Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Ostrzenie bez końca

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ostrzenie bez końca

Witam!

Nie wiem czy w dobrym dziale (może powinno być w dziale dla początkujących), ale spróbuję.

Co może być przyczyną "ostrzenia bez końca"? Ostatnio robiłem zdjęcia na małej imprezie (słabe oświetlenie) i aparat (E510) ciągle doświetlał lampą nie mogac złapać ostrości. Zwaliłem to na oświetlenie, ale wczoraj próbowałem robić portrety w "normalnym" oświetleniu i efekt był taki sam... Wydaje mi się, że wcześniej w bardzo podobnych warunkach nie było takiego problemu. Czy to może być efekt jakiegoś uszkodzenia? A może jakieś specyficzne ustawienia mogą powodować takie problemy? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Tomek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Nie masz przypadkiem trybu pracy AF przestawionego na C-AF? W S-AF sprzęt łapie ostrość i już, w C-AF podąża z ostrością za obiektem (inaczej, ostrzy co chwilę).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    PAsuje mi to co napisał salvadhor. Byc może masz tryb C-AF. Jeśli jednak w normalnym (czyt. dobrym) oswietleniu ostrzy jak piszesz to jest coś "nie halo" . Spróbuj podpiąć inne szklo.
    Pozdrawiam
    E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
    IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
    Nikon d7000, 18-105, 50/1,8

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Przez chwilę myślałem, że faktycznie, jakieś "małe pomagiery" coś poprzestawiały w ustawieniach, ale jednak to nie to. Poobserwuję, popróbuję, może przewrażliwiony jestem?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    S-AF i ostrz centralknym punktem tylko... wystarczą wtedy 2 przedblyski lampy...
    Ostatnio edytowane przez Gundi ; 18.08.08 o 11:39

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Stalker73 Zobacz posta
    ...Czy to może być efekt jakiegoś uszkodzenia? A może jakieś specyficzne ustawienia mogą powodować takie problemy? ...
    Te "uszkodzenia" i "problemy" wynikają ze:
    - stosowania trybu AUTO i programów tematycznych, gdzie standardowo lampa podnosi się automatycznie i jest uruchomiona "spawarka"
    Wniosek - nie używaj.
    - o ile pracujesz w P/A/S/M - to z włączonego w menu automatycznego podnoszenia lampy i wspomagania autofokusa. Nawet w nieco trudniejszych warunkach oświetleniowych, centralny punkt autofokusa radzi sobie dużo lepiej samodzielnie, niż przy wspomaganiu "spawarką"
    Wniosek - wyłącz jedno i drugie.
    Pozdrawiam
    Jack