Strona 21 z 39 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 385

Wątek: Nikon d90

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    W tym problem, że to dwa różne AFy. W Fudżiku jest wyraźnie gorszy. Tak przynajmniej twierdzą na Optycznych. Jest tam porównanie tych dwóch puszek.
    Potwierdzam, zauważalnie wolniejszy w S5Pro (mam obydwa, dzisiaj porównywałem), ale tragedii nie ma. Gorzej z ogólną szybkością Fudżi... nvm.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Widzę, że już za analizowanie matrycy i AFu się zabraliście. Ja jednak chciałbym wrócić do głównej nowości D90, a mianowicie nagrań wideo.

Przeglądając forum fotoreporterzy.net trafiłem na dyskusje na ten temat: http://fotoreporterzy.net/forum/?for...ead=44&start=0

Szczególnie spodobał mi się ostatni post (w chwili, w której pisze te słowa) użytkownika rogala z tegoż forum:

Wszyscy psioczą na ten aparat z kamerą, ale trzeba też spojrzeć na to nieco z innej strony. Owszem - część ludzi będzie kręcić filmy HD i później mozolnie wyszukiwać na nich klatki z “decydującym momentem”. Inna część wykorzysta ten “gadżet” do tego po co został on najpewniej zaprojektowany - kręcenia filmów będących uzupełnieniem fotoreportażu. Nie da się ukryć, iż fotoreportaż przenosi się w coraz większym stopniu do sieci - wystarczy spojrzeć na to, co robi MediaStorm. Kiedyś trzeba było targać ze sobą kamerę i taśmy, a teraz wystarczy ustawić przełącznik na “Video”. Żadna rewolucja - zwykłe ułatwienie życia.

A teksty, że filmy HD wyprą fotografię….no cóż - każda fotoedycja chce 10 super klatek na wczoraj. Wyślij im z terenu 900MB filmu z tekstem, żeby sobie coś fajnego tam znaleźli. Albo przeglądaj 3 godziny materiału filmowego i wycinaj co się da. Nawet jak zrobisz kilkaset “zwykłych” zdjęć na jakimś temacie to i tak wybranie najlepszych, opisanie i wysłanie to jest jakieś 15-20 min. Przez połowę tego czasu to się film nawet nie załaduje do Adobe Premiere. Już na etapie efektywności pomysł nie ma większych szans istnienia

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Świat się zmienia, a wraz z nim ludzkie poglądy. Miałem kiedyś taką fajną hybrydkę z LV i możliwością kręcenia filmów. Kiedy przymierzałem się do zakupu lustrzanki i pisałem na forum (wprawdzie nie tym), że będzie mi brakowało LV po zakupie lustra, to użytkownicy luster pisali mi, że to zbędny ficzer. Dzisiaj zewsząd słychać zachwyty nad przydatnością LV. Ja zaś się przyzwyczaiłem do wizjera, a LV mam głęboko w ... Hybrydą mogłem kręcić filmy. Kręciłem, owszem raz, może dwa, aby się przekonać, że ma się to nijak do filmu kręconego kamerą. Obecnie producenci będą "na gwałt" uszczęśliwiać użytkowników luster tym filmowaniem. Marketing ponad wszystko!
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cadman Zobacz posta
    Hybrydą mogłem kręcić filmy. Kręciłem, owszem raz, może dwa, aby się przekonać, że ma się to nijak do filmu kręconego kamerą. Obecnie producenci będą "na gwałt" uszczęśliwiać użytkowników luster tym filmowaniem. Marketing ponad wszystko!
    Hmm, a ja pewnie kupię 5dmk2 do kręcenia closeupów, jakich kamerą w życiu bym nie kliknął... Tylko jest znaczna róznica między możliwościami 5d i d90 w tej materii.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    co to takiego te closeupów -to takie coś oznaczone trójkącikiem albo kółeczkiem?
    Mam poważne braki w Nowomowie Forumowej

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Hmm, a ja pewnie kupię 5dmk2 do kręcenia closeupów, jakich kamerą w życiu bym nie kliknął... Tylko jest znaczna róznica między możliwościami 5d i d90 w tej materii.
    Pozdrawiam
    Ale jest i w cenie. Nie mniej się zgadzam, kto się orientuje, to nie kupi D90. Miałem go kilka minut i zrobiłem parę kliknięć i parę sekund filmu. Bez ciekawego obiektywu to nie to, a poza tym jakość jak na dzisiejsze kamery średniawa. Zdecydowanie moim zdaniem wygra tu Canon
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Taaak, jak w pierwszym zdaniu piszą, że to wszakże aparat dla amatora to już tłumaczy ich późniejsze pianie i zachwyty...
    Dla mnie to takie nowoczesne D40X. Może się równać z E510/520 co najwyżej. W jednym miejscu wygra w drugim przegra. Jakość obrazowania na podobnym poziomie
    /*...................*/
    /* ...........................*/

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Jakość obrazowania na podobnym poziomie
    Ja rozumiem skupiać się na zaletach Olympusa (wielkość, optyka, funkcjonalność, etc) ale mówienie o podobnej jakości obrazowania to nieporozumienie. Bardzo bym chciał nie mieć racji w tym względzie.

http://www.imaging-resource.com/PROD...D90IMATEST.HTM

Dynamic Range (in f-stops) vs Image Quality (model 0.1 high)

Nikon D90
    (Adobe Camera Raw 4.6b) 9.27

Olympus E-3
    (Adobe Camera Raw 4.3) 7.64

Olympus E-510
    (Adobe Camera Raw 4.1) 7.46

zonkinho
    Gość
    No niestety ale pod względem dynamiki obecne konstrukcje nas zjadają...