lessie:
Dwa dni i jeszcze się nie zrypał? Jakiś dobry egzemplarz trafiłeś. Jaki słoik tam z nim testujesz?
lessie:
Dwa dni i jeszcze się nie zrypał? Jakiś dobry egzemplarz trafiłeś. Jaki słoik tam z nim testujesz?
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
słoik przy nim to 17-40L ten f/4
ja sobie muszę wytestować jedno - potrzebuję czegoś co da nieco gładszy obraz z ISO 1000-1600 od E-3 i będzie lepiej kontrolować światła. Niczego innego mi nie brakuje...
Mam zagwozdkę - najchętniej dokupiłbym jakiegoś Canona do torby z jednym szkłem do ciemnych kościołów i byłoby OK. Myślę intensywnie nad 5D i 24-105L ale...to już trochę staroć, zastanawiam się czy nie lepiej uderzyć w 40D ( ja nie mam ciśnień na FF i papierową głebię ostrości ). Ciągnie mnie jednak obraz w 5D, konkretnie dynamika i gładkie ISO. Robię sobie teraz 40D a potem pożyczę 5tkę i porównam.
Jest jeszcze inna kwestia. Siedząc okrakiem na płocie 40D byłby bardzij uniwersalny przy ewentualnej przesiadce. Dokupię 100-400L i na samoloty lepszego zestawu nie znajdę. A z 5D to tylko 100-400mm ( trochę mało ) i winieta. Takie tam dylematy....
Po kilku ślubach z E-3 widzę co mnie boli i zastanawiam się czy mam to jak załatać?
Gdybym był bogatszy to bym się nie zastanawiał i robił zakupy pod konkretny problem. Ale ponieważ śluby to nie wszystko to muszę mysleć perspektywicznie. 5D to mi się do niczego innego nie przyda. Poza tym cały czas na horyzoncie widzę 7-14 a tego do żadnego canona nie podepnę....
Ciężko sobie dogodzić.
Wiecie...ja tam nie gardzę innym sprzętem...jest po prostu...inny. Patrzę realnie...jak coś mi nie pasuje to próbuję to zmienić. A głupio nie brać kasy jak sama wpada w ręcę. Ale biorąc ją chciałbym mieć komfort w robocie. Wiem że wszystkim się da. Ale czasem da się to samo mniejszym nakładem sił i pomysłów. I nie warto się męczyć.
Na plenerze E-3 sobie radzi, jest więcej czasu na odpowiedni dobór ekspozycji, w szybkiej reporterce już nie.
Jedno co widzę w Canonie już na wejściu to cholernie duże problemy z AWB w pomieszczeniach z mieszanym światłem. I te pomarańczowe twarze....Byłoby sporo roboty w LR. W E-3 90 na 100 fotek w tych samych warunkach mam z idealnym balansem, mogę nie tykać suwaczków w postprocesingu.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
lessie:
mi się wydaje że na samoloty lepszy byłby D300...
miałem go w rękach dość długo (D300) - nie pokochaliśmy się. No i szkło z VR i ogniskową sięgającą 600mm to już u Żółtych trochę kosztuje. Akurat to mój temat i uważam 100-400L od Canona za szkiełko niemal doskonałe na spotting. Daje żyletę w jeszcze rozsądnej cenie. Do tego extra działający IS i w sumie nie duża waga...trochę mnie ten "puzunowaty" zoom irytuje ale można się przyzwyczaić.
No i inna rzecz...na lotnictwie to ja niewiele zarabiam...musi zejść na plan drugi.
Ale nie chće się też wpędzić w kotletową fotografię i stracić to co najcenniejsze - przyjemność z fotografowania wszystkiego na co mam ochotę....bo z kotleta jest mamona.
Gdybym był Karingtonem to miałbym wózek sprzętu i chodził na śluby dla przyjemności i za darmo ( ciekawe co na to konkurencja ). Tak żeby zrobić coś innego niż widoczka i samolot
Geo - ja niestety używam nagminnie a już z E-3 to właściwie mus jeśli nie chcę potem płakać nad przepałem. A to oszczędzanie świateł w 40D to fajna sprawa ale rzeczywiście generuje wtedy szum przy wyciąganiu cieni.
Alakin - dla mnie (przy moich umiejętnościach) to dwie sprawy. Za wolny AF-C, zwłaszca seria w nim, która wyraźnie zwalnia i przede wszystkim wypalanie świateł przy minimalnie źle dobranej ekspozycji a to jest dość częsty przypadek. Może źle to nazwałem "reporterką". To coś takiego jak np parka wychodzi z Kościoła i wyłania się z ciemnych drzwi kościoła, sypanie ryżu itd. Ja wtedy naprawdę nie mam czasu na szukanie najjaśniejszego punktu w kadrze, blokowaniu ekspozycji i przekadrowywaniu. I w 9 przypadkach na 100 mam wyjaraną suknię Panny Młodej. Dlatego przydałby mi się sprzęt który wybaczy nieco więcej moich błędów.
Ostatnio edytowane przez lessie ; 28.08.08 o 11:02
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
jestem bardzo ciekawy obrazu z 50D czy te większe upakowanie i zmniejszenie pixeli na matrycy wpłynie na obraz i w jaki sposób? Według optycznych tylko D300 i 450D zaliczyły poprawę obrazu wraz ze zwiększeniem ilości pixeli. W każdym bądź razie jestem zadowolony z 40D a olka mam no wyjścia bez plecaka, no i marzy mi sie 7-14 w sumie to tylko 3500 zł w stanach ale jak kupię 7-14 to znowu będę chciał kupić E-3 i tak w kółko a w canonie EF14 mm kosztuje swoje i do tego jeszcze ff ale to bez sensu kupować FF dla szerokiego kata tylko
Ostatnio edytowane przez geo ; 28.08.08 o 11:37
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
sprzet zapowiada sie topowy z tego 50d
a cena sugerowana, startowa to 1300 dolarow, czyli smieszna