Też bym się nie przesiadał. Wolałbym sobie jakieś szkło kupić za tą kasę. Dlatego przez najbliższy rok przynajmniej nie mam zamiaru przesiadać się choćby na E-XX, wolę zainwestować kasę w 14-54 (moze 12-60) i lampę zamiast tego.
Też bym się nie przesiadał. Wolałbym sobie jakieś szkło kupić za tą kasę. Dlatego przez najbliższy rok przynajmniej nie mam zamiaru przesiadać się choćby na E-XX, wolę zainwestować kasę w 14-54 (moze 12-60) i lampę zamiast tego.
D90 nie jest wyżej pozycjonowane od D80, to ta sama półka. Ten drugi ma nowszą matrycę CMOS jak w D300, analogicznie wcześniej był D80 i D200, teraz D90 i D300. Moim zdaniem to ciekawa propozycja, ale raczej się nie skuszę na wymianę
pzdr
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz
Dajcie spokój, przez ten wątek sam myślałem przez chwilę czy warto zmienić 510+12-60mm na D90 +18-105 ale stuknąlem się głową o
ścianę i mi przeszło.))
Różnice są naprawdę tak niewielkie że nie ma o czym mówić, nakręcanie się marketingiem jest zgubne dla naszych kieszeni.
Po przeczytaniu na konkurencyjnym forum wątku "Dlaczego profesjonaliści wybierają Canona, lub Nikona...?" miałem wrażenie że trafiłem na grupę wsparcia AA lub coś podobnego))
Posiadanie stradivariusa nie czyni posiadacza Paganinim niestety.
Sorka za offtop.
Dokładnie to miąłem na myśli pisząc że D90, nie jest jakiś ósmy cud świata i głupota byłoby przesiadanie się z takiej maszyny jak E510/R520. No chyba ze ktoś ma za dużo kasy i dodatkowo jest onanistą sprzętowym i dla swojej uciechy w ten sposób wydaję swoje pieniądze
/*...................*/
/* ...........................*/
Zbyszku po co tak brzydko pisać o innych? Lubisz posiadających odmienne zdanie nazywać głupcami, ale to niebezpieczne. Poddając innych ocenie można łatwo zostać ocenionym
Może warto bardziej skupić się na sobie i własnych wyborach niż na innych?
Bardzo mi się zaczyna podobać movie mode. Chciałbym mieć taką opcję w swoim aparacie i móc się nią pobawić wykorzystając zaskres GO jaki udostępnia lustrzanka i podpięte pod nią obiektywy.
papa
Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 27.10.08 o 13:39
Ależ ze mnie głupek.
Sprzedać 510kę z 14-54, 70-300, 50/2, i kupić za to D90 z 18-105 + 50/1.4.
Debilizm no nie?
Whatever... ja ze zmiany jestem zadowolony. I to BARDZO.
Najbardziej mnie śmieszy to jak większość najeżdża na D90 szczególnie w kwestii możliwości nagrywania "filmów".
Co w tym złego, że jest taka funkcja? Czy pogarsza to jakość zdjęć? Możliwości aparatu? Stawia go o x klas niżej od genialnego E510 czy innej cyfrowej lustrzanki z przeznaczeniam dla amatora?
Dobre.Zamieszczone przez zibi
Nowoczesne D40X, które w testach porównywane jest do D300.
...
Przepraszam Panowie nikogo nie chciałem obrazić, ale wydawało mi się że jasno pisałem, ze to mój punkt widzenia. Czytajcie dokładniej. Ja nigdy nie pisze w trybie wydawania orzeczeń. Tak jak powiedziałem, jeśli ktoś ma kasę i to lubi to czemu nie. Parę rzeczy ma ten aparaty dużo lepszych , choćby ten wyświetlacz lecz dla mnie to za mało.
Slawekb... co do szybkości AF.. to decyduje tu obiektyw, choć jeśli będą podobne to chyba jednak nikon tu wygra. J miałem z podpiętym nikorem
Nikon AF-S 18-200 f/3.5-5.6 G DX VR IF-ED
Nie mniej przy E510 z 14-54 nie ma jakiejś szokującej różnicy. (nawet uwzględniając poruszanie się w tym samym zakresie ogniskowych)
Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 27.10.08 o 15:28
/*...................*/
/* ...........................*/
dlatego napisałem "subiektywne" odczucia bo nie da się podpiąć 14-54 do D90 żeby sprawdzić AF.
P.S.
Ja zauważyłem różnicę w szybkości pomiędzy AF-S 300/4 a AF-S 300/2,8. Oczywiście na plus dla 300/2,8, do tego dochodzi 3-pozycyjny ogranicznik odległości ostrzenia i robi się jeszcze szybciej.
Nie ma co się rozwodzić - D90 jest wyżej niż nasze E-520 ale jest też droższe. Fotografowałem trochę D80 i ten sprzęt ma sporo zalet. Co do AF to tu Olek bardzo ustępuje, nie czarujmy się, że jest inaczej. To nawet nie o szybkość idzie tylko o ilość punktów AF - w Olku są tylko trzy, na tyle mało, że najczęściej pracuje się na jednym centralnym. Chcąc włączyć dobiegaczkę AF lub robić portret jasnym obiektywem AF Nikona D80/90 będzie zdecydowanie lepszy od wszystkiego olkowego poniżej E-3. Nawet podpięcie super jasnych szkieł z silnikiem SWD nic tu nie zmieni - nie doda więcej punktów - jest to jedno z większych ograniczeń amatorskich Olków, dobrze, że przyszłe modele prawdopodobnie będą miały AF E-3 podobny.