Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Druty wysokiego napięcia.

Druty wysokiego napięcia.

Właśnie - jak usuwacie je ze zdjęć? Ostatnio pół dnia dziabałam jedną fotkę, co by się ich pozbyć. Nie, żeby zdjęcie jakaś rewelka, ale chciałam spróbować. Wyszło chyba w miarę, choć potem zauwazyłam, że nie zauważyłam tego, że te dziadowskie druty odbijają się jeszcze w wodzie ;))
    Oceńcie efekt (pomijając to odbicie w wodzie, bo już mi cierpliwości zabrakło.....).

Tak jest w orginale:

A tak po moich działaniach:
    C-4000 + 16MB + 128MB + tuleja + UV + statyw = )
    Wiedźmie foty na PLFOTO
    Prywatna galeria zdjęć Wiedźmy

Awatar Arram
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Według mnie całkiem nieźle. Przy dokładniejszych oględzinach można zauważyć drobne zniekształcenia brzózki która jest w srodku kadru (na wysokości ok 1/3 od gruntu). Można je zobaczyć albo oglądając zdjęcie z "podpowiedzią" czyli oryginałem, lub bardzo mocno szukając. Podsumowując Całkiem udany retusz.
    Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
    Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net

Dzięki :))
    A jak się takie rzeczy powinno robić? Bo ja albo naklejałam na druty kawałki okolicznego nieba, albo zamalowywałam kolorem, który był w pobliżu. Druty pzrebiegające na tle drzew paćkałam "kolorami najbliższej okolicy". Czy to jest... hmmm... profesjonalne postępowanie?
    Wiedźmie foty na PLFOTO

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ładnie ci to wyszło

Ja też mam często ten problem, z balkonu mam nawet ładny widok, szczególnie na zachody słońca, ale co z tego jak przez środek kadru lecą druty wysokiego napięcia
    Już się trochę bawiłem w ich usuwanie, ale do końca jeszcze zadowolony nie jestem z efektów. Korzystam z Paint Shop Pro i używam w zależności od efektów Scratch Remover (dla ciemnych obszarów) i Clone Brush dla jasnych ale tutaj już trzeba mieć anielską cierpliwość

Tak na marginesie, pierwsza fotka z http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=1824 jest po takim właśnie zabiegu.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar Arram
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Do Wiedźma:

Jak najbardziej metoda "klonowania" jest skuteczna i łatwa. Jeśli chcesz poczytać o retuszu z wykorzystaniem klonowani i innych podobnych technik, a dodatkowo korzystasz z PS to zapraszam tutaj.
    Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
    Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net

No-shadow Kick - fajne ptaszyska, zupełnie nie widać śladów drutów, a pzrynajmniej JA ich nie widzę :))

Arram - świetna strona, kiedys ją już widziałam, ale gdzieś mi się zapodziała. Teraz przeglądnę ją sobie dokładnie.
    Wiedźmie foty na PLFOTO

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    W PS CS opcja klonowania, ewentualnie narzedzie PATCH TOOL (łata) albo HEALING BRUSH TOOL, zaleznie od potrzeby.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    wiedzma moze zrobisz z tego maly turtorial?
    Odezwij sie do mnie na gg: 723956

No więc Wiedźma zobowiązała sie coś tam naskrobać w temacie "energetycznym", a na razie pokażę jeszcze jedną fotkę. Ha, tym razem "wyskrobany" został nawet słup wysokiego napięcia ;))

Zdjęcie orginalne:

I po wieczornych igraszkach z Szopem:

Troche nie wyszła mi chmura po lewej, ale generalnie jestem zadowolona :))
    Wiedźmie foty na PLFOTO

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Wiedzma pozwolilem sobie poprawic ta twoja chmurke: