Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: Problem z zestawem E-3 + 14-54

| OlyJedi Awatar gama
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    OK, teraz chwytam, tylko, że aparat proponuje zbyt długie czasy jak na taką ilość światła. Gdyby proponował np. 1/4000 i prześwietlił, to by znaczyło, że przysłona nie odbiera informacji od korpusu. Ale skoro w pełnym słońcu soft proponuje czas 1/640 to chyba właśnie źle mierzy, albo dostaje od obiektywu nieprawdziwą informację.
    Teoretyzuję, bo dokładnie nie znam zależności pomiaru.
    Jak już pisałem w innym wątku mój 14-54 pojechał do serwisu z podobną usterką. Ale wydaję mi się, że to powód blokującej się przesłony na mniejszym otworze i pomiar ekspozycji jest nieprawidłowy. U mnie ewidentnie blokowała się przysłona co widać było przy próbie zrobienia kolejnego zdjęcia. Gdy patrzyłem w wizjer obraz była znacznie ciemniejszy niż zwykle. Widać jakaś wadliwa seria. Mamy pecha.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez gama Zobacz posta
    Widać jakaś wadliwa seria. Mamy pecha.
    Eee, nie, służył mi już kawałek czasu bez zarzutu.

diabolique
    Gość
    Sprawa zawieszania się E-3 chyba już się wyjaśniła. Wczoraj miał znów zawiechy, ale po zmianie akumulatora (taki sam jak w tym wątku) na olkowy problem ustąpił.
    Wygląda więc na to, że to nie zawieszanie, tylko brak mocy. Korpus jest jak najbardziej OK, zawiódł czynnik ludzki (szukanie taniochy).
    Nie wiem jeszcze czy ów brak mocy może mieć związek również ze złą pracą obiektywu, wczoraj nie bardzo miałem czas by to dokładnie sprawdzić.

diabolique
    Gość
    Perypetii ciąg dalszy. Poniżej seria "testów" na szybko.
    Priorytet przysłony, ogniskowa 14mm, ISO 100
    Jutro jedzie do serwisu. Trzeci raz...
    Na wszelki wypadek dołączam im sample,bo po drugiej wysyłce napisali mi (cyt):
    "Nasi technicy zbadali państwa sprzęt i zalecają zwrócenie uwagi na pracę UKŁADU NAŚWIETLANIA."
    oraz
    "Stosownie do opisanego problemu chcielibyśmy poinformować, że nie znaleźliśmy usterki w modelu urządzenia ...."

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A domyka sie przyslona? Wez ustaw dlugi czas naswietlania i maly otwor i spojrz w obiektyw, czy sie przymknie.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    A domyka sie przyslona? Wez ustaw dlugi czas naswietlania i maly otwor i spojrz w obiektyw, czy sie przymknie.
    Właśnie się chyba zacina, od 14 do mniej więcej 17mm, potem już pracuje prawidłowo.
    Bujam się z tym już chyba od kwietnia :/ Dwa razy serwisowany i nic.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    "Nasi technicy zbadali państwa sprzęt i zalecają zwrócenie uwagi na pracę UKŁADU NAŚWIETLANIA."
    oraz
    "Stosownie do opisanego problemu chcielibyśmy poinformować, że nie znaleźliśmy usterki w modelu urządzenia ...."
    No i prawidłowo. Zgodnie z prawem pana M. " Urządzenie elektroniczne bez względu na rodzaj uszkodzenia, za wyjątkiem kompletnej dewastacji, działa bez zarzutu w obecności wykwalifikowanego serwisu"
    I to tyle w temacie.
    Powodzenia w walce z prawem M.
    Trzymam kciuki.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Właśnie się chyba zacina, od 14 do mniej więcej 17mm, potem już pracuje prawidłowo.
    Bujam się z tym już chyba od kwietnia :/ Dwa razy serwisowany i nic.
    Slij samo szklo z taka adnotacja - moze to jest to, a nawet jesli nie to, to moze wtedy zaobserwuja ten problem
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Slij samo szklo z taka adnotacja - moze to jest to, a nawet jesli nie to, to moze wtedy zaobserwuja ten problem
    Ano ślę... tylko kurczę potrzebne mi jest na korpusie, a nie w serwisie...
    Znów 10 dni z kitem
    A w niedzielę Miodobranie Kurpiowskie...

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    [QUOTE=alakin;213949]Od pewnego czasu borykam się z problemem niewłaściwej ekspozycji w zależności od ogniskowej. Problem ten występuje tylko z obiektywem 14-54 (z kitowym 14-45 nie było problemu, z 50-200 tym bardziej).

Różnica występuje pomiędzy ogniskowymi 14-17.

Szkiełko było dwa razy w serwisie, za drugim razem odesłano ze stwierdzeniem, że wszystko było OK.
    Macie jakieś pomysły?

Mam ten sam problem gdy fotografuje np domy podczas mocnego slonca lub gdy slonce odbija sie lekko od dachow w tedy mam biale niebo wgryzajace sie w dach.
    Kit 14-45, muszę manualnie ustawiac expozycję w trybach polautomatycznych i automatycznych tak sie dzieje.