Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 70

Wątek: Chorwacja w tydzień okiem Dziekana...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kolejne z Dubrownika nr 8 – Nie wiedziałem że przysłowie „walą się jak zabytki Krakowa” dotyczy także Dubrownika. To samo tyczy się 12.

To miasto z góry najlepiej fotografować jak minie się widoczny na zdjęciu most jadąc na południe z kilometr dalej są takie malutkie parkingi i stamtąd jest najlepszy widok. Niestety parkingi są zajęte i trzeba się przejść na piechotkę. W miejscu promu często stoją imponujące jachty żaglowe.

Masz problem, pisząc już ogólnie z właściwym kadrowaniem i najczęściej w złym miejscu umieszczasz linię horyzontu.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Kolejne z Dubrownika nr 8 – Nie wiedziałem że przysłowie „walą się jak zabytki Krakowa” dotyczy także Dubrownika. To samo tyczy się 12.

To miasto z góry najlepiej fotografować jak minie się widoczny na zdjęciu most jadąc na południe z kilometr dalej są takie malutkie parkingi i stamtąd jest najlepszy widok. Niestety parkingi są zajęte i trzeba się przejść na piechotkę. W miejscu promu często stoją imponujące jachty żaglowe.

Masz problem, pisząc już ogólnie z właściwym kadrowaniem i najczęściej w złym miejscu umieszczasz linię horyzontu.
    Sergiuszone rozumiem że polecisz mi jakiś obiektyw do Olka z shiftem do walących się budynków... Na zwiedzenie Dubrownika miałem 2 godziny - wiec Sam Sobie dopowiedz czy miałem czas na szukanie góry z której warto fotografować Dubrovnik. Potraktuj te fotki jako mój punkt przedstawienia tego miasta... Za uwagi dziękuje - jednak widzę że skupiłeś się na szukaniu haków - tylko Tobie w tych ujęciach przeszkadzały walące się mury...

Dziękuje za komentarze jeszcze raz - kolejne wrzucę wkrótce.
    Ostatnio edytowane przez dziekan ; 6.09.08 o 21:04
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziekan Zobacz posta
    - tylko Tobie w tych ujęciach przeszkadzały walące się mury...
    Nie każdy wszystko widzi lub inaczej nie każdy widząc takie zdjęcie podejmie dyskusję na jego temat. Może to dlatego tylko mnie.

Wiesz tego nie musisz szukać bo jest po drodze, nie da się inaczej wjechać do Dubrownika chyba, że statkiem. Ja o tym zresztą przeczytałem w jakimś przewodniku.

Nie polecam obiektywów ale fotografując architekturę bez względu na to ile poświęcasz jej czasu budynki nie powinny się walić. Z jednym wyjątkiem. Budynek może się walić jeśli nie widać jego podstawy. Nie szukam „haków” bo i po co ale jak będziesz drugi raz w Dubrowniku to po prostu będziesz wiedział.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Nie każdy wszystko widzi lub inaczej nie każdy widząc takie zdjęcie podejmie dyskusję na jego temat. Może to dlatego tylko mnie.

Wiesz tego nie musisz szukać bo jest po drodze, nie da się inaczej wjechać do Dubrownika chyba, że statkiem. Ja o tym zresztą przeczytałem w jakimś przewodniku.

Nie polecam obiektywów ale fotografując architekturę bez względu na to ile poświęcasz jej czasu budynki nie powinny się walić. Z jednym wyjątkiem. Budynek może się walić jeśli nie widać jego podstawy. Nie szukam „haków” bo i po co ale jak będziesz drugi raz w Dubrowniku to po prostu będziesz wiedział.
    Z tym obiektywem to pytanie retoryczne nie wiem czy Wiesz...

Rafał Czarny kiedyś mi wytknął walące się mury jak zaczynałem zabawę w HDR-y i widzisz jak się tym przejąłem. Po prostu w danej chwili, z danym sprzętem nie dało się inaczej tego sfocić - jednak dzięki jeszcze raz za wskazówki...
    www.tekkenolandia.pl

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    www.tekkenolandia.pl

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Bardzo ładne zdjecia, ostatnie podoba mi się szczególnie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Dziekan nie irytuj się Sergiuszone ma rację. Seria z Dubrownika nie powala. Faktem jest iż drugiego tak trudnego miasta do fotografowania nie spotkałem no może Trogir lub Korczula

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Dziekan nie irytuj się Sergiuszone ma rację. Seria z Dubrownika nie powala. Faktem jest iż drugiego tak trudnego miasta do fotografowania nie spotkałem no może Trogir lub Korczula
    do irytacji mi daleko
    www.tekkenolandia.pl

rocco
    Gość
    Ten groźny gość, z klatką wypiętą w strone zachodzącego słońca to autor, jak sądzę?

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Ten groźny gość, z klatką wypiętą w strone zachodzącego słońca to autor, jak sądzę?
    od razu groźny... zadumany
    www.tekkenolandia.pl