Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 81

Wątek: Przecieki na temat EOS 50D (nieoficjalne)

piotrek204
    Gość
    Troche informacji z pozdrowieniami dla Darka.

Jednak nie trzeba na sile laczyc faktu ze 2x wiecej pikseli oznacza 2x gorzej:
    * Reducing the micro lens gap to capture all the light hitting the sensor. This has been highlighted in the 40D, 1D III and 1Ds III sensors and the new 50D sensor now achieves effective 100% coverage. Only very minor improvements are expected from this point on (e.g. shaping the lenses towards the corners of the frame to capture angled light.

Czyli to co podalem wczesniej. W tym temacie jednak teraz doszli do sciany, sensor zbiera prawie 100% swiatla ktore dociera

* Reducing the noise level of each pixel. Canon have made changes over several generations of sensors to achieve this, bringing the amplifiers closer to each pixel, changing micro-circuit configuration and lowering voltages so the sensor runs colder. Again the design of the 50D is a big step forward here from the 40D and 1D III etc. Canon have one more big jump lined up, with low voltage cold running CMOS designs to gain at least an additional stop in lower noise at higher ISOs or long exposures.

Na poziomie elektroniki jeszcze mozna jak widac powalczyc

* Pixel binning for high ISOs. A new technology enabled by the complexity and processing power of DIGIC IV where they can bin 2, 4 or 8 pixels together at the raw level and average out the noise between them. This is seen by Canon as a key technology in balancing very high resolution sensors (in the 50mp range) with low noise at very high ISOs. Right now they are not pushing this too much with the 50D so as to not create confusion in the market (they see more potential for the technology as sensors get larger and in the pro-market).

Czyli jak pogodzic tych co chca 3mpix malo szumnych albo 20 do landszaftow

* Increased image resolution – This is a newer strategy (most evident on the 450D where they have changed the anti-aliasing filter (thinner and closer etc) so as to achieve a crisper image per pixel without loosing the benefits of anti-aliasing filter on diagonal edges etc.. The 50D has the same technology. One further option for the future is for Canon to drop the anti aliasing physical filter and do it in a future DIGIC generation where there can be smarter allocation of colour values than the blurring achieved by a light based filter.

Jak widac nie szkla byly przeszkoda, a zabezpieczenie w postaci AA.

* Increased raw bit depth for improved dynamic range. Here Canon have made the jump to 14 bit and will move to 16 bit in their future sensor technology generations. Canon see the main usage of extra bit depth as providing the dynamic range to translate the sensor image into a printable or viewable image with a higher dynamic range. In other words mapping the 14 or 16 bits into an 8 bit viewable or printable image that mimics the dynamic range in the scene.

Czyli nie zapominaja o DR

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Trzeba będzie chyba przenieść ostatnie posty do wątku onanistyczno-sprzętowego.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

piotrek204
    Gość
    Jest to w temacie 50D. Wszelka rozmowa o rozwoju techniki jest onanizmem?

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witaj !

Wycialem (crop) fragmenty z Pentax-a i z Canona.

Pozdrawiam.

To nie są widoczne elementy struktury sensora, tylko artefakty powstałe przy wywoływaniu RAWa -całkiem niedawno na forum ktoś miał podobny problem bodajże z E-510. Podobne "kwiatki" dało się uzyskać przy oświetleniu błyskowym (studyjnym) z Nikona D70 oraz Olympusa E-330 (przykłady mam na dysku jakby co)

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    To nie są widoczne elementy struktury sensora, tylko artefakty powstałe przy wywoływaniu RAWa -całkiem niedawno na forum ktoś miał podobny problem bodajże z E-510. Podobne "kwiatki" dało się uzyskać przy oświetleniu błyskowym (studyjniym) z Nikona D70 oraz Olympusa E-330 (przykłady mam na dysku jakby co)
    Witaj !

Co do Nikona D70 to rawy z tego byly wyraznie ostrzejsze od Canona
    ale od czasu do czasu wchodzila mora.

Podciagnalem tego raw-a od Ciebie z 5D i nie chce Ciebie
    martwic ale jak obrobilem to w domu i w pracy to wylazi na tym specyfika Canona i fotografia jest calkiem calkiem ale cos na oko mi tutaj
    nie do konca gra.

Masz cos z krajobrazu... z elementami trawy i lisci ?

Probowalem sciagnac rawy z drugiego Twojego podanego linka
    ale po 20% sciaganie trwa bez konca.

Pozdrawiam.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Jest to w temacie 50D. Wszelka rozmowa o rozwoju techniki jest onanizmem?
    Nie. Tylko wtedy, jeśli prowadzi do kolejnej (sześćset dwudziestej czwartej) wojenki systemowej. Dlatego napisałem w poprzednim poście "chyba".
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Darekw1967, poszukam czegoś na serwerze -bo niestety nic nowego 5D nie zrobię, w końcu nie mam go juz od kilku miesięcy..........

Jedno jest pewne -na ostrość z 5D nigdy nie mogłem narzekać, w D3 taką ostrość jest o wiele trudniej uzyskać (właściwie udaje mi się to tylko za pomocą Nikkora 24-70 2..

Piszesz, że wyłazi specyfika Canona (odnośnie zdjęć) -czyli co konkretnie ?

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Darekw1967, a czy aby nie oglądasz tych zdjęć w powiększeniu 500% pod lupą, bo jak dla mnie tymi samplami od Fatmana pociąć się można, znaczy może nie do końca bo z przodu ostre, a z tyłu jakby mniej ostre były
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

piotrek204
    Gość
    Darku, jesli rawy z olympusa bardziej ciesza Twoje oko to doskonale.
    Tak na szybko moge pokazac rawy z wakacji, niestety narazie tylko jeden, jak chcesz wiecej do ogladania nie ma problemu.
    40D + 10-22
    http://www.dziki.pl/raw/

Na odbitkach i monitorze (fit to screen) wygladaja dla mnie dobrze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    przepraszam że pytam w tym temacie ale znajduje się tu kilku posiadaczy 40D, którego zawzięcie testuję od 2 dni...
    Przeczytałem instrukcję, próbowałem, szperałem i....nic nie wymyśliłem w temacie blokady ekspozycji. A teraz pytanie:
    CZy jest taka opcja w 40D jak w E-3 żeby sobie wybrać tryb dla guzika "blokady ekspozycji", w którym zablokuję ją trzymając guzik wciśnięty? Bo póki co każdorazowe naciśnięcie powoduje jej zapamiętanie do...kolejnego wciśnięcia...a to mnie drażni.
    W Olku mam ustawioną tak, że muszę trzymać przycisk Fn żeby zablokować ekspozycję i dopiero nacisnąć spust migawki. To mi pasuje. Nie mogę tego zrobić w 40D.
    Nie mogę bo nie ma takiej opcji? CZy nie mogę jej znaleźć?

Sorki za OT, ale jest o poprzedniku 50D