Mam nadzieję, że ten krótki poradnik pomoże przed zakupem niektórych produktów. Chciałabym także, aby w tym wątku podawać sprawdzone informacje o nieuczciwych lub budzących podejrzenia sklepach / sprzedawcach internetowych itp. - tak aby nie dać się w przyszłości oszukać. Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym zakresie, to opiszcie je. Grunt, aby podawane informacje były w miarę rzetelne wraz z uzasadnieniem. Nie oceniamy uczciwości/nieuczciwości danej firmy - podajemy tylko informacje, z których wnioski należy wysnuć samemu. Kilka zasad tego wątku: 1. Nie mówimy aukcjom on-line nie - mówimy tylko sprawdzajcie źródło nabycia. 2. Promujemy legalne marki - nie adddidasy i nie nikea. Nie muszą być to drogie produkty, mogą być mniej znanych firm, ważne, aby sprzedawcy nie okłamywali, że zjeżdżają z tej samej taśmy produkcyjnej, kiedy w rzeczywistości jest to nie prawda. 3. Nie dyskredytujemy jednych sklepów on-line na rzecz innych. Cena nie ma tu żadnego znaczenia. Może być drożej, ale ma być bezpiecznie. 4. Korzystajcie z giełdy forumowej, jednakże pamiętajcie, że założyciele/administratorzy/członkowie forum nie ponoszą odpowiedzialności za transakcje. Sprzęt nabyty jednak od forumowego kolegi jest często w lepszym stanie technicznym niż od nieznajomego Jak bezpiecznie kupować? I Aukcje on-line Sprawdzajcie na ile możecie wiarygodność sprzedającego: liczbę komentarzy, za co są te komentarze, liczbę wystawionych produktów, od kiedy użytkownik funkcjonuje np. na Allegro. W przypadku osób prywatnych i wartościowego sprzętu proście o numery seryjne czy dowód zakupu. Ja odnalazłam jakiś czas temu już na aukcji swoje radio. Kradzione niestety nie tuczy. Jeśli macie wątpliwości dotyczące autentyczności sprzedawanych w większej ilości produktów, możecie zawsze zapytać się autoryzowanego przedstawiciela. Czasami "taniość" niestety się nie sprawdza. Szerzej o zachowaniu zasad bezpieczeństwa przeczytajcie tutaj i tutaj. O zakupach on-line na raty - można poczytać tutaj. II Sklepy internetowe Sprawdzaj opinie o sklepach internetowych na ogólnodostępnych portalach typu: www.ceneo.pl czy www.skapiec.pl. Dlaczego nie na stronie sklepu? A jaka jest gwarancja, że opinie nie są moderowane? Pytaj na forum gdzie kupić, wielu użytkowników korzysta ze sklepów i potrafią podzielić się opiniami. Czasami taniej nie znaczy lepiej. Wątek o upadku jednego ze sklepów internetowych jest tutaj. III Nabywanie od osób prywatnych Teoretycznie najbardziej obciążone ryzykiem. Jednak teoria swoje, praktyka swoje. Najlepiej jednak, aby towar większej wartości odbierać osobiście - mamy pewność, że dostaniemy to, co chcemy. Warto także po odbiór wybrać się z osobą towarzyszącą i umawiać się w miejscach publicznych, a nie w prywatnych mieszkaniach. IV Sprowadzanie sprzętu Sprzęt zza oceanu - pamiętaj o doliczeniu cła - nie zawsze Cię to ominie. Tak naprawdę żaden sprzedający w 100% nie może Ci tego zagwarantować. sprowadzanie sprzętu z USA - wątek I gdzie kupić w USA? - wątek II E-olek w USA - wątek III V Inne zakupy w programie OJ a faktura VAT- wątek Gdzie szukać pomocy? Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów Europejskie Centrum Konsumenckie Federacja Konsumentów Międzynarodowy projekt: E-consumer Nabywanie produktów konkretnych firm - doświadczenia: LowePro President Sigma Nie daj się nabrać na podróbkę: Czy kupujemy podróbki? Walka z podróbkami w elektronice Zakupy w Chinach Zakupy w Chinach II Podróbka czy nie? Baterie i akumulatory - ogólnie o podróbkach na Allegro Karty pamięci: - Uwaga na podróbkę SanDisk - wątek - SanDisk (jak rozpoznać podróbkę - po ang.) - SanDisk (ogólnie) - SanDisk MS m2 Obiektywy: - Sigma Okazja czy nie? Tani plecak z "Biedronki" Nabici w butelkę : JapanFoto
Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 5.07.12 o 20:44
Czasami tutaj nadal bywam w wolnym czasie, ale najczęściej znajdziesz mnie tutaj.
Dyskusja dotyczy toreb LowePro - dopisek M. To może być po prostu blokowanie tańszego źródła ... pytanie co oznacza dożywotnia gwarancja na torbę i kto jej potrzebuje? F-system nie musi brać odpowiedzialności za produkty sprzedawane przez inne źródła... tak jak RTV-EURO-AGD nie bierze odpowiedzialności za produkty kupione w sklepie Saturn
Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 19.08.08 o 20:32
Zamieszczone przez qbic To może być po prostu blokowanie tańszego źródła ... pytanie co oznacza dożywotnia gwarancja na torbę i kto jej potrzebuje? F-system nie musi brać odpowiedzialności za produkty sprzedawane przez inne źródła... tak jak RTV-EURO-AGD nie bierze odpowiedzialności za produkty kupione w sklepie Saturn Dlatego także napisałam do przedstawiciela Lowepro i czekam na odpowiedź czy produkty są objęte gwarancją czy nie. Ja nie oceniam, podaję do wiadomości - wnioski proszę wysnuć samemu. Jeśli mają inne źródło nabycia, to niech o tym napiszą w aukcji. Osobiście dla mnie to jest niepokojące jeśli firma umywa ręce, bo co to ma oznaczać? PS A jeśli mam wydać te 200zł to chcę wiedzieć czy wydaję na oryginalny produkt. Najlepiej więc sprawdzić to u źródła.
Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 18.08.08 o 16:53
Dobry wątek - myślę, że powinno się to znaleźć ostrzeżenie o podróbkach kart pamięci - sporo info można znaleźć w Sieci - nie sądzę, żeby kopiowanie tu tych info było konieczne. Co do Lowepro - to szum koło poszczególnych dystrybutorów/sprzedawców jest znany od kilku m-cy - chociażby dyskusje na pl.rec.foto.cyfrowa... IMHO - pytanie zasadnicze - czy ktoś sprzedaje produkt oryginalny czy nie? Jeśli oryginalny to powinien mieć wsparcie firmy/jej oficjalnego dystrybutora - jak jest inaczej to firma daje ciała. I nie interesuje mnie tu aspekt prawny - raczej podejście do klienta, dbanie o prestiż marki. Albo się jest wiodącą marką znaną globalnie, która bierze na poważnie hasła o wieczystej gwarancji - albo naciągamy naiwniaków... Takie moje zdanie - osobiście kupiłbym tam gdzie jest najtaniej, tak też kupowałem kilka moich wyrobów Lowepro - Nova 4 w NY wyszła coś koło 100zł. W jednej z moich toreb Lowepro zaczyna sypać się zamek. Zapytałem o to w sklepie foto - powiedzieli, że moga mi ją wysłać do reklamacji - nie jest wymagany dowód zakupu. Albo ów sprzedawca był niedoinformowany albo ktoś tu leci w bambuko.
Ostatnio edytowane przez Karol ; 18.08.08 o 17:08
zmiana nicka: ktotek -> Karol Polska B - wątek ze zdjęciami Facebook
Dziękuję Ktotku, ładnie ująłeś to, o co mi chodziło. Razem z Dog_master mamy nadzieję, że uda się nam opracować i zebrać potrzebne informacje. Oczywiście nie wszystkie będą wklejane, część na pewno idzie pod postacią linków. Generalnie przyświeca temu taka idea, aby stworzyć kilka wątków, które mogą komuś pomóc - tak jest z mini-FAQ, tak jest z tym większym projektem o zakupach. Co będzie kolejne? Jeszcze zobaczymy
Bardzo pożyteczny wątek. Strach teraz cokolwiek kupić. Podrabia się dosłownie wszystko. Nawet ekskluzywne auta: http://www.tvn24.pl/0,1540367,wiadomosc.html
gAlErIa czArNeGo oPoWiEm wAm o mArKu Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.
Dobrze, że szkiełek do OM nie podrabiają
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Zakup obiektywów Sigma Kupując obiektyw Sigma warto zwrócić uwagę na to, czy sklep, w którym kupujemy, nie znajduje się na czarnej liście Sigma: http://www.sigma-foto.pl/?q=node/39 Gdyż serwis Sigmy może robić problemy z jakąkolwiek naprawą czy też kalibracją w ramach gwarancji: http://www.fototok.pl/forum/viewtopic.php?t=33 Sigmę warto kupować osobiście, aby sprawdzić jej działanie ze swoim aparatem, ponieważ często zdarzają się wadliwe szkła, które źle ostrzą [przed lub za obiektem]. Tu też należy zachować ostrożność, bo nie każdy sklep umożliwia testowanie obiektywu przed kupnem! O taką możliwość najlepiej zapytać się przed kupnem.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4 My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Po przeczytaniu tej dyskusji na forum wniosek jest prosty: od Sigmy należy trzymać się z daleka. Bo to jakaś badziewna firemka, której podejście do klienta jest z epoki muru berlińskiego i czarnorynkowego kursu dojczmarki / dolara.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938 zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 12/2 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300
Koriolan - zgadzam sie... Tylko jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma Zamieszczone przez Pi-er17 Dobrze, że szkiełek do OM nie podrabiają OMek nie, ale Sigmy... http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/203
Zobacz tagi
Zasady na forum