Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: proporcje zdjęcia (e-510)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

proporcje zdjęcia (e-510)

Witam, mam głupie pytanie - od czego zależą proporcje zdjęcia i czy można to zmienić w ustawieniach. Chodzi mi o to by można było robić zdjęcia bardziej "prostokątne" nie takie "kwadratowe".

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez takitak Zobacz posta
    Witam, mam głupie pytanie - od czego zależą proporcje zdjęcia i czy można to zmienić w ustawieniach. Chodzi mi o to by można było robić zdjęcia bardziej "prostokątne" nie takie "kwadratowe".

Nie masz mozliwosci zmiany proporcji zdjec w opcjach aparatu.
    Mozesz kadrowac w jakimkolwiek programie graficznym.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Toster_88
    Gość
    takie kwadratowe sa w wiekszosci aparatow kompaktowych, wiec jezeli sie przesiadasz z jakiejs malpki, to luzik

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja lubię te proporcje...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Niezależnie od lubienia czy nie olkowych proporcji to pod najpopularniejszy format odbitek (10x15) nie są zbyt wygodne. Przydałaby się w menu opcja przycięcia - nawet jako edycja po zrobieniu zdjęcia.
    Do autora wątku - wpisz w Google jpegcrops - to bardzo prosty ale przez to niezwykle funkcjonalny program do wygodnego przycinania fot pod różny (również zdefiniowany przez użytkownika) format odbitek. Taką operacuję można również z powodzeniem zrobić w każdym programie graficznym i wielu przeglądarkach.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Niezależnie od lubienia czy nie olkowych proporcji to pod najpopularniejszy format odbitek (10x15) nie są zbyt wygodne.
    a 6x6 jakie nie wygodne

format jak format. dokładnie taki sam jak 6x4,5

mamiya 645; Bronica ETRSi; czy wiele wiele innych aparatów oferują taki format odkąd rowerkiem wjeżdżałem pod szafę albo i dawniej.

Jeśli che się zrobić odbitkę 10x15 nie pozostaje nic innego jak przykadrować

i tu rada - jeśli zdjęcia robisz z myślą o jakimś formacie odbitki - staraj się pamietać o tym kadrując fotografię. ile to jest 1x1,5 załapiesz szybko i jeśli trzeba będzie kadrować zdjęcie - nic nie stracisz cennego z fotografii

Tak jak pisze ktotek - dowolny program do kadrowania i masz załatwioną sprawę

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    dobas - wszystko się zgadza co nie zmienia faktu, że gdyby w opcjach edycji w aparacie dodano możliwość przycięcia do 2/3 było by to ułatwieniem w niektórych sytuacjach. Sam czasem chcę na szybko kilka odbitek - prosto z karty, "na mieście". Skoro w aparacie można wywołać RAWa, zmienić rozmiar, zrobić w&b, sepię, zmienić nasycenie kolorów czy nawet usunąć czerwone oczy to czemu nie można zmienić proporcji pod najbardziej popularne odbitki? Z wymienionych bajerów nie korzystałem ani razu, z przycięcia pewnie bym kilkakrotnie skorzystał...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez takitak Zobacz posta
    Jeśli proporcje 4:3 Ci nie pasują to najlepsze co można zrobić to zmienić system. Olympus nie wyróżnia się aż tak na plus niczym specjalnym żeby warto było kadrować większość zdjęć - chyba że potrzebne Ci to okazjonalnie.
    A swoją drogą to 10x13 da się robić w prawie każdym labie.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    OMG jak wyzej, czy nie mozecie po prostu wywolac sobie 10x13...?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chyba każdy e-kiosk w labie ma funkcję kadrowania. Więc możesz to zrobić przed oddaniem zdjęć.