Witam, proszę o ocenę i uwagi do zdjęć, wykonane szkiełkiem 40-150.
Witam, proszę o ocenę i uwagi do zdjęć, wykonane szkiełkiem 40-150.
E-510, dual kit, Sigma 135-400, Helios 44M-4, Slik PRO 500DX, kilka drobiazgów... Marumi DHG, ND0,6 i 0,9 SOFT HITECH
1. chyba po zmniejszeniu nie wyostrzone, przeszkadzają listki w odbiorze głównego bohatera,
2. rozumiem, że kadr (obrócony ok45 stopni) powstał chęci złapania całej jaszczurki, ale dla mnie wyszło jakoś nienaturalnie, głównie chodzi mi o sam pieniek, który tak jakoś mi leci (podobnie w 1.)
3.też chyba po zmniejszeniu nie wyostrzone i też rozpraszam się oglądając ptaszka, z tym że teraz przez gałązki, trochę uciąłbym z lewej.
Ogólnie wg mnie dobry początek.
Pozdrawiam i życzę miłego focenia.
25/1,4; 45/1,8; 9/8
Dziękuję za komentarz, co do pieńka to on był pod kątem 45, zdjęcie wykonywane pod stromą górkę, drugie zdjęcie jaszczurki zostało wykonane z drugiej strony fotografowanego obiektu bez manipulacji kadrem.
Dziękuję i pozdrawiam.
E-510, dual kit, Sigma 135-400, Helios 44M-4, Slik PRO 500DX, kilka drobiazgów... Marumi DHG, ND0,6 i 0,9 SOFT HITECH
Podoba mi się zdjęcie numer trzy. Nie wiem dlaczego, po prostu. Moja rada, wyostrzaj zdjęcia po zmniejszeniu, dużo zyskają.
było sobie życie
1 na poziomie![]()
Witam,
po dłuższej przerwie i proszę o ocenę kolejnych zdjęć z serii o przyrodzie, dwa pierwsze pstryknięte E510+40-150 natomiast dwa ostatnie zdjęcia wykonane zostały przy użyciu Panasonica FZ-7.
Chyba najbardziej podoba mi sie trzecie z drugiej serii. W drugim - szkoda, ze ogon węża ucięty, bo gdyby nie to to zdjęcie byłoby naprawdę fajne. Na pierwszym z kolei jaszczurka za bardzo zlewa się z tłem, no ale na to fotograf nic nie pomoże - chyba, żeby zrobić większe makro i dać mniejszą GO.
Aha i może numeruj zdjęcia 1,2,3 ... itd.. będzie się do nich łatwiej odnieść w przyszłości.
Dive now - Work later
Blondynka z aparatem: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15793
Podróże małe i duże: http://www.globtroteria.pl
1 i 2 (z ostatniej serii) są mz świetne.
Pozwodzenia.
Pozdrówka.
Dziękuje, za odpowiedzi i sugestie, na przyszłość będę pamiętał o numeracji. Z tym ogonem od zaskrońca to racja, ale on był strasznie długi i cały czas gdzieś pływał. Później wstawię jeszcze kilka fotek tych gadów, w zeszłym roku całkiem sporo ich widziałem, choć nie zawsze posiadałem aparat.