mm staje się ekwiwalentem małoobrazkowego 150-450 mm. To nadal nie to samo co 300 mm F2.8, czy 400 mm F2.8, ale na początek może wystarczyć.
    Z tego co wiem, to moj Olek E-510 nie ma takiej matrycy, ale ma chyba jeszcze mniejsza niz APS-C wiec o co dokladnie chodzi z cropem? To oznacza ze ja majac Olka osiagne dluzsze ogniskowe niz np. uzytkownik Nikona majac [teoretycznie] podpiety ten sam obiektyw?
    Oraz klasyczne pytanie - jak to jest z AF w sporcie majac podlaczona Sigme?
    Oczywiscie mam tez ograniczony budżet na tele - do 3 tysiecy zł.

I prosze, nie naskakujcie na mnie z powodu ograniczonej wiedzy, naprawde chce sie nauczyc a przy okazji wybrac rozsadnie sprzet. Zdrowaski
    Ostatnio edytowane przez Aisha ; 25.08.08 o 13:08