Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Problem z zestawem E-3 + 14-54

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x Zobacz posta
    Mam ten sam problem gdy fotografuje np domy podczas mocnego slonca lub gdy slonce odbija sie lekko od dachow w tedy mam biale niebo wgryzajace sie w dach.
    Kit 14-45, muszę manualnie ustawiac expozycję w trybach polautomatycznych i automatycznych tak sie dzieje.
    Przecież Ty piszesz o czymś zupełnie normalnym... Skoro jest mocne słońce, naświetlasz na domy, to nic dziwnego, że Ci niebo wypala... :/ Rób HDR-y, to będziesz miał i niebo dobrze naświetlone...
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Heh, miałem dokładanie ten sam problem z moim 14-54mm, co alakin, tyle że podpiętym do 14-54mm. Przy pełnym słońcu na ISO 100, f7.1 (albo kurcze nawet f14; usunąłem zdjęcia z memorki, więc nie mam jak sprawdzić) i priorytecie przysłony aparat dobierał mi czasy rzędu 1/15-1/25. Padaka. Wszystko było przepalone, chyba że dałem korektę ekspozycji na -1EV.
    Po wcześniejszych perypetiach z obiektywem byłem cholernie wkurzony. Jednak przypomniałem sobie, co jack warsztatach w Tarnowskich - reset! Najpierw zapisałem punkt wyjściowy do późniejszego resetu, a potem dałem pełny reset ustawień (do ustawień fabrycznych). Na końcu reset do puntu wyjściowego i działa.

Kilka kroków dalej aparat dobierał już czasy rzędu 1/250-1/320.

PS. Dzięki temu felerowi zrobiłem jednak dobrze naświetlone zdjęcia czemuś takiemu:
    http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_300_(Isetta)
    "There's no such thing as free titties"

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Jednak przypomniałem sobie, co jack warsztatach w Tarnowskich - reset! Najpierw zapisałem punkt wyjściowy do późniejszego resetu, a potem dałem pełny reset ustawień (do ustawień fabrycznych). Na końcu reset do puntu wyjściowego i działa.
    Ech, gdyby to było takie proste. U mnie reset nie pomógł...
    Nadal czekam na powrót szkiełka z serwisu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    U mnie poki co wszystko gra, jednak...
    Zauwazylem podczas robienia zdjec z lampa zewnetrzna, raz czy dwa, ze po zrobieniu zdjecia w wizjerze jakby pociemnialo. Przy kolejnym zdjeciu obraz znow sie rozjasnil. Nie bylo slychac pracy przyslony.

Innym razem, poki co tylko raz sie to zdarzylo, podczas sprawdzania glebi ostrosci przyslona sie zamknela... i tak jej juz zostalo (przy starym 40-150). Musialem dwa lub trzy razy wlaczyc i wylaczyc aparat, zeby dziura sie otworzyla. Od tamtej pory jest juz wszystko ok.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam!!

Nie straszcie ludzie

Pozdrowionka !!

GoOrange
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Ech, gdyby to było takie proste. U mnie reset nie pomógł...
    Nadal czekam na powrót szkiełka z serwisu.

I jak się mają sprawy po miesiącu?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    I jak się mają sprawy po miesiącu?
    Już dawno zrobione, chyba napisałem w innym wątku a ten miał zemrzeć śmiercią naturalną

| OlyJedi Awatar dar_son
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Przeczytałem ten wątek i troche mnie zmartwił gdyż mam kupić puche E-3 a mam przy swoim E-500 szkło 14-54 i bede przewaznie tego szkła uzywal. Bym nie był zadowolony jak na wejsciu bym mial taki problem. Macie dalej problemy z tym zestawem??? Polecacie czy lepiej uniknac spotkan E-3 z 14-54?

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Focę już tym zestawem od kwietnia tego roku i nie miałem z nim żadnej niemiłej przygody.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dar_son Zobacz posta
    Polecacie czy lepiej uniknac spotkan E-3 z 14-54?
    To raczej przypadek jednostkowy.