Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Olympus fe-240 tryb nocny? śnieżenie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    fe-240 to małpka do wakacyjnego pstrykania. Nie posiada trybów manualnych, czy ustawiania iso.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    To może ja dodam swoje 3 grosze ...

Czytałem o podstawach fotografii, obsługi aparatu, czułości ,przesłonie, migawce ... itd ...
    Jakoś nie potrafiłem tego wszystkiego pojąć ...
    Na małpce nie potrafiłem sie nauczyć ...
    Wszystko to zrozumiałem dopiero gdy zakupiłem lustrzanke ...
    Być może jestem jakiś głupi ale tak to u mnie wyglądało

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Lustro, nie lustro, ogólnie nie ma nic do rzeczy. Ważne, żeby była kontrola nad ekspozycją.

Jeśli taka małpka ma tylko automatykę to takie pomysły jak księżyc, koncerty i tym podobne sprawią, że to wszystko "zgłupieje". Właściwie to zadziała według tych samych algorytmów, które tu się nie sprawdzą, ale za to dadzą poprawne zdjęcia w 99% innych przypadków.

Ostatnio znajoma znajomej kogoś tam zobaczyła, że mam jakiś większy aparat, wcisnęła mi swoją małpę wielkości pudełka zapałek z niemieckim menu i mówi: "ty się znasz pewnie, nastaw mi tu żeby dobre zdjęcia wyszły z koncertu dziś w nocy".
    No niestety ale poległem Może się 'jakoś' dało to wszystko oszukać jakimś pomysłowo dobranym programem, no ale nigdy w reku kompaktu nie miałem wcześniej...
    Ostatnio edytowane przez Daniello ; 16.08.08 o 01:44

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    Lustro, nie lustro, ogólnie nie ma nic do rzeczy. Ważne, żeby była kontrola nad ekspozycją.
    Nie zaprzeczam ... w mojej małpce (Samsung NV11) miałem kontrole nad wszystkim ... łącznie z MF ...
    Ale nie potraiłem zrozumieć np. zależności pomiędzy migawką a przesłoną ...
    I dpiero to wszystko zrozumiałem jak w moje łapki tafiło lustro ...
    Może tylko mi sie to zdarzyło ... Chciałem sie podzielić

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No dobrze, ale co w takim razie mam robić jeśli jest ciemnawo, lampa blyskowa nic nie da (a nawet pogorszy sprawę) ? Wyłączam lampę ręcznie, ustawiam jasność(?) na np. +1.3 ustawiam aparat w jakims miejscu zeby sie nie ruszal i tak:
    Zdjęcie nie jest bardzo ciemne lecz sa przekłamania w kolorach i zarno. Czy w ciemnej okolicy nie moge zadnego dobrego zdjęcia zrobić tym aparatem ?

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lasic100 Zobacz posta
    No dobrze, ale co w takim razie mam robić jeśli jest ciemnawo, lampa blyskowa nic nie da (a nawet pogorszy sprawę) ? Wyłączam lampę ręcznie, ustawiam jasność(?) na np. +1.3 ustawiam aparat w jakims miejscu zeby sie nie ruszal i tak:
    Zdjęcie nie jest bardzo ciemne lecz sa przekłamania w kolorach i zarno. Czy w ciemnej okolicy nie moge zadnego dobrego zdjęcia zrobić tym aparatem ?

Pozdrawiam
    Hmmm ...
    Z tego co wyczytałem w internecie sprawa jest jasna ...

Zakres migawki jest od 1/2s do 1/2000s ...
    1/2s to zbyt krótko - w nocy stosuje sie czas otwarcia migawki nawet do 60 sekund ...
    Co do ISO - czyli czułości (im większa tym więcej ziarna na zdjęiu) aparat posiada zakres od 50-1000 ... Niestety nie da sie tego ręcznie ustawić
    Nawet ustawienie ekspozycji na +2EV nic nie da bo aparat i tak nie otworzy migawki na więcej niż 1/2s ...

Więc odpowiadając na Twoje pytanie - tym aparatem nie zrobisz zdjęcia nocnego - po prostu nie ma takiej możliwości ...

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam !

Może inaczej - jakie zdjęcie mogę zrobić? (na jakie mogę liczyć że się "uda") ?

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Możesz polegać na aparacie ale nie na sobie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam !

Teraz mam taki "problem". Mianowicie ; Nagrywałem sobie filmik, moglem zapisac ok 20 min, po czym w opcjach zmienilem jakosc wideo na 640x480, po przelaczeniu na ten tryb moglem zapisac ok. 8min (wiadomo,lepsza jakosc) lecz gdy zaczalem nagrywac film moglem zapisac tylko 15 sek ! Ograniczyl mi filmy do 15sek tylko w tej rozdzielczosci,ale moge nakrecic "kilka" takich filmow. Czy to graniczenie jest do usunięcia ? Bardzo mi to przeszkadza poniewaz filmy w miare dobrej jakosci moge nagrywac tylko po 15 sek.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

EDIT. Doczytałem ze ktos mial podobny problem,doradzali mu zeby dokupic karte Fuji typu H (jakaś szybsza) Ale zdania są podzielone; Jedni mówią żeby brać,drudzy że to nie ma sensu. Jaka jest Wasza opinia ?
    Ostatnio edytowane przez lasic100 ; 17.08.08 o 23:17