Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Problem z zestawem E-3 + 14-54

diabolique
    Gość

Problem z zestawem E-3 + 14-54

Od pewnego czasu borykam się z problemem niewłaściwej ekspozycji w zależności od ogniskowej. Problem ten występuje tylko z obiektywem 14-54 (z kitowym 14-45 nie było problemu, z 50-200 tym bardziej).

Różnica występuje pomiędzy ogniskowymi 14-17.

Szkiełko było dwa razy w serwisie, za drugim razem odesłano ze stwierdzeniem, że wszystko było OK.
    Macie jakieś pomysły?

Poniżej zmniejszone kadry z EXIF-em.

diabolique
    Gość
    I jeszcze dwa

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    napisz emaila do serwisu załącz powyższe obrazki, zostaw numer telefonu. poczekaj na odpowiedź do końca dnia, jak nie odpiszą, zadzwoń.
    pewnie będziesz musiał wysłać komplet.
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    alakin:
    Ewidentna lipa. Mam drugiego z kolei 14-54 i nigdy nie widziałem takich bonusów. Z takim babolem to nawet głupio pchać na allegro więc chyba pozostaje Ci walka z serwisem, dopóki gwarancja jest... Jeśli problem będzie powracał, wal do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta - taki gość potrafi zdziałać cuda.

Sprawdzałeś ten słoik na innym aparacie?

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    I jeszcze dodatkowo w exifie są zapisane takie same czasy/przesłony O.o A i tak jedna fotka zawsze wyraźnie prześwietlona. Niezła lipa Ci się trafiła..
    .

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    alakin:
    Ewidentna lipa. Mam drugiego z kolei 14-54 i nigdy nie widziałem takich bonusów. Z takim babolem to nawet głupio pchać na allegro więc chyba pozostaje Ci walka z serwisem, dopóki gwarancja jest... Jeśli problem będzie powracał, wal do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta - taki gość potrafi zdziałać cuda.

Sprawdzałeś ten słoik na innym aparacie?
    Nie to, że lipa. Mam go już kawałek czasu. Do niedawna spisywał się bez zarzutu. Nie sprawdzałem z inną puchą, tylko od razu wysłałem do serwisu.
    Może dziś podepnę pod E-1.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Nie to, że lipa. Mam go już kawałek czasu. Do niedawna spisywał się bez zarzutu. Nie sprawdzałem z inną puchą, tylko od razu wysłałem do serwisu.
    Może dziś podepnę pod E-1.
    to może być wina body a nie szkła, zapewne będziesz musiał wysłać razem do serwisu, co należało uczynić odrazu.
    było sobie życie

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    to może być wina body a nie szkła, zapewne będziesz musiał wysłać razem do serwisu, co należało uczynić odrazu.
    Body sprawowało się bez zarzutu z innymi szkłami, więc wydedukowałem, że to pewnie wina obiektywu. Możliwe, że mylnie, bo w dodatku miałem przedwczoraj trzy zawiechy puszki, chociaż wczoraj chodziła bez zarzutu...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    alakin:
    Przestrzel go PORZĄDNIE na Dziadku i uzyskasz jakiś tam obraz sytuacji. A E-trzy wieszał Ci się z 14-54 czy z innymi obiektywami? Tu też możnaby poszukać prawidłowości.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    alakin:
    Przestrzel go PORZĄDNIE na Dziadku i uzyskasz jakiś tam obraz sytuacji. A E-trzy wieszał Ci się z 14-54 czy z innymi obiektywami? Tu też możnaby poszukać prawidłowości.
    Z różnymi. Mam ustawione zdjęcia seryjne i zazwyczaj na meczach robię serie 2-3klatkowe, nie więcej. W sobotę miałem tak, że strzelał trzy klatki i blokował z lustrem w górze. Nie reagowały żadne przyciski. Chyba elektronika, bo po restarcie nie było na karcie nawet pierwszego zdjęcia z serii, a przy zacięciu mechanicznym soft by chyba zapisywał klatki.
    Za to wczoraj 3 koncerty w deszczu - bez zarzutu...

Z tym 14-54 to jest o tyle dziwne, że takie prześwietlenie ma miejsce wtedy, gdy scena nie jest równomiernie oświetlona i jest spory udział światła słonecznego.
    Nie jestem fachowcem, ale dla mnie to wygląda tak, jakby obiektyw przesyłał do body złą informację o ilości wpadającego światła, bo przy pełnym słońcu sugeruje czasy rzędu 1/640; 1/800, co jest nieprawdopodobne. Ale defekt przysłony chyba by stwierdzono w serwisie? Może to być coś ze stykami?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    napisz emaila do serwisu załącz powyższe obrazki, zostaw numer telefonu. poczekaj na odpowiedź do końca dnia, jak nie odpiszą, zadzwoń.
    pewnie będziesz musiał wysłać komplet.
    Doradca techniczny zaproponował reset ustawień do fabrycznych.
    Zobaczymy...
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 18.08.08 o 13:33 Powód: Automatyczne scalenie postów