ziemniak dość przyjemny tyle że nieostry i droga 26 poprawna, krokus w kileliszku jakiś jakby z kolei przeostrzony, ale ciekawe zderzenie kolorystyczne![]()
ziemniak dość przyjemny tyle że nieostry i droga 26 poprawna, krokus w kileliszku jakiś jakby z kolei przeostrzony, ale ciekawe zderzenie kolorystyczne![]()
Dość trudno odpowiedzieć, bo miałam zrywy i przerwy. Tak na serio to od tego lata. Dopóki nie miałam aparatu ze stabilizacją to ponad 80% fotek szło do kosza i to mnie zniechęcało.
(tematu potrzeby stabilizacji w aparacie nie będę rozwijać: tak jest i już)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Może to niepopularne ale podobają mi się kwiaty i w naturalnym środowisku i w naczyniu - wtedy jako kompozycja. Zimowitów w różnych naczyniach i na różnym tle mam cały folder. W galerii mam zimowity w "leżącym" wazonie. Martwą naturę też się ustawia i fotografuje, więc swoje ulubione kwiaty robiłam w różnych wersjach.
Ostatnio edytowane przez Jakaranda ; 18.01.09 o 02:06 Powód: Automatyczne scalenie postów
Miłego dnia.
To MZ popelniasz podstawowy blad.
Jak to mawia moj "guru"Szedlem polna droga,aparat na dumnej piersi na pasku,wrobel przelecial,nas...al na spust i wyszlo dzielo.
Dobra fotka to ujecie wybrane z wielu bardzo bardzo podobnych.Naprawde bardzo zaawansowani zrobia krajobraz z jednego ujecia.Bardzo czesto to statyw,rozne ustawienia,lekko w prawo lub lewo,gora,dol.Pozniej selekcja.
Postaraj sie pochylic nad jednym motywem i wykonaj jego kilkanascie ujec z roznej strony.Przyklad wedkarza.Czy czasem nie lepij z tylu lekko podejs.Na fotce bysmy widzieli na co on patrzy,splawik w jednym z mocnych punktow,on w drugim-inaczej by to bylo.
Szafran jesienny w kieliszku.Doswietlic jakims ostrym swiatelkiem ,niech te szlify zagraja na szkle.
O innych tez mozna pisac,jednak mysle,ze poznalas moj punkt widzenia.
Zaznaczam,ze jam ci jest amator i tez poznaje tajniki wiedzy.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Widzisz,zapytałem bo uważam,że to ważne pytanie.Jeśli zaczynasz swoją przygodę z fotografią,to myślę,że szukasz w nie właściwym do końca kierunku - to forum jest bardzo pożyteczne i na pewno wiele możesz stąd wynieśc,słuchając rad koleżanek i kolegów,jednak w mojej opinii,powinnaś na początek podszkolic się teoretycznie,kupując jakąś dobrą książę o fotografowaniu - rozumiem,że książki nie są tanie ale zawsze można spróbowac poszukac coś w bibliotece.
Po za tym,dzięki dobrej woli ludzi,chcących podzielic się swą wiedzą z innymi,jest całkiem sporo poradników online ( free ).
Ja w ten sposób zgłębiałem i zgłębiam swoją wiedzę w dziedzinie fotografii i muszę Ci powiedziec,że to działa!
PS - przyglądanie się fotkom na Galerii Publicznej i czytanie komentarzy polecam Ci bardzo,jako dobry początek do przygody z fotografią i pamiętaj - jeśli sprawia Ci frajdę fotografowanie,to na pewno po jakimś czasie metodą prób i błędów inni miłośnicy fotografii będą mogli powiedziec -wow -Jakaranda - doskonała fota!
Czego Ci bardzo życzę i pozdrawiam.
O.K. Chciałam tylko wyjaśnić, że zamieszczone zdjęcia już są po selekcji. Ziemniak wyrósł na działce pod sosną i zanim przekwitł zrobiłam 3 sesje w różnym oświetleniu, głównie ze statywu, bo to była jeszcze pięćsetka. Nie udało się go zastawić tak, żeby się nie poruszał. Wszystko wokół było nieruchome a on wciąż drżał. Zostawiłam z tego tylko 9 ujęć, same jpgi, bo o RAW-ach jeszcze nie wiedziałam.
Zimowitów zostawiłam około setki a mew jeszcze więcej. W ogóle ptaków wodnych mam dużo, bo mieszkam koło bajorka gdzie zatrzymują się przelotne ptaki. Teraz robię już i RAW-y, więc jak się czegoś więcej nauczę to część zdjęć chyba da się odratować.
Pojedyncze zdjęcia robię tylko wtedy gdy drugiego już nie zdążę.
I to jest akurat cel jaki sobie stawiam - umieć tak szybko ocenić sytuację i przestawić aparat żeby złapać moment, który już się nie powtórzy. I jeszcze wiedzieć jak skierować lampę, żeby nie psuć zdjęć już w chwili robienia.
Wiem, nietypowe podejście ale tym razem chcę mieć dobre zdjęcia szczeniąt a one nie pozują; trzeba łapać chwilę.
A zdjęcia w galerii oglądam i cieszę się jak negatywne oceny poparte są wypunktowaniem błędów, bo z tego się uczę.
Pozdrawiam
Miłego dnia.