Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Olympus fe-240 tryb nocny? śnieżenie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus fe-240 tryb nocny? śnieżenie

Witam !

Dziś nabyłem aparat Olympusa, model fe-240. Chciałem zrobić zdjęcie księżyca który ukazał się na niebie.Ale z trybów nocnych znalazłem tylko - Tryb nocny portretowy(czy coś w tym rodzaju)Czasem był taki efekt ze zrobił zdjęcie, i musiałem jeszcze czekać aż taki pasek się załaduję i efekt końcowy był taki że księżyc rozmazał się,podwoił się i potroił.Jeśli ustawiłem tryb "anty wstrząsowy" zdjęcie zapisało się odrazu ale w obydwu przypadkach były przekłamania kolorów; albo za ciemno albo za jasno.Jestem początkującym, słyszałem że jest coś takiego jak ISO i podobno służy to do tego że gdy jest ciemno i lampa błyskowa nic nie da (bo obiekt jest za daleko) to włącza się ten tryb i zdjęcie nie powinno być poruszone, Jak WŁĄCZYĆ ten tryb ? Szukałem w instrukcji i nic na ten temat nie ma. Bardzo proszę o odpowiedź bo nie wiem czy mam zwracać aparat czy co ? Z góry dziękuję za wszystkie pomoce i wskazówki

Pozdrawiam

EDIT:

Zapomniałem dodać że w większości wykonanych zdjęć obraz jest zamazany i/lub zaśnieżony (widać pixele)
    Ostatnio edytowane przez lasic100 ; 14.08.08 o 21:19

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wnioskuję, że nie masz pojęcia o fotografii. Podejrzewam też, że aparat ten nie ma trybów A/S/M co trochę komplikuje sprawę.

Nie wiem szczerze mówiąc jak bez tego się obejść. Może korekta ekspozycji na minus i niskie iso da rade? Ale jaki tryb to nie mam pojęcia.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Proponuję jednak zacząć od lektury książek o podstawach fotografii. Wiele zagadek Ci sie wyjaśni. Pożniej uważnie instrukcja obsługi i na forum już z konkretnym pytaniem jak Czegoś z lektury nie zrozumiesz. Takie pojęcia jak ISO, przysłona i podobne to zupełne minimum które warto znać.
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    rzeczywiście, nie znam się na fotografi.Ale co w takiej sytuacji mam zrobić? Czy w tym modelu jest to do poprawienia(zmiana ustawień) Czy to taka przypadłość ? Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Aparat nie zrobi za ciebie zdjęcia

Dluga ekspozycja na statywie na małym ISO z wyzwalaczem żeby nie poruszyć... Do reszty musisz dojść sam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Aparat nie zrobi za ciebie zdjęcia

Dluga ekspozycja na statywie na małym ISO z wyzwalaczem żeby nie poruszyć... Do reszty musisz dojść sam.
    Długa? Z tego co pamiętam: ISO 100, f5,6, 1/60sek to granica przepalenia Księżyca.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lasic100 Zobacz posta
    Ale co w takiej sytuacji mam zrobić?
    Co robić? Posłuchać rady przedpiszców - udać się do najbliższej porządnej księgarni i kupić książkę o fotograficznym raczkowaniu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Na początek to by mi się przydała encyklopedia wyrazów używanych w fotografii.A gdy już się dowiem to muszę wiedzieć jak "to" ustawić.Tylko instrukcję mam dodrukowaną(oryginalną zgubiłem) , Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja na poczatek proponuję zajrzec tu:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3827
    i przeczytać cały cykl ( linki do nastepnych odcinkow są podane na końcu każdego artykułu ).
    To oczywiście absolutne minimum.
    Pozdr i miłej lektury.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję poprzednikowi za poradnik, lecz tam są porady typu zrób "to i to" A że jestem początkującym nie wiem jak "TO" zrobić. Np. jak w fe 240 zmienić ISO ? Nigdzie nie znalazłem takiej opcji,a z tego co wyczytałem jest to dosyć ważne i odzwierciedla się na jakości zdjęcia (w zależności od warunków) Czy może inny tryb to inne ustawienia (W tym ISO)? Niestety nie znalazłem takiej funkcji jak tryb nocny; jest tylko tryb nocny, portret z użyciem lampy błyskowej(po co? jeśli jestem na otwartym powietrzu po ciemku - lampa nic nie da bo ma zasięg 3-4m i tylko pogorszy) Zniecierpliwiony czekam na odpowiedź, mam nadzieję że kiedyś "TO" załapię Pozdrawiam