Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Olympus a sport

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aisha Zobacz posta
    A jak te SWD bedzie wspolpracowalo z E-510?
    Dobrze... Aisha, może ty lepiej najpierw poczytaj trochę o własnym sprzęcie? Bo chyba trochę bez sensu dobierać obiektyw, skoro nie wiesz nawet, co to jest crop i ile on w Twoim aparacie wynosi (ok, teraz już wiesz). Jeśli chodzi o pracę na stadionie to chyba już koledzy i koleżanki wszystko napisali. Jeżeli 50-200 to nadal za krótko, to podpinasz EC-14 (lub EC-20) i już. A jeśli wiesz, co robić, to raczej nie będzie za krótko.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Można też ustawić w menu start CAF dopiero z przycisku funkcyjnego. Przydaje się to, bo 40-150mm ED często głupieje przy CAF i skacze po całym zakresie. Ostatnio w ten sposób w zrobiłem parę fotek ludzią na łyżworolkach podczas Maratonu Solidarności w Gdańsku. Trochę mi mm brakowało i żałowałem, że nie pożyczyłem jednak od szwagra ZD 70-300mm.

Czasami dogłębne czytanie instrukcji sprzętu może człowieka miło zaskoczyć
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Może odpowiem :Napisał Aisha
    A jak te SWD bedzie wspolpracowalo z E-510?
    Córka ma 510 i nie zauważyła problemu ze współpracą 2,8/50-200 swd, zresztą dzisiaj, gdy wrócę do domu to podepnę i sprawdzę osobiście.
    Gdyby coś było nie tak to napiszę o tym na forum.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Można też ustawić w menu start CAF dopiero z przycisku funkcyjnego.
    Ja tam podczas focenia lubię skupić się na kadrowaniu i nie lubię tych wszelkich bajerów i guziczków. Skupiam się na kręceniu dwoma rolkami na manualu i ogniskowej, reszty nie dotykam

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Ja pstrykam zazwyczaj piłkę nożną i siatkówkę. Inne sporadycznie. Ustawienia SAF 5kl/sek (ale nie robię i tak więcej niż 2-3 strzały), czas na powietrzu w okolicach 1/2000, na hali tak krótki jak się da przy ISO 800-1000.
    Ale ja nie lubię pstrykać CAF, nigdy nie zdąża za moimi myślami. Autofocus jest na tyle skuteczny, że SAF wystarcza. Aha, AF na punkt środkowy.
    Tak przy okazji 2 pytania do Ciebie jesli mozna

1. Czemu uzywasz tylko srodkowego AF? Tzn Ty tak wolisz czy po prostu "multi" sie nie sprawdza?

2. AF-S nadąża za biegnacymi sportowcami?

Tak pytam, zeby wiedziec, jak to jest z tą E-Trójka w kwestii np. moich psich fotek...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzięki alakin za wskazówki, nie pisałem tego w moim pytaniu ale z CAF także mam więcej problemów przy dynamicznych scenach niż z SAF.
    Powiedz jeszcze czy starasz sie jechać na dużej głębi ostrości, czy też otwór zawsze na maksa , aby rozmydlać tło. W analogowych obiektywach na pierścieniach była pokazana głębia , korzystałem z tego, teraz zostaje intuicja i chyba świadome przymykanie(?)
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    1. Czemu uzywasz tylko srodkowego AF? Tzn Ty tak wolisz czy po prostu "multi" sie nie sprawdza?
    Łapię ostrość tam gdzie ja chcę, a nie tam, gdzie aparat. Jak się ma w kadrze dwóch-trzech piłkarzy i lecącą piłkę, to zgaduj-zgadula, gdzie aparat będzie ostrzył. A tak, to raz łapię piłkarza, raz piłkę...

Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    2. AF-S nadąża za biegnacymi sportowcami?
    Ja nadążam Wydaje mi się, że to bardziej kwestia refleksu niż sprawnego AF

Cytat Zamieszczone przez Stanisław Rozalski Zobacz posta
    Powiedz jeszcze czy starasz sie jechać na dużej głębi ostrości, czy też otwór zawsze na maksa
    Różnie, na wyczucie, ale nie przymykam za mocno, a otwieram. Przy "boiskowych" odległościach zawodnicy raczej mieszczą się w głębi ostrości.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    dog master - jesli mogę to ci podpowiem
    multi AF się sprawdza ale przy dużej różnorodnosci planu wybierze najlepszy dla siebie punkt AF a to często nie idzie w parze z Twoim wyborem. Jest dobry wtedy kiedy masz jednolite tło i wyróżniający się plan pierwszy ( u mnie samolot na tle nieba np ). W lesie często mi przestrzelał...tzn łapał np na gałeśzi a nie na ptactwie )
    AF-C - jest moim zdaniem słaby, może inaczej. AF jest OK ale dramatycznie spada szybkość serii. Po prostu długo podostrza wodząc za obiektem. W porównaniu do E-1 nie ma różicy moim zdaniem. W poónaniu do konkurencyjnego 40D zostaje w blokach...
    Najlepiej używać jednego punktu ze wspomagającymi po bokach i AF-S w serii. Chyba że nie zależy Ci na szybkości serii. To spokojnie możesz użyć AF-C ale sądzę że psy są dość szybkie, za sybkie na złapanie sekwencji 4-5 klatek przy AF-C.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dzieki

Tak pytam, bo moje 2 boczne sa bezuzyteczne, a jak testowalam na warsztatach e-Trojke to nie bylo za bardzo na co polowac [kilka mew raptem , daleko].

Łapię ostrość tam gdzie ja chcę, a nie tam, gdzie aparat. Jak się ma w kadrze dwóch-trzech piłkarzy i lecącą piłkę, to zgaduj-zgadula, gdzie aparat będzie ostrzył. A tak, to raz łapię piłkarza, raz piłkę...
    Aha No tak, mi w domysle o prawie-jednolite tlo chodzilo, np. Twoje "Faul".

Ja nadążam Wydaje mi się, że to bardziej kwestia refleksu niż sprawnego AF
    Refleks jak refleks, 330tka nie nadaza po prostu z ostrzeniem, nawet 50-200 ma problem, zanim zaostrzy AF-S to juz obiekt uciekl i mam ogon ostry, a na AF-C jest roznica diametralna, na plus. To super, ze E-3 sobie z tym tak dobrze radzi!

Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    multi AF się sprawdza ale przy dużej różnorodnosci planu wybierze najlepszy dla siebie punkt AF a to często nie idzie w parze z Twoim wyborem. Jest dobry wtedy kiedy masz jednolite tło i wyróżniający się plan pierwszy ( u mnie samolot na tle nieba np ). W lesie często mi przestrzelał...tzn łapał np na gałeśzi a nie na ptactwie )
    Ciekawe, czy E-3 traktuje trawe jak jednolite tlo... E-330 nie... :/

Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    AF-C - jest moim zdaniem słaby, może inaczej. AF jest OK ale dramatycznie spada szybkość serii. Po prostu długo podostrza wodząc za obiektem. W porównaniu do E-1 nie ma różicy moim zdaniem. W poónaniu do konkurencyjnego 40D zostaje w blokach...
    Najlepiej używać jednego punktu ze wspomagającymi po bokach i AF-S w serii. Chyba że nie zależy Ci na szybkości serii. To spokojnie możesz użyć AF-C ale sądzę że psy są dość szybkie, za sybkie na złapanie sekwencji 4-5 klatek przy AF-C.
    Nigdy nie robie u siebie seria, bo AF nie nadaza podostrzyc - kurcze, gdyby tu zdazyl, to seria, nawet najwolniejsza, bylaby i tak super...

1 + wspomajacace - dobrze brzmi! Czyli to jest nie pelne 11 tylko te 5 chyba? Wazne, ze jest wiecej niz 1...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    to jest jeden plus cztery dookoła niego, choć w 95% przypadków widze że daje radę ten główny