Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Jewgienij Mochoriew i jego prace

rocco
    Gość

Jewgienij Mochoriew i jego prace

Witam
    Trafiłem dziś na taka galerię: Jewgienij Mochoriew
    Szczerze powiedziwaszy, mam mieszane uczucia. Z jednej strony prace tego fotografa bardzo mi się podobają a z drugiej trochę cierpi moje, drobnomieszczańskie poczucie moralności i dobrego smaku.
    Czy zamieszczanie takich fotek uważacie za naturalne?
    Czy nie budzą waszego niepokoju?
    Pytam zwlaszcza starszych forumowiczow, tych którzy mają już dzieci. Mnie kojarzą się chwilami niezbyt dobrze i szczerze powiedziawszy nie czułbym się dobrze gdyby ktoś chciał w podobny sposób pokazać moje dziecko.

PS
    Przyznaję, foty są znakomite.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 22.08.08 o 15:29

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Witam
    Trafiłem dziś na taka galerię: Jewgienij Mochoriew
    Szczerze powiedziwaszy, mam mieszane uczucia. Z jednej strony prace tego fotografa bardzo mi się podobają a z drugiej trochę cierpi moje, drobnomieszczańskie poczucie moralności i dobrego smaku.
    Są ciekawe i może jest w tym trochę racji, żeby pokazać ludzi w ich żywym ubraniu, są prawdziwsi.
    Czy zamieszczanie takich fotek uważacie za naturalne?
    Czy nie budzą waszego niepokoju?
    Budzą niepokój i to jeszcze jak ale pozytywnie.
    Pytam zwlaszcza starszych forumowiczow, tych którzy mają już dzieci.
    Jestem tu nowy ale mam dziecko więc nie zaproszony zdecydowałem się wypowiedzieć.
    Mnie kojarzą się chwilami niezbyt dobrze i szczerze powiedziawszy nie czułbym się dobrze gdyby ktoś chciał w podobny sposób pokazać moje dziecko.

PS
    Przyznaję, foty są znakomite.
    Też czułbym się nieswojo ale nie potrafię odpowiedzieć na pytanie czy pozwoliłbym swojemu dziecku na taką sesję, może gdybym tam mieszkał,... ale wtedy pewnie nie zastanawiałbym się nad tym. Myślę, że te zdjęcia wpasowują się w środowisko w jakim zostały zrobione, patrząc na otoczenie będące kwintesencją beznadziejności jedynie nagość paradoksalnie pozwala uczłowieczyć się w tamtym miejscu. Z resztą nie tylko nagość cielesna ale także obnażone spojrzenia osób na zdjęciach pozwalają wydźwignąć się z szarego beznadziejnego tła betonu i żelastwa.
    W takim miejscu to nasza moralność może wydawać się dziwna, będąc zanurzonym w rzeczywistości zapomnianej przez Boga mieściny, pozostaje tylko alkohol lub seks, bez względu na jego pochodzenie (jednego i drugiego)

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Fantastyczne prace. Nie ma co tu mówic o moralności lub nie , przynajmniej moralności fotek. Taki jest swiat bohaterów zdjęć. Unikanie mówienia o nim to dopiero jest hipokryzja. Reportaż społeczny na szczęście musi być taki, by nie kłamał. Pytanie o moralność to raczej do nas. Dlaczego taki świat budujemy
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dla mnie fotografowanie nagich dzieci i pokazywanie takich zdjęć jest nienormalne. Wielu takich "artystów" robi to celowo, żeby budzić kontrowersje i lansować się w atmosferze skandalu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

dinx6
    Gość
    Totalnie na nie. Widziałem bardziej szokujące prace, ale z nutką artyzmu, tego "czegoś" czego nie ma normalne zdjęcie. Prace tego pana mają szokować i cel jest osiągnięty, aczkolwiek większość z nich jest zwyczajnie beznadziejna i tandetna. Na temat prac nagich dzieci się nie wypowiadam, bo uważam je za przegięcie. Widać zresztą, że koleś lubuje się w fotografowaniu roznegliżowanych, młodych chłopców. No comments

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    Fantastyczne prace. Nie ma co tu mówic o moralności lub nie , przynajmniej moralności fotek. Taki jest swiat bohaterów zdjęć. Unikanie mówienia o nim to dopiero jest hipokryzja. Reportaż społeczny na szczęście musi być taki, by nie kłamał. Pytanie o moralność to raczej do nas. Dlaczego taki świat budujemy
    Popieram, świetne zdjęcia.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Są ciekawe i może jest w tym trochę racji, żeby pokazać ludzi w ich żywym ubraniu, są prawdziwsi.

Budzą niepokój i to jeszcze jak ale pozytywnie.

Jestem tu nowy ale mam dziecko więc nie zaproszony zdecydowałem się wypowiedzieć.

Też czułbym się nieswojo ale nie potrafię odpowiedzieć na pytanie czy pozwoliłbym swojemu dziecku na taką sesję, może gdybym tam mieszkał,... ale wtedy pewnie nie zastanawiałbym się nad tym. Myślę, że te zdjęcia wpasowują się w środowisko w jakim zostały zrobione, patrząc na otoczenie będące kwintesencją beznadziejności jedynie nagość paradoksalnie pozwala uczłowieczyć się w tamtym miejscu. Z resztą nie tylko nagość cielesna ale także obnażone spojrzenia osób na zdjęciach pozwalają .
    W takim miejscu to nasza moralność może wydawać się dziwna, będąc zanurzonym w rzeczywistości zapomnianej przez Boga mieściny, pozostaje tylko alkohol lub seks, bez względu na jego pochodzenie (jednego i drugiego)
    Wytłuszczenie moje.
    Uczłowieczyć się przez nagość?
    Wydźwignąć się z szarego beznadziejnego tła betonu i żelastwa?
    W ten sposób?
    http://wolnemedia.freehostia.com/052...l/t116485.html
    Albo w ten?
    http://wolnemedia.freehostia.com/052...l/t117420.html
    Takie pokazanie nagiego dziecka w towarzystwie dorosłej, nagiej kobiety i poza na dugiej z fotek jednoznacznie sugerują erotyczno-ekstremalne skojarzenia.
    I nie trzeba do tego dorabiać ideologii i górnolotnych frazesów.

Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    Jak wyzej.
    To nie jest swiat bohaterów tych fotografii, to jest świat ich autora.
    I jego nienajzdrowszej wyobraźni.

Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    Totalnie na nie. Widziałem bardziej szokujące prace, ale z nutką artyzmu, tego "czegoś" czego nie ma normalne zdjęcie. Prace tego pana mają szokować i cel jest osiągnięty, aczkolwiek większość z nich jest zwyczajnie beznadziejna i tandetna. Na temat prac nagich dzieci się nie wypowiadam, bo uważam je za przegięcie. Widać zresztą, że koleś lubuje się w fotografowaniu roznegliżowanych, młodych chłopców. No comments
    Podobne odczucia mam i ja.

Założyłem ten wątek dlatego, że chcę poznać jak najwięcej opinii i próbuję z nich zrozumieć "intencję autora" i przekaz tych fotografii.
    Na razie mi nie wychodzi.

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Dla mnie fotografowanie nagich dzieci i pokazywanie takich zdjęć jest nienormalne. Wielu takich "artystów" robi to celowo, żeby budzić kontrowersje i lansować się w atmosferze skandalu.
    Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie wiem, czy trzeba się koncentrować akurat na nagości aby przekazać jakąś prawdę o ludziach... a zwłaszcza dzieciach. Ktoś, kto podejmuje taką decyzję idzie na skróty. Zdjęcia są dobre technicznie i pomysłowe, ale tematyka jest obmyslona celowo kontrowersyjnie, moim zdaniem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    Pewnie "nie znam się" i jest to "wizja artystyczna", jednak podpisuję sie obydwoma rękami pod powyższymi cytatami.
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania