Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: Proszę o chwilę uwagi i... uwagi

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    ziemniak dość przyjemny tyle że nieostry i droga 26 poprawna, krokus w kileliszku jakiś jakby z kolei przeostrzony, ale ciekawe zderzenie kolorystyczne

| OlyJedi Awatar Jakaranda
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    Ja mam takie pytanie - jak długo fotografujesz,tzn.od jak dawna ?
    Dość trudno odpowiedzieć, bo miałam zrywy i przerwy. Tak na serio to od tego lata. Dopóki nie miałam aparatu ze stabilizacją to ponad 80% fotek szło do kosza i to mnie zniechęcało.
    (tematu potrzeby stabilizacji w aparacie nie będę rozwijać: tak jest i już)
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    ziemniak dość przyjemny tyle że nieostry i droga 26 poprawna, krokus w kileliszku jakiś jakby z kolei przeostrzony, ale ciekawe zderzenie kolorystyczne
    Może to niepopularne ale podobają mi się kwiaty i w naturalnym środowisku i w naczyniu - wtedy jako kompozycja. Zimowitów w różnych naczyniach i na różnym tle mam cały folder. W galerii mam zimowity w "leżącym" wazonie. Martwą naturę też się ustawia i fotografuje, więc swoje ulubione kwiaty robiłam w różnych wersjach.
    Ostatnio edytowane przez Jakaranda ; 18.01.09 o 02:06 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Miłego dnia.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    To MZ popelniasz podstawowy blad.
    Jak to mawia moj "guru"Szedlem polna droga,aparat na dumnej piersi na pasku,wrobel przelecial,nas...al na spust i wyszlo dzielo.
    Dobra fotka to ujecie wybrane z wielu bardzo bardzo podobnych.Naprawde bardzo zaawansowani zrobia krajobraz z jednego ujecia.Bardzo czesto to statyw,rozne ustawienia,lekko w prawo lub lewo,gora,dol.Pozniej selekcja.
    Postaraj sie pochylic nad jednym motywem i wykonaj jego kilkanascie ujec z roznej strony.Przyklad wedkarza.Czy czasem nie lepij z tylu lekko podejs.Na fotce bysmy widzieli na co on patrzy,splawik w jednym z mocnych punktow,on w drugim-inaczej by to bylo.
    Szafran jesienny w kieliszku.Doswietlic jakims ostrym swiatelkiem ,niech te szlify zagraja na szkle.
    O innych tez mozna pisac,jednak mysle,ze poznalas moj punkt widzenia.
    Zaznaczam,ze jam ci jest amator i tez poznaje tajniki wiedzy.

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jakaranda Zobacz posta
    Dość trudno odpowiedzieć, bo miałam zrywy i przerwy. Tak na serio to od tego lata. Dopóki nie miałam aparatu ze stabilizacją to ponad 80% fotek szło do kosza i to mnie zniechęcało.
    (tematu potrzeby stabilizacji w aparacie nie będę rozwijać: tak jest i już)
    Widzisz,zapytałem bo uważam,że to ważne pytanie.Jeśli zaczynasz swoją przygodę z fotografią,to myślę,że szukasz w nie właściwym do końca kierunku - to forum jest bardzo pożyteczne i na pewno wiele możesz stąd wynieśc,słuchając rad koleżanek i kolegów,jednak w mojej opinii,powinnaś na początek podszkolic się teoretycznie,kupując jakąś dobrą książę o fotografowaniu - rozumiem,że książki nie są tanie ale zawsze można spróbowac poszukac coś w bibliotece.
    Po za tym,dzięki dobrej woli ludzi,chcących podzielic się swą wiedzą z innymi,jest całkiem sporo poradników online ( free ).

Ja w ten sposób zgłębiałem i zgłębiam swoją wiedzę w dziedzinie fotografii i muszę Ci powiedziec,że to działa!

PS - przyglądanie się fotkom na Galerii Publicznej i czytanie komentarzy polecam Ci bardzo,jako dobry początek do przygody z fotografią i pamiętaj - jeśli sprawia Ci frajdę fotografowanie,to na pewno po jakimś czasie metodą prób i błędów inni miłośnicy fotografii będą mogli powiedziec -wow -Jakaranda - doskonała fota!

Czego Ci bardzo życzę i pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Jakaranda
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    O.K. Chciałam tylko wyjaśnić, że zamieszczone zdjęcia już są po selekcji. Ziemniak wyrósł na działce pod sosną i zanim przekwitł zrobiłam 3 sesje w różnym oświetleniu, głównie ze statywu, bo to była jeszcze pięćsetka. Nie udało się go zastawić tak, żeby się nie poruszał. Wszystko wokół było nieruchome a on wciąż drżał. Zostawiłam z tego tylko 9 ujęć, same jpgi, bo o RAW-ach jeszcze nie wiedziałam.
    Zimowitów zostawiłam około setki a mew jeszcze więcej. W ogóle ptaków wodnych mam dużo, bo mieszkam koło bajorka gdzie zatrzymują się przelotne ptaki. Teraz robię już i RAW-y, więc jak się czegoś więcej nauczę to część zdjęć chyba da się odratować.
    Pojedyncze zdjęcia robię tylko wtedy gdy drugiego już nie zdążę.
    I to jest akurat cel jaki sobie stawiam - umieć tak szybko ocenić sytuację i przestawić aparat żeby złapać moment, który już się nie powtórzy. I jeszcze wiedzieć jak skierować lampę, żeby nie psuć zdjęć już w chwili robienia.
    Wiem, nietypowe podejście ale tym razem chcę mieć dobre zdjęcia szczeniąt a one nie pozują; trzeba łapać chwilę.
    A zdjęcia w galerii oglądam i cieszę się jak negatywne oceny poparte są wypunktowaniem błędów, bo z tego się uczę.
    Pozdrawiam
    Miłego dnia.