fe-240 to małpka do wakacyjnego pstrykania. Nie posiada trybów manualnych, czy ustawiania iso.
fe-240 to małpka do wakacyjnego pstrykania. Nie posiada trybów manualnych, czy ustawiania iso.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
To może ja dodam swoje 3 grosze ...
Czytałem o podstawach fotografii, obsługi aparatu, czułości ,przesłonie, migawce ... itd ...
Jakoś nie potrafiłem tego wszystkiego pojąć ...
Na małpce nie potrafiłem sie nauczyć ...
Wszystko to zrozumiałem dopiero gdy zakupiłem lustrzanke ...
Być może jestem jakiś głupi ale tak to u mnie wyglądało![]()
Lustro, nie lustro, ogólnie nie ma nic do rzeczy. Ważne, żeby była kontrola nad ekspozycją.
Jeśli taka małpka ma tylko automatykę to takie pomysły jak księżyc, koncerty i tym podobne sprawią, że to wszystko "zgłupieje". Właściwie to zadziała według tych samych algorytmów, które tu się nie sprawdzą, ale za to dadzą poprawne zdjęcia w 99% innych przypadków.
Ostatnio znajoma znajomej kogoś tam zobaczyła, że mam jakiś większy aparat, wcisnęła mi swoją małpę wielkości pudełka zapałek z niemieckim menu i mówi: "ty się znasz pewnie, nastaw mi tu żeby dobre zdjęcia wyszły z koncertu dziś w nocy".
No niestety ale poległemMoże się 'jakoś' dało to wszystko oszukać jakimś pomysłowo dobranym programem, no ale nigdy w reku kompaktu nie miałem wcześniej...
Ostatnio edytowane przez Daniello ; 16.08.08 o 01:44
Nie zaprzeczam ... w mojej małpce (Samsung NV11) miałem kontrole nad wszystkim ... łącznie z MF ...
Ale nie potraiłem zrozumieć np. zależności pomiędzy migawką a przesłoną ...
I dpiero to wszystko zrozumiałem jak w moje łapki tafiło lustro ...
Może tylko mi sie to zdarzyło ... Chciałem sie podzielić![]()
No dobrze, ale co w takim razie mam robić jeśli jest ciemnawo, lampa blyskowa nic nie da (a nawet pogorszy sprawę) ? Wyłączam lampę ręcznie, ustawiam jasność(?) na np. +1.3 ustawiam aparat w jakims miejscu zeby sie nie ruszal i tak:
Zdjęcie nie jest bardzo ciemne lecz sa przekłamania w kolorach i zarno. Czy w ciemnej okolicy nie moge zadnego dobrego zdjęcia zrobić tym aparatem ?
Pozdrawiam
Hmmm ...
Z tego co wyczytałem w internecie sprawa jest jasna ...
Zakres migawki jest od 1/2s do 1/2000s ...
1/2s to zbyt krótko - w nocy stosuje sie czas otwarcia migawki nawet do 60 sekund ...
Co do ISO - czyli czułości (im większa tym więcej ziarna na zdjęiu) aparat posiada zakres od 50-1000 ... Niestety nie da sie tego ręcznie ustawić
Nawet ustawienie ekspozycji na +2EV nic nie da bo aparat i tak nie otworzy migawki na więcej niż 1/2s ...
Więc odpowiadając na Twoje pytanie - tym aparatem nie zrobisz zdjęcia nocnego - po prostu nie ma takiej możliwości ...
Pozdrawiam
Witam !
Może inaczej - jakie zdjęcie mogę zrobić? (na jakie mogę liczyć że się "uda") ?
Pozdrawiam![]()
Możesz polegać na aparacie ale nie na sobie.
Witam !
Teraz mam taki "problem". Mianowicie ; Nagrywałem sobie filmik, moglem zapisac ok 20 min, po czym w opcjach zmienilem jakosc wideo na 640x480, po przelaczeniu na ten tryb moglem zapisac ok. 8min (wiadomo,lepsza jakosc) lecz gdy zaczalem nagrywac film moglem zapisac tylko 15 sek ! Ograniczyl mi filmy do 15sek tylko w tej rozdzielczosci,ale moge nakrecic "kilka" takich filmow. Czy to graniczenie jest do usunięcia ? Bardzo mi to przeszkadza poniewaz filmy w miare dobrej jakosci moge nagrywac tylko po 15 sek.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
EDIT. Doczytałem ze ktos mial podobny problem,doradzali mu zeby dokupic karte Fuji typu H (jakaś szybsza) Ale zdania są podzielone; Jedni mówią żeby brać,drudzy że to nie ma sensu. Jaka jest Wasza opinia ?
Ostatnio edytowane przez lasic100 ; 17.08.08 o 23:17